Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кисели хора


Алкално-киселинното равновесие

По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе ключова роля. Натуропатията, например, го използва като теорeтичен модел за обясняване на основата на много болести. Става дума за киселинно-алкалния баланс.

От физиологична гледна точка органите и системите в нашето тялото функционират в рамките на различни нива на рН.  Индикаторът рН представлява мерна единица за киселинността или алкалността на даден разтвор, която се измерва в границите от 1 до 14.

За нормално рН на слюнката ни се приемат стойностите от 6.35 до 6.85, на кръвта от 7.35 до 7.45, а за урината границите са по-широки – от 4.5 до 8.0. Отклонението от тези граници води до нарушаване на баланса в тялото и до прекалено кисела (ацидоза) или прекалено алкална среда (алкалоза), в която организмът ни не може да функционира пълноценно.

Консумирането на твърде големи количества месо, млечни продукти, кафе, алкохол и други „вкисляващи“ средата ни храни, може да наклони везните на баланса в тялото ни към ниските стойности на рН, тоест към кисела среда. Докато консумирането на повече пресни зеленчуци и плодове (с по-ниско съдържание на фруктоза) може да ни върне към нормалните граници на рН в организма ни.

Прекалено киселата среда в тялото ни има много негативни ефекти върху функциите на цялата ни система, като един от най-вредните от тях е извличането на алкални запаси от организма. Когато средата в тялото ни е с твърде ниско рН, за да регулира настъпилия дисбаланс, при непостъпващи алкализиращи източници отвън, организмът ни се справя със ситуацията като прибягва до заемане на минерали като калций и магнезий от костите и от различни органи. С времето тези запаси обаче намаляват и създалите се дефицити могат сериозно да влошат състоянието ни.

ПРЕЗАРЕЖДАНЕ
(Как да направим средата алкална?)

Някои от признаците на “вкисляване” са липсата на енергия, постоянната умора, загубата на тонус, главоболието, склонността към инфекции и други. Освен с назначени изследвания, стойностите на рН на урината или на слюнката могат да бъдат измерени и в домашни условия с pH тест лентички.

За да не бъдем кисели в буквален и преносен смисъл, освен с усмивка трябва да поддържаме баланса си и чрез консумирането на подходящи храни. Много от болестотворните организми не могат да виреят в една нормална, алкална среда.

Рестартирането става като наклоним везните в ползва на хранителни продукти, които са богати на катиони, тоест на такива храни, чиито минерални елементи образуват алкална реакция.

Например храните богати на калций, калий, магнезий или натрий са с алкална ориентация, а тези, богати на фосфор, сяра или хлор са с киселинна. И за да не отиваме в магазина с репликата “Добър ден, 1 кг. храни с алкална реакция :)”, ето какво включва хранителният режим с предимно алкализиращи храни:
Броколи, салати, зеле, марули, магданоз, спанак, карфиол, целина, тиквички, чесън, кълнове, маслини, авокадо, банан, грейпфрут, лимон, домати, сухи плодове и други, които можете да видите в табличката.

Освен с храна можем да се вкиснем и с мисли

В заключение идва нещо, което много от нас усещат и което несъзнателно се опитват да регулират. Става дума за това, че стресът прави тялото ни по-кисело. Когато прекарваме много време облени в отрицателни мисли и неприятни емоции като страх, гняв и ревност например това се отразява зле на телата ни. В тези случаи дори и най-алкалната диета няма да върне баланса в организма ни, докато не се погрижим за нивата на негативни чувства в него.

Положителните емоции и мисли и приятните неща, които ни доставят удоволствие са най-хубавата добавка към добрата храна и пътя към равновесието. И накрая да не забравяме и практики като йога, медитация, правилно дишане, които също са от голяма полза за всяка наша клетка и за баланса в тялото ни.
Коментари
2016-05-31 #3
expert
Много важно е да се знаят следните факти, преди да се подкарат глупостите с диетите и храните:

1. Вътрешния състав и параметри на тялото на здрав човек е постоянен в много тесни граници и организма има изключително мощни механизми да го поддържа такъв. Това в частност се отнася и за pH.

2. Няма никаква възможност с яденето на определени храни да променим pH на кръвта, освен ако не притежаваме заболяване, което ни пречи да поддържаме правилното pH.

3. За да поддържа pH на кръвта в граници организма изхвърля определени вещества с урината (и не само) и затова pH на урината е нормално, дори задължително, да се мени в зависимост от храната, която сме яли.

4. Без значение какво ни е pH на урината, pH на организма (кръвта) си е постоянно. Ето защо меренето на pH на урината не дава никаква информация за pH на кръвта - вътрешното pH на организма.

5. Няма как да станем "по-алкални" с диета, и това е много добра новина!
Ако по някакъв начин все пак го постигнем - например с поглъщането на толкова голямо алкално вещество, което да изчерпа капацитета дори и на фосфатния буфер на кръвта - тогава в организма ще настъпят тежки здравословни проблеми с възможен летален край.

Така че ако не сте болни от ацидоза или алкалоза си яжте каквото си искате и забравете лакмуса. Човек е всеядно животно, може да бъде дори вегатарианец. А ако е навършил 21 и няма проблеми с обмяната на веществата дори стриктната веганска диета няма да го убие.

И все пак, ако проблемите са камъни в бъбреците, тогава диетите помагат, те променят pH на урината, от която формира камъните.
2014-12-07 #2
някой
Никакви добавки, никакви фирми - нормализирането на работата на организма е в консумирането на пресни плодове и зеленчуци, по възможност - сурови
2014-09-22 #1
Атанаска Петкова
Много лесно аз нормализирам pH в организма си с една добавка на фирмата в която работя и която се състои от люцерна, ечемик, пшеница и мед, богата на хлорофил. Настроението и работоспособността ми веднага се повлияват също.
За втория по-големина човешки орган - кожата си използвам течен сапун с над 40% алое вера , 100% натурален с нормално pH.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Как идентичността ни определя нашето поведение?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Четвъртък
20
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Етеричното масло от уинтъргрийн, което се извлича от листата на вечнозеленото растение Gaultheria...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Занимания за деца в снега
Ето го! Снегът е вече на перваза на прозореца. До вчера всичко беше мрачно, тъжно и грозно, а тази сутрин...
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Вечният цистит
Дойдат ли студените зимни дни, започват настинките, а с тях и досадните превантивни мерки, които взимаме,...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook