Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Умами - душата на вкуса


Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги добавят щипка сол към сладкишите? Отговорът е много прост - защото готварската сол има способността да усилва сладкия вкус. Чували ли сте странната дума “умами”? Всеизвестно ви е, че само току що откъснатите плодове и зеленчуци имат ярко изразен вкус и аромат. Какво е общото между всички тези несвързани изречения ли? Сега ще ви разкажа нещо, което аз самата научих наскоро.

Не може да сравните вкуса на една прясно откъсната ягода с този на ягодите в хладилника ви от вчера, нали? Питали ли сте се на какво се дължи това? Силният, ярък вкус е следствие от действието на т.нар. нуклеотиди - природни вещества, усилващи рецепторите и вкусовите възприятия. При съхранение и технологична обработка вкусовите качества намаляват. По този повод в японските и други кухни векове наред се използват определен вид сушени водорасли, наречени комбу. Тяхната способност да освежават храната се дължи на глутаминовата киселина.

През 1909 година японски професор се сдобива с патент за производство на солта на тази киселина, наречена натриев глутамат. Той се появява на пазара под името “душата на вкуса”. На това вещество била приписана способността да активира пето вкусово усещане, наречено умами. То се нарежда след добре познатите ни сладко, солено, кисело и горчиво и е наричано още вкусът на вкуса- онова, което може наистина да направи храната неустоимо апетитна.


Тук, разбира се изниква въпросът какво е това вещество и до колко действието му е полезно или вредно за нас?

Натриевият глутамат е известен под името Е621 и се произвежда чрез ферментация на царевично нишесте, захарно цвекло и тръстика. Той има бял или леко жълт цвят, няма вкус и мирис, но усилва значително вкуса на всяко ядене. Бързо разтворим е във вода и се използва за “овкусяване” най-вече на месо, птици, морски деликатеси.

Натриевият глутамат е най-използваната добавка след захарта и солта. Срещате го почти всеки ден в много от продуктите, които пазарувате. Освен всички полуфабрикати и в сладкиши, месни и тестени продукти. Световното му производство възлиза на над два милиона тона годишно. В Япония и Тайланд употребата му е шест пъти по-висока от европейската.

Поради основното му действие- да засилва вкусовите качества на храната, той естествено води до увеличаване на апетита. От тук пък идва отричането му, тъй като повишената охота за ядене води до наднормено тегло. Доказано е, че натриевият глутамат нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.

За пръв път тази добавка се използва в китайските ресторанти в САЩ. При някои хора след известно време започват да се наблюдават симптоми като главоболие, подуване на стомаха и припадъци при хората, хапващи редовно такава храна. Явлението било наречено Китайски синдром. Доказало се, че това се причинява именно от натриевия глутамат. До ден днешен цялата храна в китайските ресторанти е «обогатена» с това вещество.

Според група учени тази добавка е един от най-тежките разрушители на мозъка, отдавна забранен в Швеция. Съществуват и заключения, че употребата му може да предизвика от алергии и сърдечни заболявания до аутизъм.

Има и мнения, че ако не се прекалява с него, няма вероятност да доведе до нежелани реакции и вреда за организма.

Всяка подправка или храна, с която прекалим е вредна- най-вероятно това е и отговорът за вредата на Е621. Всъщност, ако е толкова безпощаден към здравето ни, защо японците и китайците, които определено злоупотребяват с него са сред нациите с най-голяма продължителност на живота и са в пъти по трудно податливи на сърдечни заболявания и рак?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво усещаме с езика си
· Цвят и апетит – синестезия на сетивата
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Уасаби - лютото лекарство
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Капанът на егото: "Егото е умело скрито в благородни мисли"
· Древното изкуство кинцуги - красотата на счупеното, което съживяваме с грижа
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
· Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
· Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Вторник
23
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Децата в големия град
Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook