Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Червената боровинка


Полезното тръпчиво дребосъче


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium vitis-idaea) има значително по-тръпчив и специфичен вкус. Въпреки това, червената боровинка си е спечелила заслужено място в  народната медицина, кулинарията и дори в озеленяването, като декоративно растение.

Освен в брадата на героя на Ено Рауд - Мъхеста брада, червените “мъниста” се срещат и в горските райони на Азия, Северна Америка и Европа. В България е най-разпространена в Родопите, Стара Планина, Пирин, Рила, Средна гора, Витошки район и Западни гранични планини. Вечнозеленият храст расте предимно на умерен климат, цъфти през пролетта, а плодчетата му можете да берете до октомври месец. От червената боровинка се правят сокове, ликьори, сладка, най-различни сосове и гарнитури, като плодът е на особена почит в скандинавската кухня. Понеже дребните червени дарове са в изобилие из тези региони, сладкото и сокът от тях са неизменна част от традиционните ястия в Швеция, Норвегия и Финландия.

Пълна с естествени консерванти и пектин, червената боровинка е много подходяща за съхранение в продължение на месеци и то при стайна температура. Може да се съхранява в буркани с вода или като настойка от сурови плодове, разбъркани с малко количество захар в тях. Запазването на плодчетата е най-вече възможно благодарение естествения консервант в тях - бензоена киселина, която пази червената боровинка от загниване и разваляне.

Съдържание и лечебни свойства

Действайки като консервиращ агент, бензоената киселина е и много силен антисептик. По тази причина червените боровинки имат антимикробно действие и са полезни за чревната микрофлора. От органичните киселини в тези плодове има още лимонена, винена, ябълчена и няколко други.

И плодовете и листата на червената боровинка притежават доказани лечебни свойства, поради съдържанието на разнообразие от химически вещества, които имат антисептично, съдоукрепващо и диуретично действие.
Най-разпространената употреба на този горски дар е лечението на инфекции на пикочните пътища.  Листата от червена боровинка помагат и при камъни в бъбреците, нефрит, пиелит, цистит. Танините, които се съдържат в червената боровинка действат благоприятно на стените на кръвоносните съдове, като ги укрепват и заздравяват.

Червените боровинки са известни с това, че са богати на биофлавоноида кверцетин, който действа като силeн антиоксидант. Това свойство на горските плодчета ги прави много полезна храна, предпазваща клетките от вредното действие на свободните радикали.Киселото плодче е изключително ценен източник на полифеноли, които предотвратяват отключването на някои болестотворни процеси в организма ни. В червената боровинка има и мед, което я прави подходяща както за диабетно болни, така и за превенция на диабет, тъй като недостигът на този минерал се свързва с повишени нива на кръвната захар.

Както в плодовете, така и в листата на тръпчивото дребосъче се съдържа гликозидът арбутин. Той има бактерицидно действие и стимулира отделянето на пикочна киселина, чиито повишени количества в кръвта водят до натрупване на уратни кристали в областта на ставите. Тези кристали са в основата на появата подагра, както и на образуването на уратни камъни в бъбреците.

Запарката от листа на червената боровинка се прилага и при заболявания на черния дроб, колити и запек. Плодовете на храста са много полезни при авитаминози и ревматизъм. Подобно на ягодите, малините и къпините, те са средство и за нормализиране на кръвното налягане, както и намаляване на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, в това число и хипертония.



Вкусно и полезно (подходящо при високо кръвно налягане, при възпалителни процеси)

1-2 супени лъжици пресни или замразени червени боровинки се прибавят към 1 чаша бадемово мляко. При желание може да се добави подслаждаща съставка (агаве, стевия, фруктоза)Сместа се блендира с няколко кубчета лед и здравословният коктейл е готов за пиене!


Коментари
2014-09-08 #1
пламен методиев
сок от червена боровинка
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 8 храни за по-добра концентрация
· Здрави и лилави: Черната боровинка
· Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
· Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
· Сладко от боровинки
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Как да разберем, че бъбреците ни може да са в опасност?
· СЗО включва играта на видео игри в списъка с психични разстройства
· Анемията и храненето
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Тайните на домашната лимонада
· Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
· Нестандартни начини за забавление на малки деца
· Златоград – градът на Дельо Войвода
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Камелия - една истинска източна красавица
· Исоп против кашлица и възпаления
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
· Как да накараме зимата да мине по-бързо?
· Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Събота
20
Януари 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Чакрите - колелата на живота - I
В днешно време думата чакра присъства както в шеговити изрази от типа на: „Отиди да ти наместят чакрите!“,...
Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
Порасни косице!
Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Защо е важно всяка жена да приема тези витамини и минерали?
Въпреки че е възможно да получите всички необходими витамини и минерали от внимателен подбор на храни...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Велоергометър. Защо пък не!
Дали, ако си купя велоергометър, няма бързо да ми омръзне и после само да ми пречи из къщи? Дали ще отслабна...
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Ден 3 - Постове и пости: Нашите навици не ни определят, само ни ограничават
Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни на комфорт. Навикът, който ни обезличава и...
Цариче - чудодейната билка за женски проблеми
Царичето е онази невзрачна билка, за която прословутият швейцарски пастор-билкар Йохан Кюнцле (1857-1945)...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
В плен на емоциите
Докато покупката на нова дреха е в състояние да ни изстреля за минути в небесата и да се сбогуваме с...
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Живовлякът - българската билка
Съществуват над 200 вида от това растение. В България са разпространени около петнадесет. Можете да го...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Храни, които да избягваме по време на бременност
Правилното хранене е жизненоважно за нашия организъм. Често намираме причина да забравяме това. По време...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook