Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Джанките



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които единственото, което правехте е да тичате и да се радвате на слънцето, дърветата, тревата, цветята, птичките и пчеличките и изобщо на всичко, до което се докоснете...А помните ли какво обичахте да похапвате? Май всички сме си открадвали по някоя черешка от градината на съседа или направо сме преяждали с тези толкова вкусни червени топчета? Ами онези другите, които са ни най-вкусни, докато са още зелени, хрупащи и кисели? Да, точно тях имах предвид. Едва ли някой е забравил неповторимия вкус на киселата джанка, която и до ден днешен хрупам пред блока с дъщеря си. И която ме връща толкова назад във времето в едни прекрасни слънчеви дни, прекарани на село при баба и дядо. Но нека не се отплесвам в спомени. Сега искам да ви разкажа малко повече за този сорт сливи, който е любим на много от нас.

Обикновената слива произхожда от Кавказките планини, а от там е пренесена в други страни. За родина на джанките се считат Балканският полуостров и Средна Азия. Джанката е най-често срещаният сорт сливи, отличаващ се с високо плодородие и виреещ във всички части на страната, дори и в най-сухите области.

Джанките са много добър източник на енергия. Те имат диуретично действие и са богати на калий, калций, магнезий, фосфор. Макар, че са бедни на витамин C, те съдържат витамините А, B4 и B9. В състава им се включват още органични киселини, минерални соли и пектин. В листата им пък се съдържат кумарини -съединения, които предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове. Смятат се за полезни и при ревматизъм и подагра, както и за понижаване нивото на холестерола в кръвта. А в китайската медицина плодовете на сливата се използват като средство против повръщане.

И нещо много интересно, което едва ли сте чували за тези плодове. Джанката е природен лек срещу тревогата. Според известна лечебна терапия, включваща 38 есенции от цветовете на растения, из между които и тези на джанката, този сорт сливи ни предпазва от чувството на страх, несигурност, изтощение и ни осигурява душевно спокойствие.

Не знам дали ми осигуряват душевно спокойствие, но със сигурност ме пренасят в много приятни години, когато киселата ми физиономия се дължеше единствено на някоя твърде кисела джанка. Или на факта, че някой ме е фраснал по главата след поредната “джанкова” битка. Днес всички твърдят, че децата са забравили за този вид забавления и стоят единствено пред компютрите вкъщи. За моя радост обаче това не е съвсем вярно. Онзи ден децата пред блока не спряха да берат от скъпоценните плодове, да се замерят и да си “готвят” супа, а разярена бабка дори им направи забележка. Точно като в онова време...Моята дъщеря пък се научи да казва думата джанка от раз. И сега и тя като останалите малчугани протяга ръчички нагоре и казва “мамо, искам джанка”.

Не съм много убедена в свръх полезността им, но пък толкова ме умиляват тези плодове, че просто нямаше начин да пропусна да ви драсна няколко реда по темата....за моето и вашето детство...с вкус на джанки.

Прочетете как да си направите Сок от джанки
Коментари
2016-06-30 #7
Дядо Митко Бургас
Въпреки,че съм на 85 години мина ли покрай джанка било зелена или узряла не мога да я подмина да не си откъсна по няколко плода и да не ги ,ахапя.Родих се и отраснах в село където покрай реката и дворовите беше пълно с жанки червени до черни и жълти.Когато узреяха дяод ни карашеда ги събираме,апосле от тях въряха ракия. Сега съм в града в модерен комплекс но между блоковете има в изобилие от тях и всеки който мине покрай тях ни ги забикаляПо стар обичай от деството продължава да се фокосвадо плодовете им
2015-07-01 #6
Ana
Една позната им казва жанки
2014-06-25 #5
Любен
Сетих се. Тези шушулки по джанките в нашия край ги наричахме "рошковци".
Ася, има джанки с най различни цветове. Едни от най-приятните са тези с тъмночервен цвят, почти черни. Те съдържат и най-много антоциани, които са антиоксдиданти.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от джанки
· Календар на сезонните плодове
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Вторник
20
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо трябва да махнем телефона си от спалнята вечер?
За много хора вече целият им живот е съсредоточен в телефона. Оправданията, че ни помага за работа и...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Сироп от смокинови листа
Сиропът от смокинови листа е много обичан в моето семейство. Той носи лек дъх на смокиня, на лято и южна...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Днешният човек трябва да бъде забавляван. Телевизията особено силно ни напомня това – шоута, сериали,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook