Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Люта любов



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се радват на ползите й. Съчетанието от любов и полза може в други случаи и да звучи арогантно, но не и когато става дума за лютите чушки.

Въпреки че произходът рядко има значение за любовта, все пак е добре, още в началото на връзката ви да знаете, че чушката е плодът на зеленчуковото растение Caрsicum annum, което пък е култивиран вид от рода Caрsicum и произхожда от Централна Америка. Чушките се срещат в разнообразие от форми, цветове и вкусове, а лютите им разновидности са над 40. Някои от по-известните в света огнени натури са Кайен, Хабанеро, Халапеньо, Табаско, като интензитета на лютивината в тях варира от леко тръпчив до разтърсващо подпалващ. Всъщност, метафорите в този случай могат и да бъдат пропуснати, защото всичко се свежда до единици лютивост, наречени SHU.


Лютомер

През 1912 г. немският химик Уилбър Сковил предлага единицата за измерване на лютивината на чушката - сковил. Индексът на учения подрежда чушките по лютивина от 0 до 16 000 00 единици, които зависят от съдържанието на капсаицин в тях.
Полезни свойства на капсаицина
Лютивината на чушката идва от алкалоида капсаицин, който се съдържа в нея. Това биологично активно вещество има доказани антивъзпалителни свойства и също така се използва като болкоуспокояващо. Капсаицинът е изключително ефективно средство против главоболие, както и ставни болки. Той е широкоразпространена съставка на кремове и пластири, които имат затоплящо и обезболяващо действие. Капсаицинът също така намалява артериалното налягане и разрежда кръвта, като по този начин препятства образуването на тромби.

Други полезни свойства на лютите чушки

Освен че прави храната интригуваща и въздействаща, а за онези, които не обичат люто - направо стъписваща, към кулинарната си слава лютата чушка прибавя и много лечебни свойства.

Лютите чушлета значително активизират метаболизма и подобряват работата на черния дроб. Те са известни и с това, че топят мазнините, снишават холестерола и намаляват нивата на триглицеридите.

Към споменатия капсаицин в списъка с полезните съставки в лютите чушки се нареждат и други ценни вещества: значително количество витамин С (повече от това в лимона), витамините А, К, B6, фолиева киселина, както и желязо, калий, калций и фосфор.

В скромните 45 грама на една чушка от сорта чили, например, има 64 мг витамин С, което прави огнената храна незаменим антиоксидант.

Противно на мита, че лютото причинява язви, гастрити, много изследвания показват, че лютото е полезно за храносмилателната система. Разбира се, че при обострени състояния, то не бива да се консумира, но при здрави хора, лютите чушки са отлична добавка към здравословното хранене - полезни са за чревната флора и стимулират отделянето на смилателни сокове.

Консумиране на любовта
Лютите чушки намират всевъзможни приложения в кухнята. Сурови, печени и изсушени, те могат да се добавят към всякакъв вид ястия, като десертите съвсем не се изключват от списъка - преди хиляди години маите приготвяли какаова напитка, към която задължително добавяли чили.

Дързостта на лютите чушки намалява при термична обработка, но не и при сушене. След като бъдат изсушени, те могат да се стрият, а ако искаме да са по-малко люти можем да ги очистим от семките.
Винаги когато приготвяме люти чушки трябва да внимаваме да не докоснем очите си или други места с открита лигавица. В случай че това стане, най-добре е паренето да се потуши с обилно измиване с вода.

Ако пък паренето е в следствие на надценяване на възможностите ви да изядете N брой люти чушки, млечните продукти ще бъдат вашият спасител. Казеинът ще противодейства на попадналия върху рецепторите капсаицин и по този начин усещането за парене и лютивина ще намалее.
Коментари
2013-11-28 #4
Димитър
Ям люто на поразия и във всякакъв вид-чушки зелени/пресни/,сухи,кисели,трушия,пукани,чили/мисля да опитам Бразилия и Аржентина-шега/,черен пипер,чесън,лук,а съм с високо кръвно и дебел.
2013-10-07 #3
Десислава Ив. Симеонова
У дома не ядем люто, както и хич не наблягаме на черния пипер. Съпругът ми, когато няма да се целуваме опитва чесънче..., но рядко . От друга страна, сериозно - някои храни не са така убедителни и вкусни без маа-лко лютичко, като, примерно, рибената чорба, супата от зелен боб....
2012-10-10 #2
teodora
Спокойно, Ин, и на лютото и на чесъна ще им дойде времето
2012-10-09 #1
Инна Георгиева
Не се научих да ям люто аз. Въпреки, че татко хапва толкова люто, че да пролее пот и сълзи.
Всъщност не само това, нямам и желание. Предполагам това е ключът.
Не виждам логика в това да обичаш храна и да искаш да ти изтръпне езика до степен, до която другите рецептори да се объркат , да усещаш много интензивно само пиперливата болка на лютото. Освен ако не ядеш нещо непоносимо, което някак си искаш да преглътнеш
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хрян – лютиво здраве
· Уасаби - лютото лекарство
· С дъх на… чесън
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Спрете киселините без лекарства
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Нещата, които не можем да променим
Събота
25
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юни като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Самочувствието – въпрос на избор
Случвало ли ви се е да се питате как така непривлекателната ви колежка има толкова богат и красив мъж....
Хармония и стройно тяло с Аюрведа
Тяло, ум и душа – това са нашите три неделими същности, между които трябва да поддържаме баланс, според...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Заземяване - да ходим боси
В началото на 90-те години на миналия век Клинтън Обер, след серия от здравословни проблеми, свързани...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
Знаете колко необходим ни е витамин C, особено през зимата. Имунната ни система се нуждае от солидна...
Манипулаторите в нашето ежедневие
Манипулаторите около нас може да са различни типове, но всичко с тях се свежда до едно - някак успяват...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Защо от загубата на домашен любимец толкова ни боли?
Хората, които нямат домашен любимец, често не разбират мъката на другите, когато се случи тяхната животинка...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
От сън спомен има
Често денят не ни достига, за да се справим с безбройните задължения, с които сме се нагърбили в работата,...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
Тази билка се среща в цялата ни страна - по тревистите места, край храсталаците и в горите на всичките...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook