Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от круши и грозде


Златна есен в бурканче


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове както и безкрайна суетня около печката. Една баба в село казала, че тази зима ще е много люта и верни на нейната мъдрост всички запретнаха ръкави. Сладко, компоти и домашна лютеница във всяка кухня къкри нещо.

Тази година реших да се включа още по-активно в приготвянето на зимнина като внеса малко експериментаторски дух. Реших, че този път сладкото няма да има вкус на разтопена захар и, разваляйки дългогодишното приятелство на крушата и индришето, приложих една друга комбинация.

И така, в няколко малки бурканчета успях да побера сладкия вкус на узряла круша, аромата на грозде, цитрусово лятно намигване и лека зимна нотка с мъничко канела. Получи се златиста, смес с богат и леко кисел вкус.
Круши около килограм
Гроздови зърна (бяло грозде от два големи грозда)
Захар на вкус
2 ч.л канела на прах
1 ч. л лимонена киселина
1 с.л сок от лимон
Настъргана лимонова кора.

Приготвяне
Крушите се почистват, обелват и нарязват на кубчета. Към тях се прибавя лимоновия сок (киселината не им позволява да потъмнеят).

Гроздовите зърна се почистват от семките, а кожичката им се отстранява, ако са по-твърди, и се слагат при крушите. Към плодовете се добавят лимонената кора и канелата и се омесват добре.

Накрая се посипва със захар и се оставя за една нощ да престои. След това сместа се изсипва в дълбок тиган или тенджера и се вари на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Към края на варенето се добавя лимонената киселина. Ако сладкото стане много кисело, може да се добави още захар, която трябва да се разтопи добре преди свалянето от котлона.

Когато е готово сладкото се изсипва в предварително измити и подсушени бурканчета, които още горещи се обръщат с капачката надолу за около 20мин. или се стерилизират.

И дори навън да е студено, вкусът на зрели круши отново ще ни сгрява на закуска върху пържени филийки или палачинка.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Не изхвърляйте семките на гроздето
· Календар на сезонните плодове
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Какво и как да приготвим с дюли?
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Сряда
14
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook