Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Екзотично, полезно и непознато


Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има дни, в които наистина ни омръзва от всички до болка познати храни. И искаме нещо ново, свежо, вкусно и за предпочитане диетично, а защо не и полезно. В магазина често не им обръщаме внимание или ги гледаме с подозрение, защото не знаем какъв е вкусът им. Но какво ни пречи да опитаме, за да разберем. И за да съм ви полезна, ще ви споделя за техния вкус, качества, произход и полезни съставки- на тях- екзотичните плодове, които обзалагам се, поне 80% от вас още не са докосвали.

Бабако
Родина на този толкова неизвестен за нас плод е Еквадор. Можем да го наречем братовчед на по-известната ни папая. Бабако има жълт цвят, тънка кора и изключително интересен аромат на ягода, ананас и банан, слети в едно. Всъщност, ако сте опитвали папая, този вкус няма да ви се стори много по-различен. Този плод съдържа витамин C в доста голямо количество, което е и причината да не потъмнява, когато е нарязан. Друга важна съставка е папаинът- фермент, подпомагащ храносмилането. Бабако се отличава и с голяма трайност - издържа до четири седмици без охлаждане.

Драконов плод ( питахая )
Семейство Кактуси ни представя така наречената ягодова круша или “лунното цвете”.
В Китай го наричат така, защото красивите му цветове се виждат само нощем. Този уникално интересен и красив плод вирее основно в Югоизточна Азия и Южна Америка, има продълговата форма, жълт или червеникав цвят и бяла, не много сладка месеста част. Съдържанието на вода в него е около 90%, което го прави много сочен и ободряващ. Питахаята притежава доста полезни свойства- спомага за изчистването на стомашно-чревния тракт, намалява кръвното налягане, дори предпазва от ракови заболявания поради съдържащия се фитоалбумин, който е силен антиоксидант. Екстракт от нея се използва и в козметичните кремове, тъй като е доказано, че забавя стареенето на кожата.

Гранадила
Много близка до по-познатата ни маракуя. Отглежда се основно в Южна Америка. Отличава се с ярко оранжева кора и е изключително ароматна и сочна. Има деликатен вкус, който обаче няма как да не ви подейства освежаващо. Този плод е богат на калий, желязо, фосфор, витамин А, B1, B2 и C.

Гуава
Родината му е Южна Америка, а полезността му е неоспорима. Този жълтозелен плод с ярко розова сърцевина е много сладък и ароматен и в същото време нискокалоричен, богат на фибри, витамин А и C. Мощен антиоксидант, намаляващ кръвното налягане, нормализиращ храносмилателната дейност, понижаващ нивото на кръвната захар и снижаващ риска от рак на гърдата, поради съдържащите се антиоксиданти и ликопен. Гуавата съдържа още магнезий, манган и мед.

Кумкуат
Символ на остров Корфу, този дребен, оранжев цитрус въобще не е за подценяване. Вкусът му е подобен на портокал, но с лека горчиво-кисела нотка. Можете спокойно да го хапвате с кората, но ако все пак не ви харесва особено, прибавете малко захар и ще се влюбите в него. Използвайте го и за да си приготвите чудесно сладко за палачинки, например. Но по-важен е факта, че този “гръцки” лимон е много богат на витамин A, C и E, както и на калций, магнезий, желязо и цинк.

Личи
Дребен плод с червеникав цвят, много ароматен и вкусен. Консумира се месестата му част, над голямата семка в средата на плода. Произхожда от Южен Китай и според китайците е събрал в себе си енергията Ян- тази на силата и светлината. Личи съдържа витамин C, помага при невралгии, анемия, стабилизира нивото на кръвната захар, нормализира функциите на бъбреците и черния дроб.

Пепино
И на този неизвестен за нас плод родината е Южна Америка и по-конкретно склоновете на Андите. Наричат го пъпешово дърво, роднина на картофите и доматите. Плодовете му са жълти с кафеникави щрихи по тях, с форма, вкус и аромат на пъпеш и с големината на гъше яйце. Пепино е изключително богат на витамин А и C.

Тамарило
Още един член на семейство картофови, идващ пак от там- Южна Америка. Тамарило не притежава типичния вкус на плод. Той е сочен и сладък, но има леко солено-пушени нотки, които не са по вкуса на всеки. Това е и причината да се използва като гарнитура на месни и рибни ястия, да се добавя в салати. Сокът му е традиционна напитка в планинските страни на Южна Америка, поради голямото си съдържание на витамин C, калций и фосфор.

Във всяка храна, която опитваме, търсим нещо ново и в същото време нещо познато, с което да я сравним. И все пак няма как да разберем преди да сме пробвали. Екзотичните плодове, с които се запознахте по-горе можете да намерите във всеки един по-голям хипермаркет и то не на невъзможно високи цени. Затова защо да не ги опитате поне. Редица изследвания доказват, че редовната консумация на плодове, богати на витамин C помага в борбата с различни възпаления, инфекции и предпазва от развитието на ракови заболявания. А от гореизброените май нямаше нито един, който да не съдържа витамини, нали? Затова, когато отново ви се похапва нещо различно, по-добре посегнете към някой екзотичен плод, а не към новите бисквити с вкус на банан, например. Може пък и да ви хареса!
Коментари
2015-03-30 #2
krasi
Уникално растение, предлагам резници oт Питахая, и малки вкоренени растения, на символична цена
2012-08-15 #1
Светлана Чамова
Хубавото на такива статии е, че те подтикват да опиташ нещо ново, непознато.
Преди много години, още преди демокрацията, си купих кокос - за онова време си беше супер екзотика. Чупих го с чук, беше голям зор, накрая повечето кокосово мляко се изля, но все пак го опитах. Беше голяма емоция Какво да правя с месеста част нямах представа, опитах, не ми хареса и я хвърлих. Но това бе във време, когато бяхме наистина много неизкушени като потребители
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Неделя
24
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Как да си помогнем, за да вземем правилното решение
Решенията са тези, които градят живота ни. И дори някои събития в живота ни да не зависят от нас, огромен...
18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Тази дата е обявена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към Европейската...
Уморени криле
Умората толкова добре умее да се промъква незабелязано в ежедневието ни, че ние измисляме какви ли не...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
Универсалната сребърна вода
Среброто отдавна е използвано с лечебни цели. Известни са методи за оздравяване на рани с покриването...
Любимата лятна шапка от Панама в безкраен флирт с киното
Панамената шапка или просто "панамата" е неостаряващият шик, който десетилетия наред е символ на лятна...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook