Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Почистим череши/вишни от костилки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като този по-горе. Цената му варира от 1,50 до 2-3 лв, продава се в магазините за домашни потреби, можеш да го намериш и в интернет магазини.

При мен се получи точно така. Бях изправена пред една голяма подарена торба с вкусни вишни, които исках да направя на сладко. Уред нямах.

Реших да разбера, кой е най-лесния и качествен начин за махане на костилки в домашни условия с налични средства. Правя уточнение, че с череши - хрущялки не се получава особено лесно.

Пробвах с:

Куки за плетене на една кука - краят им свършва като ченгелче - не успях да извадя лесно костилката

Голяма безопасна игла - задоволителен резултат, трябва да се внимава да не се отвори иглата и да се убодеш

С кламер - кламетрът се разтваря, така че да образува формата на буквата S. Лесно се маха костилката, но вишната остава доста разкъсана.


И моят фаворит:

Със сламка за пиене - много лесно, без възможност да се набодеш, вишната/черешката остава в много добра форма. Това е подходящо за по-мек сортове вишни/череши.

Сламката хващаме близо до края и от долната страна на плода, в средата, натискаме сламката, докато от горната не излезе костилката. Премахването на костилките по този начин се доближава най-много до почистване с уредчето. Плодът запазва цялостта си.


Лесно, а. ;)


Коментари
2013-06-13 #7
Милена
Гениална идея! Благодаря!!!
2012-07-04 #6
Инна Георгиева
Ами поне тези от снимката са домашни и ги хапнахме отдавна, това беше и второто бране на вишната. Може да има и късни сортове.

Вишните са рядко продавани, защото те стават за ядене, само ако са свръх узрели, което автоматично води до бързо разваляне. И на продавачите не им излиза сметката.
А иначе има и късни сортове череши, но основните вече поприключиха мисля
2012-07-04 #5
Корнелия
Мислех, че е след черешите.Така или иначе, по пазарите нямаше, аз живея близо до Кооперативния и ни веднъж не съм видяла вишни там ...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пастички "С любов"
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Сладко от череши
· Клафути с череши
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Какво и как да приготвим с дюли?
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Четвъртък
9
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook