Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Люта любов



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се радват на ползите й. Съчетанието от любов и полза може в други случаи и да звучи арогантно, но не и когато става дума за лютите чушки.

Въпреки че произходът рядко има значение за любовта, все пак е добре, още в началото на връзката ви да знаете, че чушката е плодът на зеленчуковото растение Caрsicum annum, което пък е култивиран вид от рода Caрsicum и произхожда от Централна Америка. Чушките се срещат в разнообразие от форми, цветове и вкусове, а лютите им разновидности са над 40. Някои от по-известните в света огнени натури са Кайен, Хабанеро, Халапеньо, Табаско, като интензитета на лютивината в тях варира от леко тръпчив до разтърсващо подпалващ. Всъщност, метафорите в този случай могат и да бъдат пропуснати, защото всичко се свежда до единици лютивост, наречени SHU.


Лютомер

През 1912 г. немският химик Уилбър Сковил предлага единицата за измерване на лютивината на чушката - сковил. Индексът на учения подрежда чушките по лютивина от 0 до 16 000 00 единици, които зависят от съдържанието на капсаицин в тях.
Полезни свойства на капсаицина
Лютивината на чушката идва от алкалоида капсаицин, който се съдържа в нея. Това биологично активно вещество има доказани антивъзпалителни свойства и също така се използва като болкоуспокояващо. Капсаицинът е изключително ефективно средство против главоболие, както и ставни болки. Той е широкоразпространена съставка на кремове и пластири, които имат затоплящо и обезболяващо действие. Капсаицинът също така намалява артериалното налягане и разрежда кръвта, като по този начин препятства образуването на тромби.

Други полезни свойства на лютите чушки

Освен че прави храната интригуваща и въздействаща, а за онези, които не обичат люто - направо стъписваща, към кулинарната си слава лютата чушка прибавя и много лечебни свойства.

Лютите чушлета значително активизират метаболизма и подобряват работата на черния дроб. Те са известни и с това, че топят мазнините, снишават холестерола и намаляват нивата на триглицеридите.

Към споменатия капсаицин в списъка с полезните съставки в лютите чушки се нареждат и други ценни вещества: значително количество витамин С (повече от това в лимона), витамините А, К, B6, фолиева киселина, както и желязо, калий, калций и фосфор.

В скромните 45 грама на една чушка от сорта чили, например, има 64 мг витамин С, което прави огнената храна незаменим антиоксидант.

Противно на мита, че лютото причинява язви, гастрити, много изследвания показват, че лютото е полезно за храносмилателната система. Разбира се, че при обострени състояния, то не бива да се консумира, но при здрави хора, лютите чушки са отлична добавка към здравословното хранене - полезни са за чревната флора и стимулират отделянето на смилателни сокове.

Консумиране на любовта
Лютите чушки намират всевъзможни приложения в кухнята. Сурови, печени и изсушени, те могат да се добавят към всякакъв вид ястия, като десертите съвсем не се изключват от списъка - преди хиляди години маите приготвяли какаова напитка, към която задължително добавяли чили.

Дързостта на лютите чушки намалява при термична обработка, но не и при сушене. След като бъдат изсушени, те могат да се стрият, а ако искаме да са по-малко люти можем да ги очистим от семките.
Винаги когато приготвяме люти чушки трябва да внимаваме да не докоснем очите си или други места с открита лигавица. В случай че това стане, най-добре е паренето да се потуши с обилно измиване с вода.

Ако пък паренето е в следствие на надценяване на възможностите ви да изядете N брой люти чушки, млечните продукти ще бъдат вашият спасител. Казеинът ще противодейства на попадналия върху рецепторите капсаицин и по този начин усещането за парене и лютивина ще намалее.
Коментари
2013-11-28 #4
Димитър
Ям люто на поразия и във всякакъв вид-чушки зелени/пресни/,сухи,кисели,трушия,пукани,чили/мисля да опитам Бразилия и Аржентина-шега/,черен пипер,чесън,лук,а съм с високо кръвно и дебел.
2013-10-07 #3
Десислава Ив. Симеонова
У дома не ядем люто, както и хич не наблягаме на черния пипер. Съпругът ми, когато няма да се целуваме опитва чесънче..., но рядко . От друга страна, сериозно - някои храни не са така убедителни и вкусни без маа-лко лютичко, като, примерно, рибената чорба, супата от зелен боб....
2012-10-10 #2
teodora
Спокойно, Ин, и на лютото и на чесъна ще им дойде времето
2012-10-09 #1
Инна Георгиева
Не се научих да ям люто аз. Въпреки, че татко хапва толкова люто, че да пролее пот и сълзи.
Всъщност не само това, нямам и желание. Предполагам това е ключът.
Не виждам логика в това да обичаш храна и да искаш да ти изтръпне езика до степен, до която другите рецептори да се объркат , да усещаш много интензивно само пиперливата болка на лютото. Освен ако не ядеш нещо непоносимо, което някак си искаш да преглътнеш
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хрян – лютиво здраве
· Уасаби - лютото лекарство
· С дъх на… чесън
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Петък
30
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Филтрирате ли питейната вода?
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния...
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Твърде самокритични? Спрете навреме!
"Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова“ - Шекспир Колко често сте допускали стресът...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
Eлектронните цигари - опасни ли са?
Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Пролетта дойде. А сега накъде?
Пролетта - толкова красива, свежа, благоуханна и така дълго чакана. След пъстрата, но меланхолична есен,...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Спасителната прегръдка между две близначки, която промени грижата за бебетата
Знаете ли историята на тази снимка? Близнаците Кайли и Бриел Джаксън от Мазачузетс, САЩ били родени 12...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook