Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от вишни


Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига като до слепоочията. Те са чудесен плод за анемичните хора, такива с проблеми с черен дроб и камъни в бъбреците. За да са приятни на вкус, ако ще се ядат пресни, трябва да са много добре узрели, иначе стипчивостта им надделява. Детските ми спомени за вишни са свързани винаги с тяхната наличност под формата на сладко. То никога не беше гъсто, сиропът леко течен, защото тези вишнички, поне у дома, се ползваха за мелби, кремчета и едни сладки с веселото име "керени ушички".
1 кг вишни
1 кг захар
1 к.л лимонтозу

Вишните измиваме и почистваме от дръжки и костилки. Как да ги почистим лесно само с една сламка виж тук. Съотношението е на 1:1 , т.е на един килограм плод - един килограм захар. Респективно за 2 кг плод - 2 кг захар и т.н.

Почистените вишни поръсваме със захар и оставяме така за 24 часа, като от време на време разбъркваме. За това време вишните са поели захар и са пуснали сок, който е разтопил останалата захар. Получената смес варим до сгъстяване, малко преди да изключим добавяме лимонтозуто. Целта е като се капне върху чинийка от сиропа той да не се стича. Лично аз, оставям сиропчето по-течно :)





Коментари
2012-06-21 #2
Инна Георгиева
Точно по-течно го направих и аз
2012-06-20 #1
Бети Стефанова
Супер снимки. Това сладко ми е много любимо и тъй като баба ми го прави леко течно се ползва като топинг за сладолед. Непременно с няколко вишнички на върха за разкош
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Козуначена пита след Великден
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Петък
23
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook