Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Така изглежда захарната тръстика, от която се произвежда кафявата захар
Така изглежда захарната тръстика, от която се произвежда кафявата захар

Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I


От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали. И когато започваме диета първото, което изритваме от менюто си, са именно сладките неща.

Това е съвсем правилно, но само ако говорим за бяла рафинирана захар. За нас този продукт е традиционен, но в много страни по света е обратното – ще ви изгледат с учудване, ако прибавите лъжичка бяла захар към кафето си. Там на почит е нерафинираната тръстикова захар. И има защо. Едрите тъмни кристали имат прекрасен карамелен аромат и свойства, близки до тези на меда.

В нашите магазини кафявата захар също не е екзотика. Въпреки това, за повечето хора тя е само ненужно скъп заместител на белите бучки. Този начин на мислене се дължи на едно погрещно схващане – че тръстиковата захар, която се предлага, е суровина за бялата. Истината е, че двете се различават не само по начина на обработка, но и по произхода си.

Рафинираната захар, с която сме свикнали, се извлича по промишлен начин от захарно цвекло. За разлика от тръстиковата тя задължително трябва да претърпи преработка, защото в натурален вид има неприятен вкус. На различните етапи като пречистващи агенти се използват химични вещества като серен диоксид, варено мляко и мравчена киселина. Последният етап на преработката е избелването на кристалите, най-често с костно брашно. На финала от захарта са извлечени всички витамини, минерали, влакна и ензими, тоест всички хранителни вещества освен захарозата. Ето защо съставът на този продукт е 99,9 % прости въглехидрати.

При тръстиковата захар нещата стоят по-иначе. Тя може да бъде напълно натурална, частично преработена и рафинирана, която по същество не се различава от цвекловата.

Как да ги разпознаете?

Цветът може да бъде измамна характеристика, защото белите кристали могат да бъдат оцветени с меласа. Това съвсем не е фалшив продукт, а т.н кафява деликатесна захар. Той е предпочитан в някои страни, но за да не попаднете и вие на него, трябва да си отваряте очите.

Нерафинираната захар е на големи кехлибарени кристали или направо бучки. Тя се получава при първата кристализация на пресния тръстиков сироп. Захарозата в нея е с цели 10% по-малко, в сравнение с бялата захар и както в природата е съчетана с калций, магнезий, калий, желязо, фосфор и други минерали, които подпомагат по-доброто й усвояване.

Плюс е и, че не съдържа никакви химически добавки. Нерафинираната захар не само е здравословна, но и прави на пух и прах тезата, че полезните храни са си направо гадни на вкус. Естественият й ромово-карамелен аромат я прави чудесна добавка към чай, кафе или различни коктейли. Няма да сбъркате и ако замените бялата захар с нерафинирана, когато приготвяте сладкиши. Благодарение на нея лакомствата придобиват хрупкава текстура, неповторим вкус и съблазнителен цвят.
Коментари
2016-04-07 #4
Лилия сурлекова
Може ли,някой да ми каже,откъде може да се купи нерафинирана захар?
2010-10-28 #3
Iskra
Didatzeni, макар и богата на минерали, тръстиковата захар също е основно захароза, тоест не е подходяща за диабетици. Но в тази статия накратко са описани естествените заместители на захарта: http://www.hera.bg/s.php?n=745
2010-10-28 #2
didatzeni
Искам да попитам става ли тръстиковата захар за диабетици?
2010-03-25 #1
viki12341
за тръстиковата захар!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Сряда
22
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Да се предпазим от рака на гърдата
Всяка година, данни на СЗО, над 1 милион жени по света чуват тежката диагноза карцином на гърдата. Застрашена...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Какъв тип си: „Круша” или „ябълка”
Нормалното тегло все още не е гаранция, че сме в здравословната норма. Оказва се, това не зависи от килограмите,...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook