Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здрави и лилави: Черната боровинка


Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести и блатисти места. Тя е представител на рода Боровинкови (Vaccinium), който съдържа близо 450 вида.
В страната се срещат четири от диворастящите храсти, а именно - черна боровинка (Vaccinium myrtillus L), синя боровинка (V. uligonosum L), червена боровинка (V. vitis idaea) и странджанска (V.raerctostaphylos L) .

Пресни, замразени или изсушени, боровинките щедро ни даряват с полезните си вещества и огромни количества антиоксиданти, толкова необходими за организма ни.

Черната боровинка е абсолютен лидер по съдържание на манган (0.5 мг. на 100 гр.) сред останалите горски плодове. А манганът, както е известно, играе важна роля в развитието на костите и е съществена част от множество биохимични процес, които протичат в организма ни.

Лилавият език и дори зъби след вкусни приключения с черна боровинка е всъщност резултат от веществата в боровинките, наречени полифеноли, и по специално на антоцианините, които придават на плода неговия синьо-лилав оттенък. Точно тези вещества имат антидиабетни свойства и са много полезни са сърцето. Те не само подобряват кръвообращението, но и предпазват от атеросклероза. Високото съдържание на флавоноиди в черната боровинка определя съдоукрепващото й действие.

Установено е, че въпросните антоцианини имат и уникалното свойство да потискат действието на свободните радикали, като по този начин забавят процеса на стареене в организма.


Аз не съм само цвят лилав

Боровинката има и изразено антибактериално и противоанемично действие. В нея се съдържа оптималното съотношение на витамини от групата В, на танини, на магнезий, желязо и мед.

Само със съдържанието на една чаша боровинки (около 150 грама) можем да си набавим 14.4 mg витамин С, който подпомага образуването на колаген и спомага за поддържането на здрави венци и капиляри. Едновременно с това стимулира усвояването на желязо и подсилва имунната система. В същата тази доза ще има и близо 29 mcg витамин К - важен за чернодробната функция и за усвояването на калция в тялото ни. Нещо повече, дори само с една шепа боровинки можем да си осигурим дневната доза фибри.

В днешните силно “мониторни” времена, в които зрението ни се изправя пред истински предизвикателства ежедневно, боровинката е истински божи дар за уморените и претоварени очи. Споменатите антоцианини, които се съдържат в боровинката, също така способстват за ускорения синтез на зрителния пигмент родопсин и повишават чувствителността на ретината. Като следствие от това очите ни по-лесно издържат на дългото натоварване, а зрението ни се подобрява в тъмното. Черната боровинка се използва и като средство за лечение на диабетната ретинопания.

Лечебни свойства имат и листата на черната боровинка. Приемът им във вид на настойка понижава кръвната захар при диабет тип 2. Листата имат още танини, витамин С, флавоноиди и се употребяват като противовъзпалително и диуретично средство. С настойката се прави и гаргара при язви в устната кухина или възпаление на гърлото.

Гликемичнят индекс на черната боровинка е 40, а енергийната й стойност за 100 гр. е 57 калории. Въглехидратите в 100 гр. черни боровинки са 14 г.
Коментари
2016-06-22 #5
Моника
Листата от черна боровинка само за диабет ли се използват? Намерих вкъщи и се чудя дали и в какъв ,момент биха ми свършили работа
2016-03-26 #4
Инна Георгиева
Лили,сухата боровинка можеш да си я попариш в гореща вода, за да омекне. После може да си я слагаш към кисело мляко, да си я прибавяш към смутита, а може да е просто част от чай с плодове, които накрая изяждаш.
2016-03-22 #3
Лили Колева
Бихте ли ми пояснили как се консумират сухите плодове от боровинка. На доста солидна възраст съм и имам проблем с кръвната захар.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
· Сладко от боровинки
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Нийм - билката-чудо на Аюрведа
· Аврамово дърво (витекс) за женско здраве и хормонален баланс
· Лечебната дилянка е една от най-древните билки
· Храни за по-добър имунитет през лятото
· Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
· Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
· Да подготвим семена от летните плодове и зеленчуци
· С повишено внимание към морските дарове
· Потенето и децата - колко е нормално?
· "Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
· Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
· Невротоксините в храната
· Как алкохолът влияе върху килограмите?
· Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
· Горещи нощи? Спете голи!
Четвъртък
28
Юли 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Любимата лятна шапка от Панама в безкраен флирт с киното
Панамената шапка или просто "панамата" е неостаряващият шик, който десетилетия наред е символ на лятна...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко на работа ще се срине, че децата ще останат гладни...
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Арт Терапия
Ако стресът беше дреха, то тя би била плътно прилепнал латексов костюм. Обличаш си го сутрин или в определени...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Летен детокс с диня и пъпеш
Детоксикацията на организма е процес на изчистване на тялото от натрупвания на токсини, на отпадъци от...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Криворазбраната духовност
Преди близо двадесет години бях заобиколена от атеисти. Разпитвах хората дали вярват в Бог и поглъщах...
Пробиотиците - защо не можем без тях - II
Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Ароматът на щастието
Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
Радиацията на мобилните телефони - II
Употреба на GSM от деца Мненията относно използването на мобилен телефон от малките деца и тинейджърите...
Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook