Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Умами - душата на вкуса


Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги добавят щипка сол към сладкишите? Отговорът е много прост - защото готварската сол има способността да усилва сладкия вкус. Чували ли сте странната дума “умами”? Всеизвестно ви е, че само току що откъснатите плодове и зеленчуци имат ярко изразен вкус и аромат. Какво е общото между всички тези несвързани изречения ли? Сега ще ви разкажа нещо, което аз самата научих наскоро.

Не може да сравните вкуса на една прясно откъсната ягода с този на ягодите в хладилника ви от вчера, нали? Питали ли сте се на какво се дължи това? Силният, ярък вкус е следствие от действието на т.нар. нуклеотиди - природни вещества, усилващи рецепторите и вкусовите възприятия. При съхранение и технологична обработка вкусовите качества намаляват. По този повод в японските и други кухни векове наред се използват определен вид сушени водорасли, наречени комбу. Тяхната способност да освежават храната се дължи на глутаминовата киселина.

През 1909 година японски професор се сдобива с патент за производство на солта на тази киселина, наречена натриев глутамат. Той се появява на пазара под името “душата на вкуса”. На това вещество била приписана способността да активира пето вкусово усещане, наречено умами. То се нарежда след добре познатите ни сладко, солено, кисело и горчиво и е наричано още вкусът на вкуса- онова, което може наистина да направи храната неустоимо апетитна.


Тук, разбира се изниква въпросът какво е това вещество и до колко действието му е полезно или вредно за нас?

Натриевият глутамат е известен под името Е621 и се произвежда чрез ферментация на царевично нишесте, захарно цвекло и тръстика. Той има бял или леко жълт цвят, няма вкус и мирис, но усилва значително вкуса на всяко ядене. Бързо разтворим е във вода и се използва за “овкусяване” най-вече на месо, птици, морски деликатеси.

Натриевият глутамат е най-използваната добавка след захарта и солта. Срещате го почти всеки ден в много от продуктите, които пазарувате. Освен всички полуфабрикати и в сладкиши, месни и тестени продукти. Световното му производство възлиза на над два милиона тона годишно. В Япония и Тайланд употребата му е шест пъти по-висока от европейската.

Поради основното му действие- да засилва вкусовите качества на храната, той естествено води до увеличаване на апетита. От тук пък идва отричането му, тъй като повишената охота за ядене води до наднормено тегло. Доказано е, че натриевият глутамат нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.

За пръв път тази добавка се използва в китайските ресторанти в САЩ. При някои хора след известно време започват да се наблюдават симптоми като главоболие, подуване на стомаха и припадъци при хората, хапващи редовно такава храна. Явлението било наречено Китайски синдром. Доказало се, че това се причинява именно от натриевия глутамат. До ден днешен цялата храна в китайските ресторанти е «обогатена» с това вещество.

Според група учени тази добавка е един от най-тежките разрушители на мозъка, отдавна забранен в Швеция. Съществуват и заключения, че употребата му може да предизвика от алергии и сърдечни заболявания до аутизъм.

Има и мнения, че ако не се прекалява с него, няма вероятност да доведе до нежелани реакции и вреда за организма.

Всяка подправка или храна, с която прекалим е вредна- най-вероятно това е и отговорът за вредата на Е621. Всъщност, ако е толкова безпощаден към здравето ни, защо японците и китайците, които определено злоупотребяват с него са сред нациите с най-голяма продължителност на живота и са в пъти по трудно податливи на сърдечни заболявания и рак?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво усещаме с езика си
· Цвят и апетит – синестезия на сетивата
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Уасаби - лютото лекарство
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Капанът на егото: "Егото е умело скрито в благородни мисли"
· Древното изкуство кинцуги - красотата на счупеното, което съживяваме с грижа
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Неща, които вече не ме впечатляват
· Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Сряда
18
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Живот под контрола на хормоните - II
Безсънието Както е известно, жените, които очакват дете се радват на здрав и продължителен сън. Това...
Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
Ползите на карамфиловото етерично масло са впечатляващи: като се започне от подобряване на кръвообращението...
Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook