Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вишновката на мама


Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи начинания.

Обичам, когато дойде време с мама и баба да правим зимнина и специално вишновката. Тя заема почетно място на Коледната трапеза, а понякога е и приятен завършек на някой дъждовен ден. Често вишновката става подходящ повод за гости и много комплименти от съседки и близки.

Докато бера, а после мия плодовете, си мисля как сядам вечер с мама на малка чашка домашно правена, ароматна вишновка. Гледаме навън голото вече дръвче и си говорим колко вишни е имало тази година, колко сме набрали през лятото, на кого сме раздали и кой какви вкусотии е сътворил с тях.

Лято е и всички навън пийват коктейли, лимонади и студена бира, мързелуват и се радват на слънцето. Но докато се обърнем пъстроцветната есен ще е дошла, а с нея и спокойните, хладни вечери, идеални за една стопляща почерпка съхранила в себе си спомените за летните дни.

Това сладко дамско питие се прави лесно, но трябва да му се отдели необходимото време, внимание и емоция.

Стъпките са следните:

• Още при беритбата изберете само най-здравите плодове. Дори да има леко загнило, то може да развали вкуса на готовото питие.

• Измийте вишните и ги оставете във вода за няколко часа, за да бъдат напълно чисти.

• Отстранете костилките и изсипете плодовете в голям буркан (3л.) или стъклено шише с широко гърло.

• Добавете кристална захар и алкохол в следните пропорции. На 1кг. вишни се добавя ½ кг кристална захар и 700мл. водка. По принцип може да се направи с ракия, но с водка вкусът на питието е по-мек.

Захлупете и оставете на тъмно и сухо място точно 40 дни. И не забравяйте да напишете датата върху капачката на буркана за справка.

След това отцедете с цедка или гевгир, отстранете плодовете и вишновката е готова.

Получава се лек, сладък и не много гъст ликьор с аромат на слънце и вкус на топло лято.

Запазете си от сега няколко слънчеви мига за през есента и зимата.

Да ви е сладко.

Снимки: Tastespotting.com, homebrewunderground.com, spaceplacehouse.com
Коментари
2017-05-26 #3
Евелина
Браво, тъкмо търся рецепти, че сега ще слагам след няколко седмици. Аз я правя с 1 кило захар и 1 кило вишни и после за алкохола колкото място има. Слагам и листа от вишни. Сега обаче ще сложа с твоите пропорции и дано стане по-хубава! Черешовка ще стане с череши, да. Но вишната е по-ароматния плод. После и за сладкиши са по-хубави.
2016-11-16 #2
дамянка
След прецеждането на акохола пияните вишни могат да се косумират направо или да се използват за сладкиши, а могат и да се изсушат разстлани в тави.
2014-05-23 #1
Неви
Приготвя ли се с череши?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пастички "С любов"
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Сладко от череши
· Клафути с череши
· Сладко от вишни
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Торта със стар козунак без печене
Неделя
20
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook