Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пържола с шоколад


Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е нещо шантаво и несъвместимо. Засмях се и си помислих, че авторите просто не са опитвали истинска пържола с шоколад. Такова блюдо наистина съществува и вкусът му е чудесен. Открих го при едно незабравимо кулинарно изживяване, което ми се случи наскоро и исках непременно да споделя.

Много познати и приятели ми бяха препоръчвали едно ресторантче в малкото, китно гардче Валкенбург(Valkenburg) в Южна Холандия. Интересното на това ресторантче е, че се готви с цветя, както подсказва и името му La Fleur.

Бях минавала покрай него няколко пъти, но само надничах отвън. Един ден просто реших, че искам да хапна навън и ресторантчето изплува в съзнанието ми.

Отвън местенцето е спретнато, има тераса, масички и чадъри. Но влезе ли човек, веднага се усеща като гост в едно място поддържано с много обич и отдаденост. По внимателно подбраните детайли, красивите декорации на масите и липсата на всякакъв персонал, освен една усмихната и много мила жена, се вижда, че ресторантчето е семейно.

Оказва се, че от 11 години Патриция и Пиер посрещат тук гостите си като в собствен дом. Докато в кухнята Пиер приготвя чудеса базирани на френската кухня, Патриция се е заела да украсява всяко празно пространство, да посреща гостите, да ги настанява и да се грижи за тях с любезна усмивка.


Всички продукти, с които се готви са гарантирано натурални, а Пиер сам отглежда цветята и билките, с които овкусява храната.

Менюто е малко, но вълнуващо, а цените по-ниски от очакваното за такъв вид кухня.

Моят избор се спря на предястие от сьомга със сос от роза, последвано от пържола маринована в червено шампанско със сос от тъмен шоколад, а за десерт домашен малинов сладолед.

Всяко ястие е украсено с много въображение, а вкусът му е труден за описване с думи. Бях шокирана от чудесната комбинация между телешко месо и тъмен шоколад. Макар да звучи странно, повярвайте- чудесно е. Разбира се, рецептата и технологията са тайна на готвача, но докато поднася храната, Патриция с усмивка обяснява какво съдържа всяко блюдо и някои основните неща при приготвянето му.

След като поглези сетивата си за довиждане всеки получава по една красива червена роза. Ето на това му казвам отношение!

И така след посещението на това прекрасно местенце остава не само изненадващият вкус на храната, но и едно такова приятно чувство, че ми се е случило нещо, което ще помня дълго. Не просто хапнах нещо различно, а преживях едно мое лично и много приятно приключение. Колкото и да искам да запазя това "откритие" само за лично удоволствие осъзнавам, че Пиер, Патирция и тяхното ресторантче заслужават всеки да знае за тях и да открие магията на това, което правят вече толкова години.

От посещението ми във La Fleur, научих толкова много неща. Например, че герберите стават на вкусен дресинг, че телешкото и шоколада са добра комбинация, че когато хората правят нещо с любов и отдаденост това се пренася и на другите и ги зарежда, че хиляди пъти предпочитам да се лиша от пържените картофки и сандвичите, за да си подаря още едно малко кулинарно бягство, че едно "хапването навън" може да се превърне в приключение за сетивата, което не си очаквал.
Коментари
2013-03-09 #3
анебла
Пържола от алпака вид лама с шоколадов сос ядох в Перу 2010.Нагарчащ,защото изобщо не слагат захар,а бахар,черен пипер и люти чушлета.Местните правят и ръчни шоколадчета,които доста се различават от нашия шоколад,не само заради захарта.За нашия шоколад какаовото масло се разделя от какаото и после се добавя наново в шоколада.А селяните в Перу направо мачкат сваренитет зърна.
2012-08-21 #2
Цвети
и аз съм чувала за това, звучи интересно. падам си и аз по контрастните вкусове- телешко със сливи, пълнен шаран със стафиди в плънката, палачинка със сирене и сладко. в германия съм откривала много такива комбинации
а някой опитвал ли е торта с майонеза?
2012-08-21 #1
Инна Георгиева
Честно казано от дълго време се каня да направя такава пържола, убедена съм, че ще е вкусно. Допада ми сладко солено!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 18 октомври - Ден за борба с трафика на хора
· Наздраве по холандски
· Морета от лалета
· Достъпни и бързи летни дестинации извън страната
· Какво да посетим в Европа през 2017?
· Светите места в България - Белинташ
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· КАНАПЕ-19 - дизайнерът Tobia Zamboti с провокация (снимки)
· Малко познатата история на "V for Victory"
· Кой е най-модерният цвят през 2021 година
Четвъртък
25
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Как да направим плато сирена?
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook