Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Човекът – хищник или тревопасно


Да, всички знаем от учебниците по биология, че човекът е всеядно животно – това е било задължително условие, за да населим всяко едно кътче на планетата И все пак споровете дали сме месоядни или вегетарианци стават все по разгорещени. Мненията са крайни – едните смятат, че само пържолата се брои за храна, а всичко останало е гарнитура, други пък не смеят да си опържат дори яйце. В търсене на исконната човешка природа предприемаме едно пътуване назад през хилядолетната кулинарна история на човека.

Подобно на всички примати и древните хора били вегетарианци. Менюто им включвало плодове, семена, корени и цветове. Разбира се, неизбежно към листната маса вървяло и мезе от охлюви и насекоми. По време на ледниковия период обаче на планетата земя настъпила криза, особено за тревопасните. Еволюиралият Хомо Сапиенс бил изправен пред тежка дилема – или да промени своя начин на хранене или да загине. Той нямал физически данни на ловец, но бил хитър, компенсирал слабостта си с оръжия и действал в хайка.

Така човекът тръгнал срещу природата си и започнал да яде месо. Да се дъвчи суровата плът с кътници си било трудна работа, но важното е, че оцелял. Един ден обаче на мъките му се сложил край – по някакво стечение на обстоятелствата била открита кулинарията. Печеното месо се дъвчело не само по-лесно, но и било изключително вкусно и ароматно. Ледниковият период минал и отминал, но месото се усладило на хората и те станали всеядни.

Вегетарианството обаче не изчезнало напълно. Приемането само на растителна храна придобило сакрално значение и към него се придържали шаманите, жреците и духовниците. Древните смятали, че този начин на хранене давал магическа сила и символизирал завръщането към божествените корени на човека.

Историята на вегетарианството в Европа се свързва с старогръцката култура. Растителната храна била на особена почит в Елада и се смятала за основна. Един от философите-вегетарианци бил и Питагор. През по-късната история на Стария континент към строго вегетарианство се придържали само монасите-аскети. Обикновените християни се очиствали ритуално по време на постите. На Изток обаче вегетарианството било начин на живот не само за будистките духовници, но и за по-голямата част от простолюдието.

Днес на споровете за това, трябва или не да се яде месо, са посветени цели научни трудове. Вегетарианството се критикува като диета, която като цяло е вредна и несвойствена за човека. Кулинарната ни история обаче опровергава тези твърдения. Не бива да се забравя обаче, че месото присъства от хилядолетия в нашето меню и това неминуемо е довело да промени във физиологията ни. Затова еднозначен отговор на въпроса, кое е по-естествено за човека – вегетарианството или всеядството, засега не е намерен. Затова пък всеки е свободен да направи своя личен избор.


Коментари
2017-11-06 #4
До Благовест
Май не си толкова блага вест.Ти май не разбра че имаме промяна в физиологията а и най-добре е умереността,тоест средата така че кой както икса да си яде,да не вземе като изчезне едното да умреш защоти неможеш с другото.Можи си и двете пък каквото си искаш яж.И освен това,това е теория...
2016-03-20 #3
Благовест
Ами отговора е че сме растителноядни, защото такива сме били първоначално, както пише по горе! Помислете малко!
2013-11-21 #2
До Илиян
Илияне, важното е, че се мисли по въпроса, а не дали има краен отговор. Много въпроси просто нямат такъв (не го знаем, или наистина нямат).
Така че, според мен темата си е много добра.
2013-03-19 #1
Илиян
Значи тази тема е напълно излишна. Или трябва да се кръсти "история на менюто на човека" или да се пренапише с друга цел. Въпроса беше "Човекът – хищник или тревопасно?", и накрая завърши с "всеки да яде квото иска" - дефакто не се отговори на въпроса.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Лептинът - "хормонът на отслабването"
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· 1 октомври - почитаме св. Йоан Кукузел
· Неустоимата Кармен - в литературата, операта и балета
· 27 септември - Световен ден на туризма
Понеделник
15
Октомври 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Не ме докосвай никога без обич
Обичам да те гледам отстрани Обичам да те гледам отстрани, Когато ти със другите говориш И цял на...
1 април – ден на хумора и лъжата
На 1 април се подсещаме, че „днес май трябваше да се лъже”. Ама да се лъже качествено, с финес и професионално....
Мъжът със златната ръка
Има един човек на света, който е помогнал на повече хора, отколкото можем да си представим, че е възможно...
Допада ми, че не за мен болеете
Допада ми, че не за мен болеете, допада ми, че не за вас болея, и няма да изгубим под нозете си кълбото...
Снимките на "Нешънъл джиографик" за 2015 г.
В Нешънъл джиографик не попадат каквито и да е снимки. Там се пращат милиони любителски (и не чак толкова)...
2014 година - нашите търсения определят какви сме
В края на годината всички правим своите малки и големи лични равносметки. Всички класираме постигнатото,...
Как да: Ушием гоблен
Шиенето на гоблени е като рисуване с конци. Почти от нищото – една панама и разноцветни нишки, из-под...
За това как да се грижим за жените и как да се отнасяме с тях
Малкият Джек и малката Джил, като слизали по хълма, паднали, ударили си коленцата, ожулили си нослетата...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Чарлз Дикенс: "Никога не трябва да се срамуваме от сълзите си!"
Чарлз Дикенс е един от най-известните и талантливи разказвачи на английската и световна литература....
Красотата, в която няма нищо случайно
Най-красивите хора, които познаваме, са тези, които знаят, какво е поражението, изпитали са мъката, водили...
15 незабравими цитата от Блага Димитрова
Заслужава си да пропътуваш от единия край на небето, чак до другия, за да срещнеш усмивката. Не вървете...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook