Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Калмари и пипалца "по гръцки"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.. когато се събираме с приятели.
3 туби калмари
15 бр пипала от калмари
(или от малки октоподчета)
сол, брашно
олио за пържене


Почистваме добре калмарите и ги режем на пръстени дебели около 1 пръст. Пипалата се преглеждат добре и се измиват, като им се отстраняват твърдите остатъци по вендузките /ако имат такива/. Ако са пипала от октопод и са по-големи е възможно да се наложи да се пуснат във вряща, подсолена вода за 5 минути. Пипалата също се разрязват на отделни по 2-3 снопчета, тъй като при пърженето се свиват и е възможно да не се изпържат добре.

Измитите и нарязани калмари и пипала се посоляват и се оставят настрана в гевгир за да се отцедят добре.

Слагаме тигана на котлона, да се сгорещи добре олиото, което трябва да е поне 2 пръста, за да се получат добре калмарите.

В отделна купа овалваме в брашно толкова калмари и пипала, колкото ще събере тигана наведнъж.

Изтръскваме добре от брашното и пържим до зачервяване от двете страни. Идеята е, че ако оваляме всички калмари предварително то те ще станат лигави с брашното, а целата е при влизането в тигана да са сухи.

Готовите калмари и пипала изваждаме върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.

Прехвърляме в друга чиния и поднасяме с резен лимон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· С повишено внимание към морските дарове
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асатефида
Петък
20
Януари 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook