Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кисели хора


Алкално-киселинното равновесие

По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе ключова роля. Натуропатията, например, го използва като теорeтичен модел за обясняване на основата на много болести. Става дума за киселинно-алкалния баланс.

От физиологична гледна точка органите и системите в нашето тялото функционират в рамките на различни нива на рН.  Индикаторът рН представлява мерна единица за киселинността или алкалността на даден разтвор, която се измерва в границите от 1 до 14.

За нормално рН на слюнката ни се приемат стойностите от 6.35 до 6.85, на кръвта от 7.35 до 7.45, а за урината границите са по-широки – от 4.5 до 8.0. Отклонението от тези граници води до нарушаване на баланса в тялото и до прекалено кисела (ацидоза) или прекалено алкална среда (алкалоза), в която организмът ни не може да функционира пълноценно.

Консумирането на твърде големи количества месо, млечни продукти, кафе, алкохол и други „вкисляващи“ средата ни храни, може да наклони везните на баланса в тялото ни към ниските стойности на рН, тоест към кисела среда. Докато консумирането на повече пресни зеленчуци и плодове (с по-ниско съдържание на фруктоза) може да ни върне към нормалните граници на рН в организма ни.

Прекалено киселата среда в тялото ни има много негативни ефекти върху функциите на цялата ни система, като един от най-вредните от тях е извличането на алкални запаси от организма. Когато средата в тялото ни е с твърде ниско рН, за да регулира настъпилия дисбаланс, при непостъпващи алкализиращи източници отвън, организмът ни се справя със ситуацията като прибягва до заемане на минерали като калций и магнезий от костите и от различни органи. С времето тези запаси обаче намаляват и създалите се дефицити могат сериозно да влошат състоянието ни.

ПРЕЗАРЕЖДАНЕ
(Как да направим средата алкална?)

Някои от признаците на “вкисляване” са липсата на енергия, постоянната умора, загубата на тонус, главоболието, склонността към инфекции и други. Освен с назначени изследвания, стойностите на рН на урината или на слюнката могат да бъдат измерени и в домашни условия с pH тест лентички.

За да не бъдем кисели в буквален и преносен смисъл, освен с усмивка трябва да поддържаме баланса си и чрез консумирането на подходящи храни. Много от болестотворните организми не могат да виреят в една нормална, алкална среда.

Рестартирането става като наклоним везните в ползва на хранителни продукти, които са богати на катиони, тоест на такива храни, чиито минерални елементи образуват алкална реакция.

Например храните богати на калций, калий, магнезий или натрий са с алкална ориентация, а тези, богати на фосфор, сяра или хлор са с киселинна. И за да не отиваме в магазина с репликата “Добър ден, 1 кг. храни с алкална реакция :)”, ето какво включва хранителният режим с предимно алкализиращи храни:
Броколи, салати, зеле, марули, магданоз, спанак, карфиол, целина, тиквички, чесън, кълнове, маслини, авокадо, банан, грейпфрут, лимон, домати, сухи плодове и други, които можете да видите в табличката.

Освен с храна можем да се вкиснем и с мисли

В заключение идва нещо, което много от нас усещат и което несъзнателно се опитват да регулират. Става дума за това, че стресът прави тялото ни по-кисело. Когато прекарваме много време облени в отрицателни мисли и неприятни емоции като страх, гняв и ревност например това се отразява зле на телата ни. В тези случаи дори и най-алкалната диета няма да върне баланса в организма ни, докато не се погрижим за нивата на негативни чувства в него.

Положителните емоции и мисли и приятните неща, които ни доставят удоволствие са най-хубавата добавка към добрата храна и пътя към равновесието. И накрая да не забравяме и практики като йога, медитация, правилно дишане, които също са от голяма полза за всяка наша клетка и за баланса в тялото ни.
Коментари
2019-07-21 #4
Деката
Колега Експърт , препоръчвам ви да се запознаете с базовата разлика между PH на кръвта и PH на тъканите и другите телесни течности в тялото . Когато PH на тъканите в тялото придобие различно ниво от това което задължително има кръвта, тялото използва запасите си от различти минерали за да поддържа нивото на PH на кръвта стабилно. За да не се получава минерален дифицит в тялото е задължително да приемаме храни богати на тези митерали за да попълним запасите . Такива храни най-общо се наричат храни с алкален характер .
2016-05-31 #3
expert
Много важно е да се знаят следните факти, преди да се подкарат глупостите с диетите и храните:

1. Вътрешния състав и параметри на тялото на здрав човек е постоянен в много тесни граници и организма има изключително мощни механизми да го поддържа такъв. Това в частност се отнася и за pH.

2. Няма никаква възможност с яденето на определени храни да променим pH на кръвта, освен ако не притежаваме заболяване, което ни пречи да поддържаме правилното pH.

3. За да поддържа pH на кръвта в граници организма изхвърля определени вещества с урината (и не само) и затова pH на урината е нормално, дори задължително, да се мени в зависимост от храната, която сме яли.

4. Без значение какво ни е pH на урината, pH на организма (кръвта) си е постоянно. Ето защо меренето на pH на урината не дава никаква информация за pH на кръвта - вътрешното pH на организма.

5. Няма как да станем "по-алкални" с диета, и това е много добра новина!
Ако по някакъв начин все пак го постигнем - например с поглъщането на толкова голямо алкално вещество, което да изчерпа капацитета дори и на фосфатния буфер на кръвта - тогава в организма ще настъпят тежки здравословни проблеми с възможен летален край.

Така че ако не сте болни от ацидоза или алкалоза си яжте каквото си искате и забравете лакмуса. Човек е всеядно животно, може да бъде дори вегатарианец. А ако е навършил 21 и няма проблеми с обмяната на веществата дори стриктната веганска диета няма да го убие.

И все пак, ако проблемите са камъни в бъбреците, тогава диетите помагат, те променят pH на урината, от която формира камъните.
2014-12-07 #2
някой
Никакви добавки, никакви фирми - нормализирането на работата на организма е в консумирането на пресни плодове и зеленчуци, по възможност - сурови
2014-09-22 #1
Атанаска Петкова
Много лесно аз нормализирам pH в организма си с една добавка на фирмата в която работя и която се състои от люцерна, ечемик, пшеница и мед, богата на хлорофил. Настроението и работоспособността ми веднага се повлияват също.
За втория по-големина човешки орган - кожата си използвам течен сапун с над 40% алое вера , 100% натурален с нормално pH.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
Неделя
24
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
Най-честите женски страхове
Надарени или осъдени да са по-емоционални, жените имат цял списък със страхове и тревоги. Понякога...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Кои са трите типа енергия и как да ги засилим, за да бъдем истински пълноценни?
Най-успешните и продуктивни хора могат да се характеризират с много високи нива на енергия. Тъй като...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
Толкова ли е страшна самотата?
Когато хората се приберат по домовете си и суматохата по улиците заглъхне; когато колите се кротнат в...
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
Сълзите, които проливаме...
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Йога и за деца
Според някои изследвания и теории ние се раждаме с много умения и способности, които с времето закърняват...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook