Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Смокинята - полезното изкушение



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът на смокинята се развива от специално адаптиран вид съцветие, което е съставено от множество цветове, които просто не се виждат. То е почти затворено, с малки до 1 мм цветчета, подредени по вътрешната му повърхност.
Тези торбести съцветия, наричани сикониум, побират до 2 хил. цвята и с времето преминават в съплодия. Съцветията на женските растения се наричат фиги, а тези на мъжките - каприфиги. Първите са сочният плод, който ядем, а другите са онези „мъжки смокини“, от които в края на май, преди да омекнат, се прави сладко от зелени смокини. Те са и мястото, в което се заселват и размножават опрашващи осички. В края на каприфигите има малко отворче, което дава достъп до вътрешността им на точно определен вид насекоми. Те опрашват растението, а то своя страна дава подслон за личинките им.

Всяка разновидност фикус си има и своя разновидност осичка, която я опрашва. За най-любознателните в случая със смокинята това е Blastophaga psenes
Освен любопитните ботанически особености, смокинята е и сред плодовете, считани за забранения плод, заради който Адам и Ева са изгонени от райската градина. Напълно възможно е, като се има предвид колко вкусна е тя. Към това се прибавя и дълъг списък с полезни хранителни вещества.

И понеже споменахме фикус, да, смокинята (Ficus carica) е от рода Ficus и принадлежи към семейство Черничеви (Moraceae), към което спада и познатата ни черница. Тя е едно от най-древните култивирани растения. Наречена е на мястото, което се счита за нейна родина - древната област Кария в Мала Азия. През 9 в. пр. н.е. смокинята се появява и в Гърция, а Новият свят е завладян от вкусния плод чак през 16 век.

В България смокинята зрее в началото на есента, като беритбата й се извършва на няколко етапа, в зависимост от предназначението й за консумация – сушене, варене, ядене в пресен вид. За жалост, пресните плодовете съвсем не издържат на транспортиране, а съхранението им в хладилника може да бъде най-много до два три дни.


Смокинови плюсове

Смокинята е богата на много хранителни вещества, които не се губят при изсушаването й, някои дори се увеличават. В изсушените смокини например има завидно количество минерали. Още в древността, римският учен Плиний Стари, в своя известен труд „Естествена история“, отбелязва, че смокините са изключително питателни и се усвояват много лесно от организма, като могат да помогнат за лечение на кашлица, както и за бързо заздравяване на рани.

И без да сме чели Плиний, само няколко смокини са достатъчни, за да усетим благотворното действие на тази сладост, върху организма ни. Смокините засищат повече от добре, в 100 грама от тях има почти 3 грама фибри (в сушените грамовете стават 15). Фибрите освен че спомагат храносмилането, намаляват холестерола и понижават риска от сърдечни заболявания. В плода се съдържат витамините B, РР, С, бета-каротен и минералите натрий, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор.

По съдържание на калий – минералът, който регулира кръвното налягане и други важни функции в организма, смокините отстъпват само на ядките. По отношение на желязото в нея смокинята побеждава дори ябълката. А ако търсите алтернативен източник на калций, то 2 големи смокини ще ви набавят калция от половин чаша мляко.

Хапването на смокини се препоръчва както при анемия, така и при заболявания на далака и черния дроб. Плодът нормализира сърдечния ритъм и е изключително полезен при наличие на тромби.

И накрая, стойностите на хранителните вещества в 100 грама от вкусната наслада говорят сами за полезността й. И всичко това само в 74 калории (249 калории – за сушените)

Коментари
2016-08-31 #5
Лора
Благодаря за статията! Всичко е отлично обяснено.
Имам въпрос, относно директната употреба на свежи смокини - трябва ли да се сваля т.н. кожа?
Поздрави!
2015-08-17 #4
мария генева
Как се използва млякото от смокиня за брадавици?По колко пъти да се мажат?
2013-07-11 #3
Дарена
Сега е момента да си направите сладко от зелени смокини . При нас / североизточна България/ е трудно да узреят. На мен ми помогнаха в борбата със цистита , но пресни !
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Сироп от смокинови листа
· Галет със смокини
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Ръж
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
Вторник
19
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Децата в големия град - II
Как да ги защитите Планирайте маршрутите си в страни от големите булеварди. Само на 50-на метра от...
Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Опера посред нощ – хъркането
Не вярвам, че има човек, на който да не му се налагало да дели стая с хъркащ човек. В моето детство хъркането...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Живовлякът - българската билка
Съществуват над 200 вида от това растение. В България са разпространени около петнадесет. Можете да го...
Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
Зрението и компютърът
Човешкото зрение се е формирало в хода на дълга еволюция, но се оказва, че не е добре приспособено за...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Музиката в ежедневието – оръжие на оптимизма?
„Музиката пряко имитира страстите и състоянията на душата. Слушаме ли музика, която изразява една определена...
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Детето в мен
Поглеждам се в огледалото - сплетена на плитки, с розов потник и по детски радостна усмивка от сладоледа,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook