Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Почистим череши/вишни от костилки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като този по-горе. Цената му варира от 1,50 до 2-3 лв, продава се в магазините за домашни потреби, можеш да го намериш и в интернет магазини.

При мен се получи точно така. Бях изправена пред една голяма подарена торба с вкусни вишни, които исках да направя на сладко. Уред нямах.

Реших да разбера, кой е най-лесния и качествен начин за махане на костилки в домашни условия с налични средства. Правя уточнение, че с череши - хрущялки не се получава особено лесно.

Пробвах с:

Куки за плетене на една кука - краят им свършва като ченгелче - не успях да извадя лесно костилката

Голяма безопасна игла - задоволителен резултат, трябва да се внимава да не се отвори иглата и да се убодеш

С кламер - кламетрът се разтваря, така че да образува формата на буквата S. Лесно се маха костилката, но вишната остава доста разкъсана.


И моят фаворит:

Със сламка за пиене - много лесно, без възможност да се набодеш, вишната/черешката остава в много добра форма. Това е подходящо за по-мек сортове вишни/череши.

Сламката хващаме близо до края и от долната страна на плода, в средата, натискаме сламката, докато от горната не излезе костилката. Премахването на костилките по този начин се доближава най-много до почистване с уредчето. Плодът запазва цялостта си.


Лесно, а. ;)


Коментари
2013-06-13 #7
Милена
Гениална идея! Благодаря!!!
2012-07-04 #6
Инна Георгиева
Ами поне тези от снимката са домашни и ги хапнахме отдавна, това беше и второто бране на вишната. Може да има и късни сортове.

Вишните са рядко продавани, защото те стават за ядене, само ако са свръх узрели, което автоматично води до бързо разваляне. И на продавачите не им излиза сметката.
А иначе има и късни сортове череши, но основните вече поприключиха мисля
2012-07-04 #5
Корнелия
Мислех, че е след черешите.Така или иначе, по пазарите нямаше, аз живея близо до Кооперативния и ни веднъж не съм видяла вишни там ...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пастички "С любов"
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Вишновката на мама
· Клафути с череши
· Сладко от вишни
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· 10 неща от бита, които трябва да сменяме често
· 5 възела, които е полезно да научите
· Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
Понеделник
24
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook