Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Джанките



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които единственото, което правехте е да тичате и да се радвате на слънцето, дърветата, тревата, цветята, птичките и пчеличките и изобщо на всичко, до което се докоснете...А помните ли какво обичахте да похапвате? Май всички сме си открадвали по някоя черешка от градината на съседа или направо сме преяждали с тези толкова вкусни червени топчета? Ами онези другите, които са ни най-вкусни, докато са още зелени, хрупащи и кисели? Да, точно тях имах предвид. Едва ли някой е забравил неповторимия вкус на киселата джанка, която и до ден днешен хрупам пред блока с дъщеря си. И която ме връща толкова назад във времето в едни прекрасни слънчеви дни, прекарани на село при баба и дядо. Но нека не се отплесвам в спомени. Сега искам да ви разкажа малко повече за този сорт сливи, който е любим на много от нас.

Обикновената слива произхожда от Кавказките планини, а от там е пренесена в други страни. За родина на джанките се считат Балканският полуостров и Средна Азия. Джанката е най-често срещаният сорт сливи, отличаващ се с високо плодородие и виреещ във всички части на страната, дори и в най-сухите области.

Джанките са много добър източник на енергия. Те имат диуретично действие и са богати на калий, калций, магнезий, фосфор. Макар, че са бедни на витамин C, те съдържат витамините А, B4 и B9. В състава им се включват още органични киселини, минерални соли и пектин. В листата им пък се съдържат кумарини -съединения, които предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове. Смятат се за полезни и при ревматизъм и подагра, както и за понижаване нивото на холестерола в кръвта. А в китайската медицина плодовете на сливата се използват като средство против повръщане.

И нещо много интересно, което едва ли сте чували за тези плодове. Джанката е природен лек срещу тревогата. Според известна лечебна терапия, включваща 38 есенции от цветовете на растения, из между които и тези на джанката, този сорт сливи ни предпазва от чувството на страх, несигурност, изтощение и ни осигурява душевно спокойствие.

Не знам дали ми осигуряват душевно спокойствие, но със сигурност ме пренасят в много приятни години, когато киселата ми физиономия се дължеше единствено на някоя твърде кисела джанка. Или на факта, че някой ме е фраснал по главата след поредната “джанкова” битка. Днес всички твърдят, че децата са забравили за този вид забавления и стоят единствено пред компютрите вкъщи. За моя радост обаче това не е съвсем вярно. Онзи ден децата пред блока не спряха да берат от скъпоценните плодове, да се замерят и да си “готвят” супа, а разярена бабка дори им направи забележка. Точно като в онова време...Моята дъщеря пък се научи да казва думата джанка от раз. И сега и тя като останалите малчугани протяга ръчички нагоре и казва “мамо, искам джанка”.

Не съм много убедена в свръх полезността им, но пък толкова ме умиляват тези плодове, че просто нямаше начин да пропусна да ви драсна няколко реда по темата....за моето и вашето детство...с вкус на джанки.

Прочетете как да си направите Сок от джанки
Коментари
2016-06-30 #7
Дядо Митко Бургас
Въпреки,че съм на 85 години мина ли покрай джанка било зелена или узряла не мога да я подмина да не си откъсна по няколко плода и да не ги ,ахапя.Родих се и отраснах в село където покрай реката и дворовите беше пълно с жанки червени до черни и жълти.Когато узреяха дяод ни карашеда ги събираме,апосле от тях въряха ракия. Сега съм в града в модерен комплекс но между блоковете има в изобилие от тях и всеки който мине покрай тях ни ги забикаляПо стар обичай от деството продължава да се фокосвадо плодовете им
2015-07-01 #6
Ana
Една позната им казва жанки
2014-06-25 #5
Любен
Сетих се. Тези шушулки по джанките в нашия край ги наричахме "рошковци".
Ася, има джанки с най различни цветове. Едни от най-приятните са тези с тъмночервен цвят, почти черни. Те съдържат и най-много антоциани, които са антиоксдиданти.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от джанки
· Календар на сезонните плодове
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Свежи летни коктейли с розе
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Петък
10
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Цели, намерения и желания
Една от основните думи в живота ни е думата цел. В действителност целият ни живот е изтъкан от цели,...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Зрелостта настъпва, когато...
Когато спреш да се сравняваш с другите. Когато спреш да променяш другите, а се опиташ да променяш...
Активното раждане е право и избор за всяка жена
Първата мисъл, която думата „раждане“ предизвиква у повечето млади жени, на които предстои да имат дете,...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook