Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Люта любов



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се радват на ползите й. Съчетанието от любов и полза може в други случаи и да звучи арогантно, но не и когато става дума за лютите чушки.

Въпреки че произходът рядко има значение за любовта, все пак е добре, още в началото на връзката ви да знаете, че чушката е плодът на зеленчуковото растение Caрsicum annum, което пък е култивиран вид от рода Caрsicum и произхожда от Централна Америка. Чушките се срещат в разнообразие от форми, цветове и вкусове, а лютите им разновидности са над 40. Някои от по-известните в света огнени натури са Кайен, Хабанеро, Халапеньо, Табаско, като интензитета на лютивината в тях варира от леко тръпчив до разтърсващо подпалващ. Всъщност, метафорите в този случай могат и да бъдат пропуснати, защото всичко се свежда до единици лютивост, наречени SHU.


Лютомер

През 1912 г. немският химик Уилбър Сковил предлага единицата за измерване на лютивината на чушката - сковил. Индексът на учения подрежда чушките по лютивина от 0 до 16 000 00 единици, които зависят от съдържанието на капсаицин в тях.
Полезни свойства на капсаицина
Лютивината на чушката идва от алкалоида капсаицин, който се съдържа в нея. Това биологично активно вещество има доказани антивъзпалителни свойства и също така се използва като болкоуспокояващо. Капсаицинът е изключително ефективно средство против главоболие, както и ставни болки. Той е широкоразпространена съставка на кремове и пластири, които имат затоплящо и обезболяващо действие. Капсаицинът също така намалява артериалното налягане и разрежда кръвта, като по този начин препятства образуването на тромби.

Други полезни свойства на лютите чушки

Освен че прави храната интригуваща и въздействаща, а за онези, които не обичат люто - направо стъписваща, към кулинарната си слава лютата чушка прибавя и много лечебни свойства.

Лютите чушлета значително активизират метаболизма и подобряват работата на черния дроб. Те са известни и с това, че топят мазнините, снишават холестерола и намаляват нивата на триглицеридите.

Към споменатия капсаицин в списъка с полезните съставки в лютите чушки се нареждат и други ценни вещества: значително количество витамин С (повече от това в лимона), витамините А, К, B6, фолиева киселина, както и желязо, калий, калций и фосфор.

В скромните 45 грама на една чушка от сорта чили, например, има 64 мг витамин С, което прави огнената храна незаменим антиоксидант.

Противно на мита, че лютото причинява язви, гастрити, много изследвания показват, че лютото е полезно за храносмилателната система. Разбира се, че при обострени състояния, то не бива да се консумира, но при здрави хора, лютите чушки са отлична добавка към здравословното хранене - полезни са за чревната флора и стимулират отделянето на смилателни сокове.

Консумиране на любовта
Лютите чушки намират всевъзможни приложения в кухнята. Сурови, печени и изсушени, те могат да се добавят към всякакъв вид ястия, като десертите съвсем не се изключват от списъка - преди хиляди години маите приготвяли какаова напитка, към която задължително добавяли чили.

Дързостта на лютите чушки намалява при термична обработка, но не и при сушене. След като бъдат изсушени, те могат да се стрият, а ако искаме да са по-малко люти можем да ги очистим от семките.
Винаги когато приготвяме люти чушки трябва да внимаваме да не докоснем очите си или други места с открита лигавица. В случай че това стане, най-добре е паренето да се потуши с обилно измиване с вода.

Ако пък паренето е в следствие на надценяване на възможностите ви да изядете N брой люти чушки, млечните продукти ще бъдат вашият спасител. Казеинът ще противодейства на попадналия върху рецепторите капсаицин и по този начин усещането за парене и лютивина ще намалее.
Коментари
2013-11-28 #4
Димитър
Ям люто на поразия и във всякакъв вид-чушки зелени/пресни/,сухи,кисели,трушия,пукани,чили/мисля да опитам Бразилия и Аржентина-шега/,черен пипер,чесън,лук,а съм с високо кръвно и дебел.
2013-10-07 #3
Десислава Ив. Симеонова
У дома не ядем люто, както и хич не наблягаме на черния пипер. Съпругът ми, когато няма да се целуваме опитва чесънче..., но рядко . От друга страна, сериозно - някои храни не са така убедителни и вкусни без маа-лко лютичко, като, примерно, рибената чорба, супата от зелен боб....
2012-10-10 #2
teodora
Спокойно, Ин, и на лютото и на чесъна ще им дойде времето
2012-10-09 #1
Инна Георгиева
Не се научих да ям люто аз. Въпреки, че татко хапва толкова люто, че да пролее пот и сълзи.
Всъщност не само това, нямам и желание. Предполагам това е ключът.
Не виждам логика в това да обичаш храна и да искаш да ти изтръпне езика до степен, до която другите рецептори да се объркат , да усещаш много интензивно само пиперливата болка на лютото. Освен ако не ядеш нещо непоносимо, което някак си искаш да преглътнеш
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хрян – лютиво здраве
· Уасаби - лютото лекарство
· С дъх на… чесън
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Петък
10
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Днешният човек трябва да бъде забавляван. Телевизията особено силно ни напомня това – шоута, сериали,...
Как да изчисляваме калориите
Вече на повечето хранителни опаковки не само в магазините, но дори и в заведенията за бързо хранене,...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
Физическите признаци на депресията
В последните години все повече млади хора са засегнати от една от най-незабележимите психични болести...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Днес много се говори за емпатията като за всеобща ценност в общуването, като основа за емоционалната...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Кои са трите типа енергия и как да ги засилим, за да бъдем истински пълноценни?
Най-успешните и продуктивни хора могат да се характеризират с много високи нива на енергия. Тъй като...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook