Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Люта любов



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се радват на ползите й. Съчетанието от любов и полза може в други случаи и да звучи арогантно, но не и когато става дума за лютите чушки.

Въпреки че произходът рядко има значение за любовта, все пак е добре, още в началото на връзката ви да знаете, че чушката е плодът на зеленчуковото растение Caрsicum annum, което пък е култивиран вид от рода Caрsicum и произхожда от Централна Америка. Чушките се срещат в разнообразие от форми, цветове и вкусове, а лютите им разновидности са над 40. Някои от по-известните в света огнени натури са Кайен, Хабанеро, Халапеньо, Табаско, като интензитета на лютивината в тях варира от леко тръпчив до разтърсващо подпалващ. Всъщност, метафорите в този случай могат и да бъдат пропуснати, защото всичко се свежда до единици лютивост, наречени SHU.


Лютомер

През 1912 г. немският химик Уилбър Сковил предлага единицата за измерване на лютивината на чушката - сковил. Индексът на учения подрежда чушките по лютивина от 0 до 16 000 00 единици, които зависят от съдържанието на капсаицин в тях.
Полезни свойства на капсаицина
Лютивината на чушката идва от алкалоида капсаицин, който се съдържа в нея. Това биологично активно вещество има доказани антивъзпалителни свойства и също така се използва като болкоуспокояващо. Капсаицинът е изключително ефективно средство против главоболие, както и ставни болки. Той е широкоразпространена съставка на кремове и пластири, които имат затоплящо и обезболяващо действие. Капсаицинът също така намалява артериалното налягане и разрежда кръвта, като по този начин препятства образуването на тромби.

Други полезни свойства на лютите чушки

Освен че прави храната интригуваща и въздействаща, а за онези, които не обичат люто - направо стъписваща, към кулинарната си слава лютата чушка прибавя и много лечебни свойства.

Лютите чушлета значително активизират метаболизма и подобряват работата на черния дроб. Те са известни и с това, че топят мазнините, снишават холестерола и намаляват нивата на триглицеридите.

Към споменатия капсаицин в списъка с полезните съставки в лютите чушки се нареждат и други ценни вещества: значително количество витамин С (повече от това в лимона), витамините А, К, B6, фолиева киселина, както и желязо, калий, калций и фосфор.

В скромните 45 грама на една чушка от сорта чили, например, има 64 мг витамин С, което прави огнената храна незаменим антиоксидант.

Противно на мита, че лютото причинява язви, гастрити, много изследвания показват, че лютото е полезно за храносмилателната система. Разбира се, че при обострени състояния, то не бива да се консумира, но при здрави хора, лютите чушки са отлична добавка към здравословното хранене - полезни са за чревната флора и стимулират отделянето на смилателни сокове.

Консумиране на любовта
Лютите чушки намират всевъзможни приложения в кухнята. Сурови, печени и изсушени, те могат да се добавят към всякакъв вид ястия, като десертите съвсем не се изключват от списъка - преди хиляди години маите приготвяли какаова напитка, към която задължително добавяли чили.

Дързостта на лютите чушки намалява при термична обработка, но не и при сушене. След като бъдат изсушени, те могат да се стрият, а ако искаме да са по-малко люти можем да ги очистим от семките.
Винаги когато приготвяме люти чушки трябва да внимаваме да не докоснем очите си или други места с открита лигавица. В случай че това стане, най-добре е паренето да се потуши с обилно измиване с вода.

Ако пък паренето е в следствие на надценяване на възможностите ви да изядете N брой люти чушки, млечните продукти ще бъдат вашият спасител. Казеинът ще противодейства на попадналия върху рецепторите капсаицин и по този начин усещането за парене и лютивина ще намалее.
Коментари
2013-11-28 #4
Димитър
Ям люто на поразия и във всякакъв вид-чушки зелени/пресни/,сухи,кисели,трушия,пукани,чили/мисля да опитам Бразилия и Аржентина-шега/,черен пипер,чесън,лук,а съм с високо кръвно и дебел.
2013-10-07 #3
Десислава Ив. Симеонова
У дома не ядем люто, както и хич не наблягаме на черния пипер. Съпругът ми, когато няма да се целуваме опитва чесънче..., но рядко . От друга страна, сериозно - някои храни не са така убедителни и вкусни без маа-лко лютичко, като, примерно, рибената чорба, супата от зелен боб....
2012-10-10 #2
teodora
Спокойно, Ин, и на лютото и на чесъна ще им дойде времето
2012-10-09 #1
Инна Георгиева
Не се научих да ям люто аз. Въпреки, че татко хапва толкова люто, че да пролее пот и сълзи.
Всъщност не само това, нямам и желание. Предполагам това е ключът.
Не виждам логика в това да обичаш храна и да искаш да ти изтръпне езика до степен, до която другите рецептори да се объркат , да усещаш много интензивно само пиперливата болка на лютото. Освен ако не ядеш нещо непоносимо, което някак си искаш да преглътнеш
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хрян – лютиво здраве
· Уасаби - лютото лекарство
· С дъх на… чесън
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Спрете киселините без лекарства
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
· Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
Четвъртък
18
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
Едва ли има майка, която да не преживява съмнения дали и доколко е "добра майка"? Причината за тази вечна...
Летен детокс с диня и пъпеш
Детоксикацията на организма е процес на изчистване на тялото от натрупвания на токсини, на отпадъци от...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
СЗО включва играта на видео игри в списъка с психични разстройства
Заниманията с видео игри, т. нар. "гейминг", ще бъдат включени в списъка с психичните разстройства. Това...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
На какво може да ни научат интровертите?
Понякога попадаме в ситуации, които сами не знаем как точно сме създали. Отговаряме на някого по начин,...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Сълзите, които проливаме...
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Вредните навици през бременността - II
Злоупотребата с медикаменти Домът ви е заприличал на образцова аптека, а вие пиете лекарства за щяло...
Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл Флорънс...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook