Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Клечки за зъби и още нещо


Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците от храна по зъбите ни след хранене. Клечките тук са си съвсем естествени и това са клонки от различни растения.

Напоследък наред с добре познатата четка за зъби, място в света на грижата за устната кухина отново си проправят разни стари методи за поддържане на усмивката свежа и здрава. Алтернативите на практика са прародителите на съвременната четка за зъби, с които дълго време, преди да се появи тя, каквато я познаваме днес, хората са се грижели за хигиената си.

Историята на почистването на зъбите може да бъде проследена чак до 3500 г. пр.н.е., когато вавилонците използват различни клечки от растения, за да почистват устата си. Същото правели и народите от Азия, Африка и Близкия Изток, като употребявали клонки от различни растения. В Гърция например древните елини използвали клонка от лавър, т.нар. дафиново дърво. Дъвченето на лаврова клонка оставяло дъха свеж, а устата чиста. Този ефект се дължи на етеричните масла в растението, които са антисептични и стимулират кръвообращението във венците.

Клечките за дъвчене са много подобни на четката за зъби, защото и двете имат ресни и се използват, за да премахнат механично натрупаната по зъбите плака. Разликата е, че естествените четчици могат да бъдат дъвкани дълго време и имат антисептичните,  антимикробни и всякакви други свойства и вещества, присъщи на растенията, от които са откъснати.

Мисвак

Мисвак е може би една от най-популярните пръчици за дъвчене, която представлява клонче от дървото Salvadora persica (на арабски - Арак), използвана в района на Близкия изток . Тя премахва плаката от зъбите, заздравява венците и предпазва от развитието на кариеси. Редица изследвания доказват антибактериалните и антигъбични свойства на тази пръчица за дъвчене. Използването й е полезно и за здравето на венците, защото ги предпазва от гингивити. Употребява се като края на клончето се сдъвква докато омекне, а след това с появилите се реснички се почистват зъбите. Когато целулозните нишчици се изхабят се отрязват и се “надъвкват” нови.

Други клонки за зъби

В природата има и много други пръчици, подходящи за чистене на зъби и това са най-различни “клечки”, които имат дезинфектиращо, антимикробно и стягащо действие. Такива са клонките от круша, липа, кедър и др. След като се изсушат, те се накисват във вода, а после подобно на мисвака, единият им край се сдъвква, докато не стане четчица. Използва се до два три пъти, след което се взима нова. Те почистват не само зъбите, но и езика, защото сокът, който се отделя при дъвченето на клечката има антибактериален ефект.


Съвременната алтернатива
Ако пръчиците за почистване на зъбите са добре забравен стар съперник на обикновената четка, то електрическата четка също си има достоен опонент и това душът за зъби.

В устната ни кухина има множество бактерии, които поддържат полезната микрофлора в нея. Ето защо когато чистим зъбите си трябва да внимаваме заедно с лошите бактерии да не премахнем и добрите. Можем да направим това като премахнем остатъците от храна, с които вредните бактерии се хранят само със струя вода.  Душът за зъби работи на принципа на смесване на вода с въздух под налягане. Промивката с подобен тип “четка” може да стане с вода, със специален сапун за зъби или с избран от нас разтвор.

Колкото и различни да са методите за почистване на зъби, един остава най-важният и това е почистването на вътрешната ни среда. Поддържането на здравето на устната кухина, като част от храносмилателната ни система, е пряко свързано и с поддържането на здрава вътрешна среда. В нея трябва да избягваме “киселинен дъжд” (твърде кисела вътрешна среда), който разяжда тъканите и е отлична среда за развитието на бактерии и други вредни организми, които пречат на доброто ни здраве и на хубавата усмивка, която всъщност е неразделна част от него.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Избелване на зъбите: митове и истини
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Натурални средства за свеж дъх
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· За какво сигнализира обложеният език?
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
Вторник
30
Ноември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Кога се налага да замълчим, за да запазим магията
Една здрава емоционална връзка означава един цял скрит свят със свои цветове, свой език и свои събития,...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Първа помощ при ужилване
При нормални обстоятелства човек може да понесе до 500 ужилвания от насекоми, но ако е алергичен дори...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Можем ли да загърбим миналото?
„Минало – заминало”, казват старите хора. „Гледай напред” – чуваме от другите, когато си припомним с...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Неща, които вече не ме впечатляват
Дали с времето, дали с годините, които трупаме, но списъкът с неща, които ме впечатляват, много се е...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Анти-ейдж характер
Да си призная, словосъчетанието „анти-ейдж” е в противоречие със собствените ми разбирания. Смисълът...
Копривата - някои добре опазени тайни
Като чуем "коприва" всички се сещаме за шоковия ефект от допира с иначе нежните й, мъхести листенца....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook