Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II


Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието на захароза е идентично с това на бялата захар. Кристалите й напомнят тези на бялата захар, но са по-едри и цветът им варира от мед до кафяво. Колкото са по-тъмни те, толкова по-силен е ароматът на меласа. Все пак нерафинираната захар е за предпочитане, но и този вид има едно предимство – разтваря се много по-бързо.

Оцветената рафинирана захар е ситна като пясък. Най-често е на бучки, а на опаковката е изписано „деликатесна”.

Не винаги обаче можете да се ориентирате за качествата на продукта единствено по външния вид. Затова сред морето от различни по големина, цвят и аромат кристали, се открояват няколко вида тръстикова захар, които обикновено са изписани на опаковката.

Демерара е може би най-разпространеният сорт кафява захар. Тя има светъл златист цвят, а кристалите й са малко по-едри от тези на бялата захар. Най-често е частично рафинирана, но при обработката й не са използвани химически вещества, а само естествени методи. Затова захарта пази неповторимия аромат на меласа и много ценни минерали. Името й идва от долината Демерара в Южна Америка – мястото, от където първоначално е внесена в Европа. Днес обаче този сорт се отглежда предимно в тръстиковите плантации на о. Мавриций.

Видът Мусквадо (черна барбадоска захар) предизвиква най-силен шок сред тези, които са закърмени с бялата рафинирана захар. Цветът й е тъмнокафяв, а ароматът на меласа – изключително наситен. Това само по себе си е необичайно, но най-силна изненада предизвиква консистенцията й – без видими кристали, лепкава и подобна на халва.

В миналото Мусквадо било синоним на нискокачествена захар от колониите, която допълнително се обработвала в Европа, тоест използвала се единствено за заготовка. И наистина това е най-суровия вид захар. Получава се след първата кристализация на сиропа от захарна тръстика – неугледна на вид и с прекалено екзотичен вкус. Но това, което през XIX век се смятало за недостатък – липсата на каквато и да е преработка, днес се оказва несравнимо преимущество.

В интерес на истината видът Мусквадо продължава да се използва за заготовка. Вече не за получаване на бяла захар, а за направата на вкусни сладкиши, маринати и сосове. Резултатите са зашеметяващи, особено ако я добавите към лакомства с много шоколад, сушени плодове и ядки. Приложението й обаче е изцяло в кулинарията и не ви съветваме да я добавяте към сутрешното си кафе или чай.

Турбинадо е частично рафинирана захар. С помощта на пара от нея е извлечена голяма част от меласата. В резултат на това ароматът й е значително по-слаб от този на Демерарата, цветът й също е по-светъл. Турбинадо е добър компромис за тези, които искат да се хранят здравословно, но не харесват ромово-карамеления вкус на нерафинираната захар. Произвежда се в Хавай.

Да ви е сладко!

Коментари
2010-07-30 #2
Iskra
Най-силен вкус на меласа и със запазени полезни вещества е Мусквадото. Тя е много тъмна, но няма изобщо кристали - представлява някаква лепкава маса. Страхотно мохито става с нея . тази с едрите кристали (направо бучки) е хубава за кафенце .
2010-07-30 #1
Анелия
Ако вземеш най-едрата и най-тъмната захар, която е на щанда, това означава ли, че ще вземеш най-доброто в сравнение с останалото? (това е моята логика, но не знам дали е правилна)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Сряда
25
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Кога се налага да замълчим, за да запазим магията
Една здрава емоционална връзка означава един цял скрит свят със свои цветове, свой език и свои събития,...
Видео за вдъхновение: Силно послание към днешните жени
Ако сега съм млада жена, не съм сигурна дали бих се справила. С всичките тези неща, които имате - възможностите,...
Кокосово олио вместо паста за зъби
Последно проучване на Техническия институт в Ирландия показва, че кокосовото олио може да почисти зъбите...
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
Мислите, от които не бива да се боим
Имате ли от онези дни, в които си мислите, че полудявате или че вече сте полудели? В които времето не...
Работилница за реалност
“Твоят фокус определя реалността ти” казва Куай-Гон Джин, учителят на Оби Уан Каноби в “Епизод І - Невидима...
Ретрограден Меркурий - какво значи и как да се възползваме от негативното му влияние
От 19 май Меркурий започва ретроградното си движение и някои хора може би усещат влиянието на явлението....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook