Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Мъж, приготвящ традиционен тажин
Мъж, приготвящ традиционен тажин

Мароканската кухня – пиршество за душата - I


Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво да предложи дори на най-претенциозните вкусове. Продуктите, които се използват в готвенето, най-често са произведени в самата страна, особено многобройните плодове и зеленчуци.

От месата се консумират предимно пиле, телешко и агнешко, логично на основната религия - свинското отсъства. Много важни за кухнята и за уникалния вкус на ястията са лимоните, фурмите, маслините, бадемите и смокините.

Подправките са на почит и придават неповторим аромат на мароканските изкушения. Едни от най-типичните са шафран, канела, джинджифил, кимион, кориандър, куркума.

Мароканският кускус не е като този в България.
В Мароко е възприето храната да се яде с ръце, а за вилица да се използва парче хляб. В случаи, когато все пак е необходим прибор, се използва дървена лъжица.

В Мароко закуската често започва с марокански палачинки - багрер или мекици - мземен. Приготвят се с бяло брашно и грис. Палачинките са по-малки и по-плътни от познатите у нас и традиционно се хапват с мед и масло.
Подправките са на особена почит в мароканската кухня


Дали за обяд или вечеря, винаги се започва със салата, най-често се сервират няколко вида салати – обикновено с мека консистенция или от пресни зеленчуци.

Основно национално ястие е тажинът. Името му идва от съда, в който се приготвя – тип гювеч с плоско дъно и конусовиден капак. Обикновено се приготвя с месо, най-често телешко и агнешко, зеленчуци, маслини, фурми и много подправки. Вид тажин е мрузията - агнешко с мед и подправки. Това е един от най-популярните и апетитни специалитети в Мароко и се приготвя на Празника на жертвоприношението /сходен на Курбан-байрям в Турция/, когато се коли агне.

Много характерен за страните от Магреба (Мароко, Алжир и Тунис) е кускусът. По традиция кускусът се приготвя в петък и в края на свещения месец Рамадан, както и при празнуване на новородено и сватба. Когато жените приготвят кускус, те трябва да се помолят, да говорят за религия и просперитет, да са изпълнени с положителни мисли. Разновидностите на кускуса са много и едни от най-интересните са съчетаването на сладко и солено – например кускус с месо, захаросан лук, леблебия, телешко или пилешко. Най-често се приготвя кускус със седем вида зеленчуци и месо.

Коментари
2012-02-13 #1
ben yussef
нахута в мароко се използува само в харирата и в кус-куса.тя сложна и трудоемка кухня,патисрито сащо.печените чу6ки са непрекаснато в техните салати.изобщо тя е изклчително'богата и разнообразна кухня
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладки хапки с фурми
· Телешко със сини сливи
· Ghriba - марокански сладки
· Мароканската кухня – пиршество за душата - II
· Страната на 1001 нощ - V. Есауира и полезно за Мароко
· Мароко - Страната на 1001 нощ - IV. Маракеш
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Понеделник
24
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook