Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Екзотично, полезно и непознато


Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има дни, в които наистина ни омръзва от всички до болка познати храни. И искаме нещо ново, свежо, вкусно и за предпочитане диетично, а защо не и полезно. В магазина често не им обръщаме внимание или ги гледаме с подозрение, защото не знаем какъв е вкусът им. Но какво ни пречи да опитаме, за да разберем. И за да съм ви полезна, ще ви споделя за техния вкус, качества, произход и полезни съставки- на тях- екзотичните плодове, които обзалагам се, поне 80% от вас още не са докосвали.

Бабако
Родина на този толкова неизвестен за нас плод е Еквадор. Можем да го наречем братовчед на по-известната ни папая. Бабако има жълт цвят, тънка кора и изключително интересен аромат на ягода, ананас и банан, слети в едно. Всъщност, ако сте опитвали папая, този вкус няма да ви се стори много по-различен. Този плод съдържа витамин C в доста голямо количество, което е и причината да не потъмнява, когато е нарязан. Друга важна съставка е папаинът- фермент, подпомагащ храносмилането. Бабако се отличава и с голяма трайност - издържа до четири седмици без охлаждане.

Драконов плод ( питахая )
Семейство Кактуси ни представя така наречената ягодова круша или “лунното цвете”.
В Китай го наричат така, защото красивите му цветове се виждат само нощем. Този уникално интересен и красив плод вирее основно в Югоизточна Азия и Южна Америка, има продълговата форма, жълт или червеникав цвят и бяла, не много сладка месеста част. Съдържанието на вода в него е около 90%, което го прави много сочен и ободряващ. Питахаята притежава доста полезни свойства- спомага за изчистването на стомашно-чревния тракт, намалява кръвното налягане, дори предпазва от ракови заболявания поради съдържащия се фитоалбумин, който е силен антиоксидант. Екстракт от нея се използва и в козметичните кремове, тъй като е доказано, че забавя стареенето на кожата.

Гранадила
Много близка до по-познатата ни маракуя. Отглежда се основно в Южна Америка. Отличава се с ярко оранжева кора и е изключително ароматна и сочна. Има деликатен вкус, който обаче няма как да не ви подейства освежаващо. Този плод е богат на калий, желязо, фосфор, витамин А, B1, B2 и C.

Гуава
Родината му е Южна Америка, а полезността му е неоспорима. Този жълтозелен плод с ярко розова сърцевина е много сладък и ароматен и в същото време нискокалоричен, богат на фибри, витамин А и C. Мощен антиоксидант, намаляващ кръвното налягане, нормализиращ храносмилателната дейност, понижаващ нивото на кръвната захар и снижаващ риска от рак на гърдата, поради съдържащите се антиоксиданти и ликопен. Гуавата съдържа още магнезий, манган и мед.

Кумкуат
Символ на остров Корфу, този дребен, оранжев цитрус въобще не е за подценяване. Вкусът му е подобен на портокал, но с лека горчиво-кисела нотка. Можете спокойно да го хапвате с кората, но ако все пак не ви харесва особено, прибавете малко захар и ще се влюбите в него. Използвайте го и за да си приготвите чудесно сладко за палачинки, например. Но по-важен е факта, че този “гръцки” лимон е много богат на витамин A, C и E, както и на калций, магнезий, желязо и цинк.

Личи
Дребен плод с червеникав цвят, много ароматен и вкусен. Консумира се месестата му част, над голямата семка в средата на плода. Произхожда от Южен Китай и според китайците е събрал в себе си енергията Ян- тази на силата и светлината. Личи съдържа витамин C, помага при невралгии, анемия, стабилизира нивото на кръвната захар, нормализира функциите на бъбреците и черния дроб.

Пепино
И на този неизвестен за нас плод родината е Южна Америка и по-конкретно склоновете на Андите. Наричат го пъпешово дърво, роднина на картофите и доматите. Плодовете му са жълти с кафеникави щрихи по тях, с форма, вкус и аромат на пъпеш и с големината на гъше яйце. Пепино е изключително богат на витамин А и C.

Тамарило
Още един член на семейство картофови, идващ пак от там- Южна Америка. Тамарило не притежава типичния вкус на плод. Той е сочен и сладък, но има леко солено-пушени нотки, които не са по вкуса на всеки. Това е и причината да се използва като гарнитура на месни и рибни ястия, да се добавя в салати. Сокът му е традиционна напитка в планинските страни на Южна Америка, поради голямото си съдържание на витамин C, калций и фосфор.

Във всяка храна, която опитваме, търсим нещо ново и в същото време нещо познато, с което да я сравним. И все пак няма как да разберем преди да сме пробвали. Екзотичните плодове, с които се запознахте по-горе можете да намерите във всеки един по-голям хипермаркет и то не на невъзможно високи цени. Затова защо да не ги опитате поне. Редица изследвания доказват, че редовната консумация на плодове, богати на витамин C помага в борбата с различни възпаления, инфекции и предпазва от развитието на ракови заболявания. А от гореизброените май нямаше нито един, който да не съдържа витамини, нали? Затова, когато отново ви се похапва нещо различно, по-добре посегнете към някой екзотичен плод, а не към новите бисквити с вкус на банан, например. Може пък и да ви хареса!
Коментари
2015-03-30 #2
krasi
Уникално растение, предлагам резници oт Питахая, и малки вкоренени растения, на символична цена
2012-08-15 #1
Светлана Чамова
Хубавото на такива статии е, че те подтикват да опиташ нещо ново, непознато.
Преди много години, още преди демокрацията, си купих кокос - за онова време си беше супер екзотика. Чупих го с чук, беше голям зор, накрая повечето кокосово мляко се изля, но все пак го опитах. Беше голяма емоция Какво да правя с месеста част нямах представа, опитах, не ми хареса и я хвърлих. Но това бе във време, когато бяхме наистина много неизкушени като потребители
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Вторник
9
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Емоционална интелигентност
Когато говорим за интелигентност сякаш отдаваме по-голямо значение на рационалната, познавателна интелигентност....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
С повишено внимание към морските дарове
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено...
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Семейна киновечер представя...
Прекарваме ли достатъчно време със семейството си? Познаваме ли се? Можем ли да общуваме, да се смеем...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Хрян – лютиво здраве
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
Капанът на обезличаването в името на любовта
“Когато сам изтриеш с гумичка своята самоличност, за да станеш част от някой друг - ставаш невидим за...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook