Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здрави и лилави: Черната боровинка


Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести и блатисти места. Тя е представител на рода Боровинкови (Vaccinium), който съдържа близо 450 вида.
В страната се срещат четири от диворастящите храсти, а именно - черна боровинка (Vaccinium myrtillus L), синя боровинка (V. uligonosum L), червена боровинка (V. vitis idaea) и странджанска (V.raerctostaphylos L) .

Пресни, замразени или изсушени, боровинките щедро ни даряват с полезните си вещества и огромни количества антиоксиданти, толкова необходими за организма ни.

Черната боровинка е абсолютен лидер по съдържание на манган (0.5 мг. на 100 гр.) сред останалите горски плодове. А манганът, както е известно, играе важна роля в развитието на костите и е съществена част от множество биохимични процес, които протичат в организма ни.

Лилавият език и дори зъби след вкусни приключения с черна боровинка е всъщност резултат от веществата в боровинките, наречени полифеноли, и по специално на антоцианините, които придават на плода неговия синьо-лилав оттенък. Точно тези вещества имат антидиабетни свойства и са много полезни са сърцето. Те не само подобряват кръвообращението, но и предпазват от атеросклероза. Високото съдържание на флавоноиди в черната боровинка определя съдоукрепващото й действие.

Установено е, че въпросните антоцианини имат и уникалното свойство да потискат действието на свободните радикали, като по този начин забавят процеса на стареене в организма.


Аз не съм само цвят лилав

Боровинката има и изразено антибактериално и противоанемично действие. В нея се съдържа оптималното съотношение на витамини от групата В, на танини, на магнезий, желязо и мед.

Само със съдържанието на една чаша боровинки (около 150 грама) можем да си набавим 14.4 mg витамин С, който подпомага образуването на колаген и спомага за поддържането на здрави венци и капиляри. Едновременно с това стимулира усвояването на желязо и подсилва имунната система. В същата тази доза ще има и близо 29 mcg витамин К - важен за чернодробната функция и за усвояването на калция в тялото ни. Нещо повече, дори само с една шепа боровинки можем да си осигурим дневната доза фибри.

В днешните силно “мониторни” времена, в които зрението ни се изправя пред истински предизвикателства ежедневно, боровинката е истински божи дар за уморените и претоварени очи. Споменатите антоцианини, които се съдържат в боровинката, също така способстват за ускорения синтез на зрителния пигмент родопсин и повишават чувствителността на ретината. Като следствие от това очите ни по-лесно издържат на дългото натоварване, а зрението ни се подобрява в тъмното. Черната боровинка се използва и като средство за лечение на диабетната ретинопания.

Лечебни свойства имат и листата на черната боровинка. Приемът им във вид на настойка понижава кръвната захар при диабет тип 2. Листата имат още танини, витамин С, флавоноиди и се употребяват като противовъзпалително и диуретично средство. С настойката се прави и гаргара при язви в устната кухина или възпаление на гърлото.

Гликемичнят индекс на черната боровинка е 40, а енергийната й стойност за 100 гр. е 57 калории. Въглехидратите в 100 гр. черни боровинки са 14 г.
Коментари
2014-09-14 #1
Анжела Пелова
Приятно съм Изненадана от прочетеното за черната боровинка.Смятам,че информацията ще ми е от полза!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Глогът - още здраве от есента
· Обикновен (конски) кестен за здраве
· Лечебните ползи на катранения сапун
· Тайните на шарената сол
· Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
· Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
· Смутито завладява с финес здравословното хранене
· Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
· Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
· Мармалад асорти
· Как да нарежем диня бързо
· Сладката лудост на лятната афера
· Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
· Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
· Не изхвърляйте семките на гроздето
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Домашно лечение на гъбичките по ноктите
Четвъртък
23
Октомври 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Митичните диети – да вярваме ли на обещания?
„Отслабни с 10 кг. за 10 дни!”, „Яж и отслабвай!”, „Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „Как да отслабнем...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Връзка между желание и действие
Има разлика между желание и действие, между това, което искаме и това, което правим. Но до голяма степен...
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Грижа за мазната кожа на лицето
Отстраняването на грима от мазната кожа вечер е особено важно. Мазната смаска, която е запушила порите...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Как да отучим детето си от бързата храна - II
Да не забраняваме на детето да яде това, което иска. Не само защото забраненият плод е най-сладък. Просто...
Научете детето си на ... щастие
Трудно е да се даде определение за щастие. Може би, защото всеки открива своето или защото го търсим...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Професия „дула”
Моментът на раждането е особен за всяка жена. Всяка бременност протича различно, всяка жена е различна,...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Бактериите, моите приятели
Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става дума за тялото ни. По-скоро сме склонни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook