Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здрави и лилави: Черната боровинка


Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести и блатисти места. Тя е представител на рода Боровинкови (Vaccinium), който съдържа близо 450 вида.
В страната се срещат четири от диворастящите храсти, а именно - черна боровинка (Vaccinium myrtillus L), синя боровинка (V. uligonosum L), червена боровинка (V. vitis idaea) и странджанска (V.raerctostaphylos L) .

Пресни, замразени или изсушени, боровинките щедро ни даряват с полезните си вещества и огромни количества антиоксиданти, толкова необходими за организма ни.

Черната боровинка е абсолютен лидер по съдържание на манган (0.5 мг. на 100 гр.) сред останалите горски плодове. А манганът, както е известно, играе важна роля в развитието на костите и е съществена част от множество биохимични процес, които протичат в организма ни.

Лилавият език и дори зъби след вкусни приключения с черна боровинка е всъщност резултат от веществата в боровинките, наречени полифеноли, и по специално на антоцианините, които придават на плода неговия синьо-лилав оттенък. Точно тези вещества имат антидиабетни свойства и са много полезни са сърцето. Те не само подобряват кръвообращението, но и предпазват от атеросклероза. Високото съдържание на флавоноиди в черната боровинка определя съдоукрепващото й действие.

Установено е, че въпросните антоцианини имат и уникалното свойство да потискат действието на свободните радикали, като по този начин забавят процеса на стареене в организма.


Аз не съм само цвят лилав

Боровинката има и изразено антибактериално и противоанемично действие. В нея се съдържа оптималното съотношение на витамини от групата В, на танини, на магнезий, желязо и мед.

Само със съдържанието на една чаша боровинки (около 150 грама) можем да си набавим 14.4 mg витамин С, който подпомага образуването на колаген и спомага за поддържането на здрави венци и капиляри. Едновременно с това стимулира усвояването на желязо и подсилва имунната система. В същата тази доза ще има и близо 29 mcg витамин К - важен за чернодробната функция и за усвояването на калция в тялото ни. Нещо повече, дори само с една шепа боровинки можем да си осигурим дневната доза фибри.

В днешните силно “мониторни” времена, в които зрението ни се изправя пред истински предизвикателства ежедневно, боровинката е истински божи дар за уморените и претоварени очи. Споменатите антоцианини, които се съдържат в боровинката, също така способстват за ускорения синтез на зрителния пигмент родопсин и повишават чувствителността на ретината. Като следствие от това очите ни по-лесно издържат на дългото натоварване, а зрението ни се подобрява в тъмното. Черната боровинка се използва и като средство за лечение на диабетната ретинопания.

Лечебни свойства имат и листата на черната боровинка. Приемът им във вид на настойка понижава кръвната захар при диабет тип 2. Листата имат още танини, витамин С, флавоноиди и се употребяват като противовъзпалително и диуретично средство. С настойката се прави и гаргара при язви в устната кухина или възпаление на гърлото.

Гликемичнят индекс на черната боровинка е 40, а енергийната й стойност за 100 гр. е 57 калории. Въглехидратите в 100 гр. черни боровинки са 14 г.
Коментари
2016-06-22 #5
Моника
Листата от черна боровинка само за диабет ли се използват? Намерих вкъщи и се чудя дали и в какъв ,момент биха ми свършили работа
2016-03-26 #4
Инна Георгиева
Лили,сухата боровинка можеш да си я попариш в гореща вода, за да омекне. После може да си я слагаш към кисело мляко, да си я прибавяш към смутита, а може да е просто част от чай с плодове, които накрая изяждаш.
2016-03-22 #3
Лили Колева
Бихте ли ми пояснили как се консумират сухите плодове от боровинка. На доста солидна възраст съм и имам проблем с кръвната захар.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 8 храни за по-добра концентрация
· Червената боровинка
· Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
· Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
· Сладко от боровинки
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Палитрите на сезон Пролет/Лято 2019
· Когато отпуската не включва пътуване
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Понеделник
22
Април 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Овесените трици
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на...
Да повървим за здраве
Няма никакво съмнение, че ходенето е най-лесното упражнение. Освен това е приятно, безплатно и едновременно...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
Ох, схванах се!
Колко пъти сте го казвали след уморителен ден в офиса? Колко пъти сте се събудили схванати, без да може...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Детето в мен
Поглеждам се в огледалото - сплетена на плитки, с розов потник и по детски радостна усмивка от сладоледа,...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Жасминът - повелителят на нежността
Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook