Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Почистим череши/вишни от костилки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като този по-горе. Цената му варира от 1,50 до 2-3 лв, продава се в магазините за домашни потреби, можеш да го намериш и в интернет магазини.

При мен се получи точно така. Бях изправена пред една голяма подарена торба с вкусни вишни, които исках да направя на сладко. Уред нямах.

Реших да разбера, кой е най-лесния и качествен начин за махане на костилки в домашни условия с налични средства. Правя уточнение, че с череши - хрущялки не се получава особено лесно.

Пробвах с:

Куки за плетене на една кука - краят им свършва като ченгелче - не успях да извадя лесно костилката

Голяма безопасна игла - задоволителен резултат, трябва да се внимава да не се отвори иглата и да се убодеш

С кламер - кламетрът се разтваря, така че да образува формата на буквата S. Лесно се маха костилката, но вишната остава доста разкъсана.


И моят фаворит:

Със сламка за пиене - много лесно, без възможност да се набодеш, вишната/черешката остава в много добра форма. Това е подходящо за по-мек сортове вишни/череши.

Сламката хващаме близо до края и от долната страна на плода, в средата, натискаме сламката, докато от горната не излезе костилката. Премахването на костилките по този начин се доближава най-много до почистване с уредчето. Плодът запазва цялостта си.


Лесно, а. ;)


Коментари
2013-06-13 #7
Милена
Гениална идея! Благодаря!!!
2012-07-04 #6
Инна Георгиева
Ами поне тези от снимката са домашни и ги хапнахме отдавна, това беше и второто бране на вишната. Може да има и късни сортове.

Вишните са рядко продавани, защото те стават за ядене, само ако са свръх узрели, което автоматично води до бързо разваляне. И на продавачите не им излиза сметката.
А иначе има и късни сортове череши, но основните вече поприключиха мисля
2012-07-04 #5
Корнелия
Мислех, че е след черешите.Така или иначе, по пазарите нямаше, аз живея близо до Кооперативния и ни веднъж не съм видяла вишни там ...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пастички "С любов"
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Вишновката на мама
· Клафути с череши
· Сладко от вишни
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Понеделник
30
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook