Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Умами - душата на вкуса


Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги добавят щипка сол към сладкишите? Отговорът е много прост - защото готварската сол има способността да усилва сладкия вкус. Чували ли сте странната дума “умами”? Всеизвестно ви е, че само току що откъснатите плодове и зеленчуци имат ярко изразен вкус и аромат. Какво е общото между всички тези несвързани изречения ли? Сега ще ви разкажа нещо, което аз самата научих наскоро.

Не може да сравните вкуса на една прясно откъсната ягода с този на ягодите в хладилника ви от вчера, нали? Питали ли сте се на какво се дължи това? Силният, ярък вкус е следствие от действието на т.нар. нуклеотиди - природни вещества, усилващи рецепторите и вкусовите възприятия. При съхранение и технологична обработка вкусовите качества намаляват. По този повод в японските и други кухни векове наред се използват определен вид сушени водорасли, наречени комбу. Тяхната способност да освежават храната се дължи на глутаминовата киселина.

През 1909 година японски професор се сдобива с патент за производство на солта на тази киселина, наречена натриев глутамат. Той се появява на пазара под името “душата на вкуса”. На това вещество била приписана способността да активира пето вкусово усещане, наречено умами. То се нарежда след добре познатите ни сладко, солено, кисело и горчиво и е наричано още вкусът на вкуса- онова, което може наистина да направи храната неустоимо апетитна.


Тук, разбира се изниква въпросът какво е това вещество и до колко действието му е полезно или вредно за нас?

Натриевият глутамат е известен под името Е621 и се произвежда чрез ферментация на царевично нишесте, захарно цвекло и тръстика. Той има бял или леко жълт цвят, няма вкус и мирис, но усилва значително вкуса на всяко ядене. Бързо разтворим е във вода и се използва за “овкусяване” най-вече на месо, птици, морски деликатеси.

Натриевият глутамат е най-използваната добавка след захарта и солта. Срещате го почти всеки ден в много от продуктите, които пазарувате. Освен всички полуфабрикати и в сладкиши, месни и тестени продукти. Световното му производство възлиза на над два милиона тона годишно. В Япония и Тайланд употребата му е шест пъти по-висока от европейската.

Поради основното му действие- да засилва вкусовите качества на храната, той естествено води до увеличаване на апетита. От тук пък идва отричането му, тъй като повишената охота за ядене води до наднормено тегло. Доказано е, че натриевият глутамат нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.

За пръв път тази добавка се използва в китайските ресторанти в САЩ. При някои хора след известно време започват да се наблюдават симптоми като главоболие, подуване на стомаха и припадъци при хората, хапващи редовно такава храна. Явлението било наречено Китайски синдром. Доказало се, че това се причинява именно от натриевия глутамат. До ден днешен цялата храна в китайските ресторанти е «обогатена» с това вещество.

Според група учени тази добавка е един от най-тежките разрушители на мозъка, отдавна забранен в Швеция. Съществуват и заключения, че употребата му може да предизвика от алергии и сърдечни заболявания до аутизъм.

Има и мнения, че ако не се прекалява с него, няма вероятност да доведе до нежелани реакции и вреда за организма.

Всяка подправка или храна, с която прекалим е вредна- най-вероятно това е и отговорът за вредата на Е621. Всъщност, ако е толкова безпощаден към здравето ни, защо японците и китайците, които определено злоупотребяват с него са сред нациите с най-голяма продължителност на живота и са в пъти по трудно податливи на сърдечни заболявания и рак?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво усещаме с езика си
· Цвят и апетит – синестезия на сетивата
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Уасаби - лютото лекарство
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Самотата
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
Четвъртък
27
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Исоп против кашлица и възпаления
Латинското му наименование е Hyssopus officinalis и представлява полу храст от семейство Устноцветни....
Как да отучим детето си от бързата храна - I
Обикновено не отдаваме голямо значение на това, с какво се храни нашето дете. През деня ние сме на работа,...
Изневярата като диета
Някои казват, че семейният живот е като вечеря в ресторант – доволен си от него, докато не видиш, какво...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
В центъра на събитията или отстрани
В най-изчистен вид това са двете възможни позиционирания – да си в центъра на нещата или да застанеш...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Плуване за изваяно тяло
Плуването е може би най-подходящото физическо упражнение за добиване на изваяна фигура и добър тонус....
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Криза на 40?
Да, именно, кризата на 40-те. Звучи като изтъркано клише. Кой не е чувал за нея – това са годините,...
Упоритост, но с мярка
Знаете ли кое е най-важното качество, от което се нуждаете, за да гоните целите си докрай и да не се...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook