Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Калмари и пипалца "по гръцки"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.. когато се събираме с приятели.
3 туби калмари
15 бр пипала от калмари
(или от малки октоподчета)
сол, брашно
олио за пържене


Почистваме добре калмарите и ги режем на пръстени дебели около 1 пръст. Пипалата се преглеждат добре и се измиват, като им се отстраняват твърдите остатъци по вендузките /ако имат такива/. Ако са пипала от октопод и са по-големи е възможно да се наложи да се пуснат във вряща, подсолена вода за 5 минути. Пипалата също се разрязват на отделни по 2-3 снопчета, тъй като при пърженето се свиват и е възможно да не се изпържат добре.

Измитите и нарязани калмари и пипала се посоляват и се оставят настрана в гевгир за да се отцедят добре.

Слагаме тигана на котлона, да се сгорещи добре олиото, което трябва да е поне 2 пръста, за да се получат добре калмарите.

В отделна купа овалваме в брашно толкова калмари и пипала, колкото ще събере тигана наведнъж.

Изтръскваме добре от брашното и пържим до зачервяване от двете страни. Идеята е, че ако оваляме всички калмари предварително то те ще станат лигави с брашното, а целата е при влизането в тигана да са сухи.

Готовите калмари и пипала изваждаме върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.

Прехвърляме в друга чиния и поднасяме с резен лимон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· С повишено внимание към морските дарове
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Козуначена пита след Великден
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
Четвъртък
22
Юни 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook