Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Калмари и пипалца "по гръцки"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.. когато се събираме с приятели.
3 туби калмари
15 бр пипала от калмари
(или от малки октоподчета)
сол, брашно
олио за пържене


Почистваме добре калмарите и ги режем на пръстени дебели около 1 пръст. Пипалата се преглеждат добре и се измиват, като им се отстраняват твърдите остатъци по вендузките /ако имат такива/. Ако са пипала от октопод и са по-големи е възможно да се наложи да се пуснат във вряща, подсолена вода за 5 минути. Пипалата също се разрязват на отделни по 2-3 снопчета, тъй като при пърженето се свиват и е възможно да не се изпържат добре.

Измитите и нарязани калмари и пипала се посоляват и се оставят настрана в гевгир за да се отцедят добре.

Слагаме тигана на котлона, да се сгорещи добре олиото, което трябва да е поне 2 пръста, за да се получат добре калмарите.

В отделна купа овалваме в брашно толкова калмари и пипала, колкото ще събере тигана наведнъж.

Изтръскваме добре от брашното и пържим до зачервяване от двете страни. Идеята е, че ако оваляме всички калмари предварително то те ще станат лигави с брашното, а целата е при влизането в тигана да са сухи.

Готовите калмари и пипала изваждаме върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.

Прехвърляме в друга чиния и поднасяме с резен лимон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Събота
6
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook