Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II


Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието на захароза е идентично с това на бялата захар. Кристалите й напомнят тези на бялата захар, но са по-едри и цветът им варира от мед до кафяво. Колкото са по-тъмни те, толкова по-силен е ароматът на меласа. Все пак нерафинираната захар е за предпочитане, но и този вид има едно предимство – разтваря се много по-бързо.

Оцветената рафинирана захар е ситна като пясък. Най-често е на бучки, а на опаковката е изписано „деликатесна”.

Не винаги обаче можете да се ориентирате за качествата на продукта единствено по външния вид. Затова сред морето от различни по големина, цвят и аромат кристали, се открояват няколко вида тръстикова захар, които обикновено са изписани на опаковката.

Демерара е може би най-разпространеният сорт кафява захар. Тя има светъл златист цвят, а кристалите й са малко по-едри от тези на бялата захар. Най-често е частично рафинирана, но при обработката й не са използвани химически вещества, а само естествени методи. Затова захарта пази неповторимия аромат на меласа и много ценни минерали. Името й идва от долината Демерара в Южна Америка – мястото, от където първоначално е внесена в Европа. Днес обаче този сорт се отглежда предимно в тръстиковите плантации на о. Мавриций.

Видът Мусквадо (черна барбадоска захар) предизвиква най-силен шок сред тези, които са закърмени с бялата рафинирана захар. Цветът й е тъмнокафяв, а ароматът на меласа – изключително наситен. Това само по себе си е необичайно, но най-силна изненада предизвиква консистенцията й – без видими кристали, лепкава и подобна на халва.

В миналото Мусквадо било синоним на нискокачествена захар от колониите, която допълнително се обработвала в Европа, тоест използвала се единствено за заготовка. И наистина това е най-суровия вид захар. Получава се след първата кристализация на сиропа от захарна тръстика – неугледна на вид и с прекалено екзотичен вкус. Но това, което през XIX век се смятало за недостатък – липсата на каквато и да е преработка, днес се оказва несравнимо преимущество.

В интерес на истината видът Мусквадо продължава да се използва за заготовка. Вече не за получаване на бяла захар, а за направата на вкусни сладкиши, маринати и сосове. Резултатите са зашеметяващи, особено ако я добавите към лакомства с много шоколад, сушени плодове и ядки. Приложението й обаче е изцяло в кулинарията и не ви съветваме да я добавяте към сутрешното си кафе или чай.

Турбинадо е частично рафинирана захар. С помощта на пара от нея е извлечена голяма част от меласата. В резултат на това ароматът й е значително по-слаб от този на Демерарата, цветът й също е по-светъл. Турбинадо е добър компромис за тези, които искат да се хранят здравословно, но не харесват ромово-карамеления вкус на нерафинираната захар. Произвежда се в Хавай.

Да ви е сладко!

Коментари
2010-07-30 #2
Iskra
Най-силен вкус на меласа и със запазени полезни вещества е Мусквадото. Тя е много тъмна, но няма изобщо кристали - представлява някаква лепкава маса. Страхотно мохито става с нея . тази с едрите кристали (направо бучки) е хубава за кафенце .
2010-07-30 #1
Анелия
Ако вземеш най-едрата и най-тъмната захар, която е на щанда, това означава ли, че ще вземеш най-доброто в сравнение с останалото? (това е моята логика, но не знам дали е правилна)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Вторник
7
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Другият човек в мен
Много често сами ставаме жертви ма маските си. Без да знаем защо, прикриваме мотивите за действията си....
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook