Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Червената боровинка


Полезното тръпчиво дребосъче


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium vitis-idaea) има значително по-тръпчив и специфичен вкус. Въпреки това, червената боровинка си е спечелила заслужено място в  народната медицина, кулинарията и дори в озеленяването, като декоративно растение.

Освен в брадата на героя на Ено Рауд - Мъхеста брада, червените “мъниста” се срещат и в горските райони на Азия, Северна Америка и Европа. В България е най-разпространена в Родопите, Стара Планина, Пирин, Рила, Средна гора, Витошки район и Западни гранични планини. Вечнозеленият храст расте предимно на умерен климат, цъфти през пролетта, а плодчетата му можете да берете до октомври месец. От червената боровинка се правят сокове, ликьори, сладка, най-различни сосове и гарнитури, като плодът е на особена почит в скандинавската кухня. Понеже дребните червени дарове са в изобилие из тези региони, сладкото и сокът от тях са неизменна част от традиционните ястия в Швеция, Норвегия и Финландия.

Пълна с естествени консерванти и пектин, червената боровинка е много подходяща за съхранение в продължение на месеци и то при стайна температура. Може да се съхранява в буркани с вода или като настойка от сурови плодове, разбъркани с малко количество захар в тях. Запазването на плодчетата е най-вече възможно благодарение естествения консервант в тях - бензоена киселина, която пази червената боровинка от загниване и разваляне.

Съдържание и лечебни свойства

Действайки като консервиращ агент, бензоената киселина е и много силен антисептик. По тази причина червените боровинки имат антимикробно действие и са полезни за чревната микрофлора. От органичните киселини в тези плодове има още лимонена, винена, ябълчена и няколко други.

И плодовете и листата на червената боровинка притежават доказани лечебни свойства, поради съдържанието на разнообразие от химически вещества, които имат антисептично, съдоукрепващо и диуретично действие.
Най-разпространената употреба на този горски дар е лечението на инфекции на пикочните пътища.  Листата от червена боровинка помагат и при камъни в бъбреците, нефрит, пиелит, цистит. Танините, които се съдържат в червената боровинка действат благоприятно на стените на кръвоносните съдове, като ги укрепват и заздравяват.

Червените боровинки са известни с това, че са богати на биофлавоноида кверцетин, който действа като силeн антиоксидант. Това свойство на горските плодчета ги прави много полезна храна, предпазваща клетките от вредното действие на свободните радикали.Киселото плодче е изключително ценен източник на полифеноли, които предотвратяват отключването на някои болестотворни процеси в организма ни. В червената боровинка има и мед, което я прави подходяща както за диабетно болни, така и за превенция на диабет, тъй като недостигът на този минерал се свързва с повишени нива на кръвната захар.

Както в плодовете, така и в листата на тръпчивото дребосъче се съдържа гликозидът арбутин. Той има бактерицидно действие и стимулира отделянето на пикочна киселина, чиито повишени количества в кръвта водят до натрупване на уратни кристали в областта на ставите. Тези кристали са в основата на появата подагра, както и на образуването на уратни камъни в бъбреците.

Запарката от листа на червената боровинка се прилага и при заболявания на черния дроб, колити и запек. Плодовете на храста са много полезни при авитаминози и ревматизъм. Подобно на ягодите, малините и къпините, те са средство и за нормализиране на кръвното налягане, както и намаляване на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, в това число и хипертония.



Вкусно и полезно (подходящо при високо кръвно налягане, при възпалителни процеси)

1-2 супени лъжици пресни или замразени червени боровинки се прибавят към 1 чаша бадемово мляко. При желание може да се добави подслаждаща съставка (агаве, стевия, фруктоза)Сместа се блендира с няколко кубчета лед и здравословният коктейл е готов за пиене!


Коментари
2014-09-08 #1
пламен методиев
сок от червена боровинка
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 8 храни за по-добра концентрация
· Здрави и лилави: Черната боровинка
· Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
· Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
· Сладко от боровинки
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Шест японски тайни за дълголетие
· Едно кафе за душата ти....
· Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
Събота
22
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кисели хора
По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе...
Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
Бременни жени, които работят две или повече нощни смени в седмицата, са подложени на по-висок риск от...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
Липсва ви енергия? Вероятните причини
Забелязали ли сте, че има дни, в които може да сте десет часа на работа и после още пет да шетате из...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Пролетта дойде. А сега накъде?
Пролетта - толкова красива, свежа, благоуханна и така дълго чакана. След пъстрата, но меланхолична есен,...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Вземи си една гореща вана!
„Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, но те не са ми известни.” – „Стъкленият...
Зареждане с щастие
Когато сме щастливи правим чудеса. Емоционалната енергия, с която щастието изпълва, ни дава сили и устрем....
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Избери надежда, вместо страх
Нека твоите избори отразяват твоите надежди, а не твоите страхове....
Къде още може да намерим екологично чиста храна
Идеята за среща между клиентите и земеделските производители на фермерските пазари несъмнено е чудесна....
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Какво ти пречи да започнеш да тренираш?
Обикновено през пролетта се сещаме, че ето, крайно време е вече да започнем да тренираме нещо! Лятото...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Зрението и компютърът
Човешкото зрение се е формирало в хода на дълга еволюция, но се оказва, че не е добре приспособено за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook