Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пържола с шоколад


Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е нещо шантаво и несъвместимо. Засмях се и си помислих, че авторите просто не са опитвали истинска пържола с шоколад. Такова блюдо наистина съществува и вкусът му е чудесен. Открих го при едно незабравимо кулинарно изживяване, което ми се случи наскоро и исках непременно да споделя.

Много познати и приятели ми бяха препоръчвали едно ресторантче в малкото, китно гардче Валкенбург(Valkenburg) в Южна Холандия. Интересното на това ресторантче е, че се готви с цветя, както подсказва и името му La Fleur.

Бях минавала покрай него няколко пъти, но само надничах отвън. Един ден просто реших, че искам да хапна навън и ресторантчето изплува в съзнанието ми.

Отвън местенцето е спретнато, има тераса, масички и чадъри. Но влезе ли човек, веднага се усеща като гост в едно място поддържано с много обич и отдаденост. По внимателно подбраните детайли, красивите декорации на масите и липсата на всякакъв персонал, освен една усмихната и много мила жена, се вижда, че ресторантчето е семейно.

Оказва се, че от 11 години Патриция и Пиер посрещат тук гостите си като в собствен дом. Докато в кухнята Пиер приготвя чудеса базирани на френската кухня, Патриция се е заела да украсява всяко празно пространство, да посреща гостите, да ги настанява и да се грижи за тях с любезна усмивка.


Всички продукти, с които се готви са гарантирано натурални, а Пиер сам отглежда цветята и билките, с които овкусява храната.

Менюто е малко, но вълнуващо, а цените по-ниски от очакваното за такъв вид кухня.

Моят избор се спря на предястие от сьомга със сос от роза, последвано от пържола маринована в червено шампанско със сос от тъмен шоколад, а за десерт домашен малинов сладолед.

Всяко ястие е украсено с много въображение, а вкусът му е труден за описване с думи. Бях шокирана от чудесната комбинация между телешко месо и тъмен шоколад. Макар да звучи странно, повярвайте- чудесно е. Разбира се, рецептата и технологията са тайна на готвача, но докато поднася храната, Патриция с усмивка обяснява какво съдържа всяко блюдо и някои основните неща при приготвянето му.

След като поглези сетивата си за довиждане всеки получава по една красива червена роза. Ето на това му казвам отношение!

И така след посещението на това прекрасно местенце остава не само изненадващият вкус на храната, но и едно такова приятно чувство, че ми се е случило нещо, което ще помня дълго. Не просто хапнах нещо различно, а преживях едно мое лично и много приятно приключение. Колкото и да искам да запазя това "откритие" само за лично удоволствие осъзнавам, че Пиер, Патирция и тяхното ресторантче заслужават всеки да знае за тях и да открие магията на това, което правят вече толкова години.

От посещението ми във La Fleur, научих толкова много неща. Например, че герберите стават на вкусен дресинг, че телешкото и шоколада са добра комбинация, че когато хората правят нещо с любов и отдаденост това се пренася и на другите и ги зарежда, че хиляди пъти предпочитам да се лиша от пържените картофки и сандвичите, за да си подаря още едно малко кулинарно бягство, че едно "хапването навън" може да се превърне в приключение за сетивата, което не си очаквал.
Коментари
2013-03-09 #3
анебла
Пържола от алпака вид лама с шоколадов сос ядох в Перу 2010.Нагарчащ,защото изобщо не слагат захар,а бахар,черен пипер и люти чушлета.Местните правят и ръчни шоколадчета,които доста се различават от нашия шоколад,не само заради захарта.За нашия шоколад какаовото масло се разделя от какаото и после се добавя наново в шоколада.А селяните в Перу направо мачкат сваренитет зърна.
2012-08-21 #2
Цвети
и аз съм чувала за това, звучи интересно. падам си и аз по контрастните вкусове- телешко със сливи, пълнен шаран със стафиди в плънката, палачинка със сирене и сладко. в германия съм откривала много такива комбинации
а някой опитвал ли е торта с майонеза?
2012-08-21 #1
Инна Георгиева
Честно казано от дълго време се каня да направя такава пържола, убедена съм, че ще е вкусно. Допада ми сладко солено!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 18 октомври - Ден за борба с трафика на хора
· Наздраве по холандски
· Морета от лалета
· Достъпни и бързи летни дестинации извън страната
· Какво да посетим в Европа през 2017?
· Светите места в България - Белинташ
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· "Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република""
· 11 юли - Световен ден на населението
· Как да се почувстваме като местен, когато пътуваме?
Понеделник
22
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook