Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Червената боровинка


Полезното тръпчиво дребосъче


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium vitis-idaea) има значително по-тръпчив и специфичен вкус. Въпреки това, червената боровинка си е спечелила заслужено място в  народната медицина, кулинарията и дори в озеленяването, като декоративно растение.

Освен в брадата на героя на Ено Рауд - Мъхеста брада, червените “мъниста” се срещат и в горските райони на Азия, Северна Америка и Европа. В България е най-разпространена в Родопите, Стара Планина, Пирин, Рила, Средна гора, Витошки район и Западни гранични планини. Вечнозеленият храст расте предимно на умерен климат, цъфти през пролетта, а плодчетата му можете да берете до октомври месец. От червената боровинка се правят сокове, ликьори, сладка, най-различни сосове и гарнитури, като плодът е на особена почит в скандинавската кухня. Понеже дребните червени дарове са в изобилие из тези региони, сладкото и сокът от тях са неизменна част от традиционните ястия в Швеция, Норвегия и Финландия.

Пълна с естествени консерванти и пектин, червената боровинка е много подходяща за съхранение в продължение на месеци и то при стайна температура. Може да се съхранява в буркани с вода или като настойка от сурови плодове, разбъркани с малко количество захар в тях. Запазването на плодчетата е най-вече възможно благодарение естествения консервант в тях - бензоена киселина, която пази червената боровинка от загниване и разваляне.

Съдържание и лечебни свойства

Действайки като консервиращ агент, бензоената киселина е и много силен антисептик. По тази причина червените боровинки имат антимикробно действие и са полезни за чревната микрофлора. От органичните киселини в тези плодове има още лимонена, винена, ябълчена и няколко други.

И плодовете и листата на червената боровинка притежават доказани лечебни свойства, поради съдържанието на разнообразие от химически вещества, които имат антисептично, съдоукрепващо и диуретично действие.
Най-разпространената употреба на този горски дар е лечението на инфекции на пикочните пътища.  Листата от червена боровинка помагат и при камъни в бъбреците, нефрит, пиелит, цистит. Танините, които се съдържат в червената боровинка действат благоприятно на стените на кръвоносните съдове, като ги укрепват и заздравяват.

Червените боровинки са известни с това, че са богати на биофлавоноида кверцетин, който действа като силeн антиоксидант. Това свойство на горските плодчета ги прави много полезна храна, предпазваща клетките от вредното действие на свободните радикали.Киселото плодче е изключително ценен източник на полифеноли, които предотвратяват отключването на някои болестотворни процеси в организма ни. В червената боровинка има и мед, което я прави подходяща както за диабетно болни, така и за превенция на диабет, тъй като недостигът на този минерал се свързва с повишени нива на кръвната захар.

Както в плодовете, така и в листата на тръпчивото дребосъче се съдържа гликозидът арбутин. Той има бактерицидно действие и стимулира отделянето на пикочна киселина, чиито повишени количества в кръвта водят до натрупване на уратни кристали в областта на ставите. Тези кристали са в основата на появата подагра, както и на образуването на уратни камъни в бъбреците.

Запарката от листа на червената боровинка се прилага и при заболявания на черния дроб, колити и запек. Плодовете на храста са много полезни при авитаминози и ревматизъм. Подобно на ягодите, малините и къпините, те са средство и за нормализиране на кръвното налягане, както и намаляване на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, в това число и хипертония.



Вкусно и полезно (подходящо при високо кръвно налягане, при възпалителни процеси)

1-2 супени лъжици пресни или замразени червени боровинки се прибавят към 1 чаша бадемово мляко. При желание може да се добави подслаждаща съставка (агаве, стевия, фруктоза)Сместа се блендира с няколко кубчета лед и здравословният коктейл е готов за пиене!


Коментари
2014-09-08 #1
пламен методиев
сок от червена боровинка
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 8 храни за по-добра концентрация
· Здрави и лилави: Черната боровинка
· Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
· Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
· Сладко от боровинки
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Етеричното масло от мащерка
· Орлови нокти
· Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
· Следите ли за здравето си?
· Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
· Как да разберем, че бъбреците ни може да са в опасност?
· Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Селъри - хрупайте за здраве
· Обновете дома си с лято
· Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
· Нестандартни начини за забавление на малки деца
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Кой от четирите типа интроверти сте?
· Уверените деца не са случайност, а резултат на възпитание
· Манипулаторите в нашето ежедневие
Неделя
24
Юни 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Ужас! Забравям
Случва ви се понякога да тръгнете за съседната стая и насред нея да се спрете и да се зачудите какво...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Тайната на дългата младост
Всъщност някаква супер тайна няма, но има няколко важни неща, които са от първостепенно значение. Някои...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Йоните - енергия от въздуха
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само от наличието или отсъствието на замърсители...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Как физическата активност води до по-добри резултати в образованието и комуникацията?
Децата са родени да играят, да тичат, да се движат неуморно, опознавайки света около тях. Оказва...
Целулитът и храненето - I
Темата целулит е неизчерпаема и се актуализира всяка година с настъпването на първите топли дни. Мненията...
Мечтаеш ли да се наспиш? - II част
Алкохол Алкохолът удря в главата, но смущава съня. Ако пиете 2-3 часа преди да си легнете, може и да...
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Бахова терапия - от растенията с любов
Терапията на д-р Едуард Бах е една от алтернативните методи на лечение, които добиват все по- голяма...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Хрян – лютиво здраве
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook