Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Баница с готови кори



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как. Замислих се, че много начинаещи домакини са изправени пред тази елементарна рецепта. Елементарна, елементарна, ама като не си правил нещо, никак не е така. Затова реших да покажа и как се прави баница с готови кори, като направя и няколко коментара, които биха били в полза на начинаещите кулинари.

1 пакет тънки кори
(500 гр)
6 яйца
300 гр сирене
1 ч.л захар
500 мл прясно мляко
80 мл олио
50 грама краве масло


Като се замисля, единствения начин по-който не правя баница е стандартното "ред кори, ред плънка" (изключвам новогодишната). Набързо навивам листите я на рула, я на хармоника. Та втория вариант ще предложа днес.


- Обърнете внимание, че 1 пакет кори е много разтегливо понятия, ако се зачетеш в грамажите ще установиш, че се продават кори с различни грамажи 350, 400, 500 гр.
- Всъщност същото важи и за яйцата, различните размери са с различни грамажи, по подразбиране се смята, че се използват размер М (55-60 гр).
- Сиренето, за баница е добре да е твърдо и не много мазно.
- Някои домакини предпочита да правят баницата само с масло, ако и вие предпочетете просто разтопете леко маслото и го слагайте с четчица.
- Това количество е подходящо за тава с диаметър 35 см и дълбочина 5 см.
- Всяка домакиня прави баницата различно, от броя на яйцата,сиренето, мазнината, та до това дали да има мляко, прясно или кисело да е то и т.н.



3 от яйцата разбиваме добре със 100 мл прясно мляко.

Намазняваме с олио добре тавата, включително страните й.

Върху всяка кора разпръскваме натрошено сирене (с големина колкото орех да речем), няколко капки олио, и малко от разбитото яйце (около 1 с.л ).

Листът набръчкваме под формата на хармоника (с широчина около 4 см) и нареждаме. По този начин процедираме с всички листи, като подреждаме от външния към вътрешния край на тавата.

Разбиваме останалите три яйца с прясното мляко и захарта. Със сместа поливаме баницата, нарязваме на малки парченца маслото и го поръсваме отгоре.

Печем във фурната до зластисто. (зависи от фурната, но приблизително около 50 минути на 190-200 градуса).

Ако желаем да не е с твърда коричка, а да омекне добре, след като я изпечем я завиваме с кърпа.



Полезно

S - яйца с тегло над 43 грама;
M - яйца с тегло над 53 грама;
L - яйца с тегло над 63 грама;
XL - яйца с тегло над 73 грама
;
Коментари
2014-06-09 #2
Vili
Аз също я правя с газирана вода и яйца. Много рецепти съм пробвала, но ттази с газираната вода ми допада най-много. Ползвам "Фамилия" кори. Две по две ги слагам в/у намазана дъното тавичка, а между корите ръся сирене/350 гр./ Назрязвам я на квадрати, между фугите сипвам с лъжица 1/2чч горещо олио, а отгоре - газирана вода1чч и 4 яйца. Чудесна става, на който съм я казала, много доволен остава. Извинявайте, че ползвам коментарите за моята баница.
2012-09-30 #1
Цвети
лично аз предпочитам рецептата с газирана вода. намачквам корите на гнезда, в които слагам едно лешниче масло. докато се загрява фурната и приготвям плънката, бухам тавата да станат златисти корите. после заливам с сирене, яйца и газирана вода и пека. друга тънкост ми е да не намазнявам тавата, когато стане готова, обръщам тутакси тавата върху плота, чисто да е. тя се отвръща и не залепва баницата на тавата. а в същото време, дава въздушност на баницата, защото изстивайки, тя не се слягва. баницата е гоооолям човек, най- големияТ след хляба)))...успех на никога не правилите
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Pancakes (палачинки)
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Палачинки
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Неделя
23
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook