Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Калмари и пипалца "по гръцки"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.. когато се събираме с приятели.
3 туби калмари
15 бр пипала от калмари
(или от малки октоподчета)
сол, брашно
олио за пържене


Почистваме добре калмарите и ги режем на пръстени дебели около 1 пръст. Пипалата се преглеждат добре и се измиват, като им се отстраняват твърдите остатъци по вендузките /ако имат такива/. Ако са пипала от октопод и са по-големи е възможно да се наложи да се пуснат във вряща, подсолена вода за 5 минути. Пипалата също се разрязват на отделни по 2-3 снопчета, тъй като при пърженето се свиват и е възможно да не се изпържат добре.

Измитите и нарязани калмари и пипала се посоляват и се оставят настрана в гевгир за да се отцедят добре.

Слагаме тигана на котлона, да се сгорещи добре олиото, което трябва да е поне 2 пръста, за да се получат добре калмарите.

В отделна купа овалваме в брашно толкова калмари и пипала, колкото ще събере тигана наведнъж.

Изтръскваме добре от брашното и пържим до зачервяване от двете страни. Идеята е, че ако оваляме всички калмари предварително то те ще станат лигави с брашното, а целата е при влизането в тигана да са сухи.

Готовите калмари и пипала изваждаме върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.

Прехвърляме в друга чиния и поднасяме с резен лимон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Панирани пиперки с доматен сос
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Сладкиш с праскови и диви къпини
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Мусака със спанак и ориз
· Парти идеи за Хелоуин: Кървави спринцовки
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Зелеви сарми с праз и гъби
Събота
1
Ноември 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци реших да добавя и тиква за да направя тази супа още...
Как да си захванем квас
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook