Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята


Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем?
И аз съм се чудела дълго над тези въпроси и в началото на кулинарните ми опити, откровено казано не бях никак наясно. Мисля, че това е полезна информация и затова събрах основните видове материали на съдове, които се използват в топлинната обработка в домакинството. Всеки със своите предимства и недостатъци.



Алуминиевите съдове
Американската медицинска асоциация не счита алуминия за токсичен метал. Разбира се, при готвене в такива съдове, в храната попада частици алуминии, но трябва да знаем, че той попада в организма ни заедно и с растения и храни, които консумираме. Накратко - той ни е постоянен спътник. Все пак, алуминия не е подходящ за постоянно съхранение на храни и напитки, тъй като усвояването му в организма е значително ограничено, поради образуването на неразтворими алуминиево-фосфати съединения. Ако имате възможност избягвайте използването на алуминиеви съдове за кисели или съдържащи соли продукти и след като сготвите в тях прехвърлете яденето в стъклен или порцеланов съд.
Алуминиевите съдове са фаворити в готварските съдове защото загряват бързо, не загарят и цената им не е много висока. За съжаление, сравнително лесно се деформират.

Медни съдове
Като цяло не се препоръчват при топлинна обработка. Ако се използват те трябва задължително да бъдат калайдисани. При много високи температури обаче, калаят започва да се топи – в случая в храната. Бързо се нагряват, за съжаление и лесно изкривяват, но могат да се използват при варене и задушаване.

Емайлирани съдове
В основата си те са стоманени, железни, чугунени, като отгоре имат емайлово покритие, не позволяващо основния метал да влиза в контакт с храната, а от тук и отделяйки се и в организма. При рязка смяна на температурата от топло-студено или удари обаче, емайлово покритие лесно се начупва и напуква. Важно условие е съдовете да са здрави, не ползвайте емайлирани съдове с напукан или липсващ емайл.

Чугуненият съд е практически вечен
Чугунени съдове
Солидни и тежки, чугунените съдове правят храната страхотна, поради равномерното отдаване на топлина. В миналото по-голяма част от тях нямаха покритие - задържайки миризмата на ястията и правейки ги трудоемки за почистване. Днес на пазара се намират такива с металокерамично или незалепващо покритие, правейки тези съдове универсални. По вкус, храната приготвена в чугунени съдове се доближава на тази в глинени такива. Чугунения съд не се изкривява и е практически вечен. Тежината, трудоемкостта при миенето му обаче, отказват бързо ползвателите му.

Съдове с "тефлоново"- незагарящо покритие
Всички анти-загарящи покрития (с изключение на титановото) са създадени на основата на съединенията на флуорвъглеводорода и са получили названието тефлонови. Все още няма доказателства дали тефлоновото покритие вреди по някакъв начин на организма, но все пак ако незалепващия ви тиган се е надраскал и захабил, по добре да го изхвърлите. Това, че храната не залепва при готвене, го прави предпочитан в днешно време от много домакинства. За съжаление, той не е подходящ при много високи температури . Избирайте по дебели съдове - защото тефлона се изкривява лесно.


Двойното дъно запазва по-дълго топлината
Стоманени съдове

Сама по себе стоманата е лош проводник на топлина, така че най-често към стоманените съдове има добавен алуминии или мед. Всъщност това е основното им предимство, тъй като тези метали се ползват за двойното дъно, което имат този тип съдове. С тези допълнителни слоеве, ястието не загаря а съдът запазва топлината дълго. Избирайте съдове с по дебели дъно и стени - ще ви се отблагодарят с дълъг живот.
На пазара се срещат изделия, покрити само отгоре с неръждавейка, а всъщност са от евтина черна стомана. Бъдете внимателни, когато горният слой се изтърка - такъв съд става опасен. Черната стомана не е предназначена за непосредствен контакт с храната.


Глинени съдове
Определено всеки ще преклони глава пред вкусния гювеч. Имайте предвид обаче, че тези съдове трябва да са добре гледжосани. Освен това в тях трябва само саприготвяме храната, а не да съхраняваме - защото покритието им също отделя в минимално количество олово. Печем винаги на тиха температура с постепенно загряване. Глинените съдове не обичат резки промени на температурата - не поставяйте горещия съд във вода.

Стъклени съдове
Огнеупорните стъклени съдове се използват най-често във фурната . Както при глинените, е нужно постепенно загряване и подобно на тях, те не търпят резки температурни промени. За нещастие, при липса на мазнина ястията в стъклени съдове залепват. За сметка на това пък не отделят нищо вредно за организма.
Коментари
2012-08-05 #3
Иван
Статиите тук са повърхностни и безполезни!
2010-03-08 #2
Симон Адева
Ами те са основно за печене на кексови теста. Т.е за мн високи температури не се използват. Честно казано нямам информация за техните ползи вреди
2010-03-08 #1
Teo
Наскоро в Техномаркет /или полис/ видях форми за печене във фурна от силикон или нещо подобно,бяха гъвкави и ми се сториха имнересни. Някакъв коментар за тях ?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кулинарната традиция на глинените съдове
· Задушено шкембе в гювече
· Гювечета с кестени
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Любимите сладки на Hera.bg
Вторник
31
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Св. Харалампий - покровител на меда и пчеларите
Свети Харалампий е целител, пазител на здравето. На днешния ден се пече пита и се прави освещаване на...
Орхидеите
Семейството на орхидеите е голямо. Познати са над 35 хил. вида, разпределени в 800 рода. Всички те, без...
Избор на тиган: в какво да пържим - II
Незалепващо покритие Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото...
Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
Когато разбрах за "правилото на едната минута", установих, че майка ми постоянно го прилага. За сравнение...
8 септември - Рождество Богородично, Малка Богородица
Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник,...
Професия добър съсед
От скоро се появиха фирми, които предлагат да наемете домоуправител под наем. Задълженията да води домовата...
Съвременният интериор
Днес в интериорния дизайн повече от всякога се използват елементи характерни за различни култури и епохи....
Стилът Пачуърк – слънчева усмивка във вашия дом
Пъстрият текстил в стил Пачуърк е за тези от вас, които искат да изпълнят дома си с цвят и позитивизъм....
Как да изберем тапети - II
Много уют придават на гостната текстилните тапети. Те са екологични, красиви, изглеждат стилно и луксозно,...
Направи сама: Детска люлка на открито
Кое дете не обича да се люлее? Лятото е тук, ваканцията започна и е време за игри на открито. Да си направим...
Какво се случва на Велики понеделник?
На Велики понеделник евангелистите ни разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил...
Неканените гости – как да ги избегнем
Обичате ли неочакваните гости? Не става дума за приятелки, които се отбиват за по чашка кафе, а за гостите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook