Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мароканската кухня – пиршество за душата - II


Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя се в различни големини. Често мароканците го използват вместо вилица, за да се хранят с него от общото плато на тажина.

По време на свещения месец Рамадан в Мароко задължително се приготвят харира - супа от домати и леща. Тогава се хапва и сладкото лакомство селу – уникален сладкиш със сусам, бадеми и канела. Той се пече и при раждане на дете. Други типични марокански сладки през Рамадана са шебакия - сусамени бисквити с канела и шафран, потопени в много мед.
Празничното предястие „пастиа” /или бастиа/- има сладко-солен вкус, приготвя се от точени кори, лук, месо от пиле, друг вид птица или пък морски дарове, с добавка ядки, сварено яйце, кориандър, магданоз и канела. Макар да се смята за национално мароканско ястие, неговата родина е Испания.

По обичай, всички ядат общо от тажина с ръце
Разнообразието на Мароканската кухня се дължи на многобройните влияния, които се преплитат в нея – береберско, испанско, арабско, африканско, средиземноморско, и др. „Тажинът" и „харира” са берберски; благодарение на маврите кухнята се обогатила със зехтин, плодове, бадеми, билки; бедуините допринесли за хляба, житните култури, млякото, фурмите, а арабите разбира се с подправките. Мароканците са съумели да запазят вековната традиция в готвенето и не случайно кухнята им е на второ място в света по изобретателност след френската.

Ментовият чай е характерна напитка в страните от Магреба. Той е наричан още и туарегски чай, тъй като произлиза от туарегите(амазиги), които са берберското население на Северна Африка . Приготвя се с листа от зелен чай, листа от мента и много захар. Той е много разпространена напитка и се пие по всяко време, а когато се сервира на гост -приготвянето му се превръща в ритуал. Вкусът на ментовият чай е неповторим и неслучайно марокански собственик на кафене Абделатиф казва: „Когато чаят стане част от теб, това се превръща в истинска любовна история”.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладки хапки с фурми
· Телешко със сини сливи
· Ghriba - марокански сладки
· Страната на 1001 нощ - V. Есауира и полезно за Мароко
· Мароко - Страната на 1001 нощ - IV. Маракеш
· Мароко - Страната на 1001 нощ - III. Казабланка
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Сряда
21
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook