Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Необикновените свойства на една обикновена круша



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва от плода освен под формата  на лакомство и в качеството му на ефективно лекарствено средство. За нейна родина се смята Азия, а в Европа видът е култивиран за първи път около 1000 г. пр. н.е.  Пренесен на Стария континент от западната част на днешен Китай, този род дървета принадлежи към семейство Розоцветни и има хиляди разновидности.

Култивираният вид круша, с неговите много подвидове, е получен от дивите подвидове P. communis subsp. pyraster и P. communis subsp. caucasica. Така наречената обикновена круша - Pyrus communis subsp. communis e видът, от който са били създадени повечето овощни сортове, които днес се отглеждат на европейска територия, в Северна Америка и в Австралия.

Сортовете круши само в България са над 200, като някои от разпространените култивирани видове са Вилямова масловка (Бартлет), Хардиева масловка, Боскова масловка; Доктор Жюл Гюйо; Жифардова масловка, Клапов любимец и още редица други. Има сортове, които зреят рано – още през юни, но повечето от изброените по-горе видове дават плод през август, като има и такива чийто плодове узряват през септември и дори в края на октомври.

Крушата може да бъде чудесно начало на деня, значително по-полезно и дори ефикасно от сутрешното кафе. Тя може да ни зареди с жизненост и добро настроение през целия ден, благодарение на етеричните масла в нея, които борят стреса и нервните разстройства. В Източната медицина плодът се из ползва като ободряващо и тонизиращо средство.

Тя е отлична комбинация от целулоза, пектин, бактерицидни вещества и ферменти и това я прави незаменим "чистач" на храносмилателната система. В нея се съдържа и още един важен елемент - арбутин, който може да предотврати различни заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Плодът е полезен и при инфекции на пикочните пътища, тъй като притежава антимикробно действие. Помага и при зарастване на ранички на чревната лигавица и въздейства благоприятно върху жлъчния мехур.

Близкият родственик на ябълката и особено сладките му едроплодни сортове, съдържа голямо разнообразие от хранителни вещества. Без да е шампион по съдържание на витамини, в състава на крушата влизат витамините С, В1, В2, В6, Е, К. Съдържанието й на фолиева киселина е много по-голямо от това на ябълките и сливите и в една голяма круша (ок. 180 гр) то достига до 12 мкгр. И макар да отстъпва на ябълките по съдържание на витамините С и Е, крушата превъзхожда своите толкова разпространени роднини по съдържание на хлорогенни киселини. Те действат като антиоксидант и имат съдоукрепващо действие.

Що се отнася до минералните соли в крушата, в нея има 30% повече калий (211 мг за 180 гр) отколкото в ябълката. Калият е нужен на организма ни за поддържане на нормална сърдечна дейност, както и за регулиране на функциите на нервите и мускулите. Наличието на калий в плода оказва благотворно действие при сърцебиене, а също така действа диуретично. От другите минерали в крушата (посочените стойности са за за ок. 180 гр. от крушата) има: желязо - до 0,3 мг, манган - до 0,9 мг, калций - 16 мг, фосфор - 19 мг, магнезий - 13 мг. Плодът е и ценен източник на цинк - 0,18 мг.

В народната медицина плодовете на всички сортове от круши, в пресен или сушен вид, се използват при чревни разстройства, поради значителното съдържание на танини в тях. Освен това крушата служи и като средство при отравяне с гъби, а семената й притежават противоглистни свойства.

В натуропатията крушата се използва при бъбречно-каменна болест, както и при лечение на простатит. Компотът от круши е вероятно едно от най-вкусните средства при борбата с “болестта на 50-те” при мъжете. Плодовете на крушата са известни и с това, че стимулират работата на жлезите с вътрешна секреция и на храносмилателния тракт.

Крушата е и полезна съставка за любителите на домашната козметика. От нея може да се направи маска за лица. Това става като меката част на плода да се нанесе върху лицето за 10-15 минути и след това да се отмие с хладка вода. Сокът на крушата изсушава кожата, прави я гладка и еластична, като успешно прибира разширените пори.

Плодовете на крушата съдържат:

Витамините А, В1, В2, В6 Е, Р, РР, С, К
фолиева киселина
макроелементи: желязо, калий, калций, силиций, магнезий, натрий, фосфор;
микроелементи: бор, йод, кобалт, манган, флуорид;

Количеството витамини и минерални соли, съдържащи се в кората на крушите е два пъти по-голямо от това в меката й част. Листата на крушата също съдържат полезни вещества като арбутин и флавоноиди
.


ИНТЕРЕСНО:

Преди тютюнът да стане познат на населението на Стария континент, тук са се пушели листа от круша.

В "Одисея", Омир нарича плода "дар от боговете."

Дървото от круша се използва за производство на различни музикални инструменти, като например на тамбура.
Коментари
2012-11-11 #1
nenova
от дървото също се произвеждат и лули за пушене, но те естествено,не са твърде издръжливи- т.е. не са за ценители
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Есенна поезия
· Казвам се Октомври. И съм тъжна
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Нещата, които не можем да променим
Неделя
26
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Видовете шарки при децата - да ги разпознаваме и да реагираме адекватно
Зимата традиционно е сезонът, в който избухват епидемиите от шарка. Особено разпространени са те в детските...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Исоп против кашлица и възпаления
Латинското му наименование е Hyssopus officinalis и представлява полу храст от семейство Устноцветни....
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
Медицинският активен въглен* е мощно натурално средство, което се използва за улавяне на токсините и...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!
Презервативите остават най-сигурният начин сексът да е безопасен. Използването им намалява драстично...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
Микроелементът йод – защо ни е необходим
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook