Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кисели хора


Алкално-киселинното равновесие

По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе ключова роля. Натуропатията, например, го използва като теорeтичен модел за обясняване на основата на много болести. Става дума за киселинно-алкалния баланс.

От физиологична гледна точка органите и системите в нашето тялото функционират в рамките на различни нива на рН.  Индикаторът рН представлява мерна единица за киселинността или алкалността на даден разтвор, която се измерва в границите от 1 до 14.

За нормално рН на слюнката ни се приемат стойностите от 6.35 до 6.85, на кръвта от 7.35 до 7.45, а за урината границите са по-широки – от 4.5 до 8.0. Отклонението от тези граници води до нарушаване на баланса в тялото и до прекалено кисела (ацидоза) или прекалено алкална среда (алкалоза), в която организмът ни не може да функционира пълноценно.

Консумирането на твърде големи количества месо, млечни продукти, кафе, алкохол и други „вкисляващи“ средата ни храни, може да наклони везните на баланса в тялото ни към ниските стойности на рН, тоест към кисела среда. Докато консумирането на повече пресни зеленчуци и плодове (с по-ниско съдържание на фруктоза) може да ни върне към нормалните граници на рН в организма ни.

Прекалено киселата среда в тялото ни има много негативни ефекти върху функциите на цялата ни система, като един от най-вредните от тях е извличането на алкални запаси от организма. Когато средата в тялото ни е с твърде ниско рН, за да регулира настъпилия дисбаланс, при непостъпващи алкализиращи източници отвън, организмът ни се справя със ситуацията като прибягва до заемане на минерали като калций и магнезий от костите и от различни органи. С времето тези запаси обаче намаляват и създалите се дефицити могат сериозно да влошат състоянието ни.

ПРЕЗАРЕЖДАНЕ
(Как да направим средата алкална?)

Някои от признаците на “вкисляване” са липсата на енергия, постоянната умора, загубата на тонус, главоболието, склонността към инфекции и други. Освен с назначени изследвания, стойностите на рН на урината или на слюнката могат да бъдат измерени и в домашни условия с pH тест лентички.

За да не бъдем кисели в буквален и преносен смисъл, освен с усмивка трябва да поддържаме баланса си и чрез консумирането на подходящи храни. Много от болестотворните организми не могат да виреят в една нормална, алкална среда.

Рестартирането става като наклоним везните в ползва на хранителни продукти, които са богати на катиони, тоест на такива храни, чиито минерални елементи образуват алкална реакция.

Например храните богати на калций, калий, магнезий или натрий са с алкална ориентация, а тези, богати на фосфор, сяра или хлор са с киселинна. И за да не отиваме в магазина с репликата “Добър ден, 1 кг. храни с алкална реакция :)”, ето какво включва хранителният режим с предимно алкализиращи храни:
Броколи, салати, зеле, марули, магданоз, спанак, карфиол, целина, тиквички, чесън, кълнове, маслини, авокадо, банан, грейпфрут, лимон, домати, сухи плодове и други, които можете да видите в табличката.

Освен с храна можем да се вкиснем и с мисли

В заключение идва нещо, което много от нас усещат и което несъзнателно се опитват да регулират. Става дума за това, че стресът прави тялото ни по-кисело. Когато прекарваме много време облени в отрицателни мисли и неприятни емоции като страх, гняв и ревност например това се отразява зле на телата ни. В тези случаи дори и най-алкалната диета няма да върне баланса в организма ни, докато не се погрижим за нивата на негативни чувства в него.

Положителните емоции и мисли и приятните неща, които ни доставят удоволствие са най-хубавата добавка към добрата храна и пътя към равновесието. И накрая да не забравяме и практики като йога, медитация, правилно дишане, които също са от голяма полза за всяка наша клетка и за баланса в тялото ни.
Коментари
2019-07-21 #4
Деката
Колега Експърт , препоръчвам ви да се запознаете с базовата разлика между PH на кръвта и PH на тъканите и другите телесни течности в тялото . Когато PH на тъканите в тялото придобие различно ниво от това което задължително има кръвта, тялото използва запасите си от различти минерали за да поддържа нивото на PH на кръвта стабилно. За да не се получава минерален дифицит в тялото е задължително да приемаме храни богати на тези митерали за да попълним запасите . Такива храни най-общо се наричат храни с алкален характер .
2016-05-31 #3
expert
Много важно е да се знаят следните факти, преди да се подкарат глупостите с диетите и храните:

1. Вътрешния състав и параметри на тялото на здрав човек е постоянен в много тесни граници и организма има изключително мощни механизми да го поддържа такъв. Това в частност се отнася и за pH.

2. Няма никаква възможност с яденето на определени храни да променим pH на кръвта, освен ако не притежаваме заболяване, което ни пречи да поддържаме правилното pH.

3. За да поддържа pH на кръвта в граници организма изхвърля определени вещества с урината (и не само) и затова pH на урината е нормално, дори задължително, да се мени в зависимост от храната, която сме яли.

4. Без значение какво ни е pH на урината, pH на организма (кръвта) си е постоянно. Ето защо меренето на pH на урината не дава никаква информация за pH на кръвта - вътрешното pH на организма.

5. Няма как да станем "по-алкални" с диета, и това е много добра новина!
Ако по някакъв начин все пак го постигнем - например с поглъщането на толкова голямо алкално вещество, което да изчерпа капацитета дори и на фосфатния буфер на кръвта - тогава в организма ще настъпят тежки здравословни проблеми с възможен летален край.

Така че ако не сте болни от ацидоза или алкалоза си яжте каквото си искате и забравете лакмуса. Човек е всеядно животно, може да бъде дори вегатарианец. А ако е навършил 21 и няма проблеми с обмяната на веществата дори стриктната веганска диета няма да го убие.

И все пак, ако проблемите са камъни в бъбреците, тогава диетите помагат, те променят pH на урината, от която формира камъните.
2014-12-07 #2
някой
Никакви добавки, никакви фирми - нормализирането на работата на организма е в консумирането на пресни плодове и зеленчуци, по възможност - сурови
2014-09-22 #1
Атанаска Петкова
Много лесно аз нормализирам pH в организма си с една добавка на фирмата в която работя и която се състои от люцерна, ечемик, пшеница и мед, богата на хлорофил. Настроението и работоспособността ми веднага се повлияват също.
За втория по-големина човешки орган - кожата си използвам течен сапун с над 40% алое вера , 100% натурален с нормално pH.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Четвъртък
4
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Наопаки
Мисленето в точно определени рамки ни помага да се справяме по-лесно, машинално, с ежедневните задачи....
Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Всеки минава през тежки моменти в живота си. Някои от тях обаче, са далеч по-тежки от други и не се преживяват...
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Остаряването не е само от възрастта
Замисляте ли се защо остарявате с различен темп от вашата съученичка от гимназията? Явно проблемът не...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
По пътя на мечтите - свобода и финансова нестабилност
След дълги години финансова стабилност и без желание и време да следвам мечтите си, стъпих на пътя на...
Ха-хо, хи-хи терапия
Наричат я още смехотерапия, клоун терапия или терапия на широката усмивка. Всъщност името няма значение....
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook