Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим: Раци


Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме истинска храна и все по-често изкуствените заместители, които изобилстват на пазара – в конкретния случай: прословутите рулца от раци. Истината е, че в тях има всичко друго, но не и рачешко месо. За сметка на това изобилстват от оцветители, ароматизатори и консерванти. Затова, ако не искате да за задоволявате със заместители, пригответе си истински ароматни раци. Звучи сложно, но на практика съвсем не е така.

Какви раци да изберем
По-вкусни и лесни за консумация са правите речни раци. Те имат издължено тяло и мека броня, която прави изваждането на месото изключително лесно. Винаги купувайте само живи раци, защото в противен случай, подобно на мидите, се развалят много бързо и стават токсични. Няма как да не ги познаете – живите раци се движат бързо, разтварят щипки, издават характерния за тях цъкащ звук и държат опашката си подвита. Колкото по-големи раци изберете, толкова по-голям процент месо има в тях. В тези под 10 см. практически няма нищо за ядене.

Как да ги приготвим
В голяма тенджера сложете да заври вода, достатъчна да покрие цялото количество раци. Водата може да е само подсолена, но можете и да я овкусите, за да стане месото още по-вкусно. Можете да добавите 1-2 чаши бяло вино или бира и нарязани целина, керевиз, чесън, моркови и черен пипер. През това време измийте добре раците и когато всичко заври, ги пуснете живи в кипящата вода. Варете ги 15 минути, докато цветът им стане наситено червен. След това това извадете месото от щипките и опашката. Можете да ги консумирате направо, да ги запържите със зехтин или да ги проготвите с ориз.

Полезни съвети
Ако искате можете предварително да отстраните червата на раците, като завъртите и издърпате средната от трите перки на опашката им. В повечето случаи обаче раците, които се продават са предстояли известно време без храна и коремчетата им са празни.
Когато купувате раци, обърнете внимание дали опашките им са свити – това показва, че са здрави. Избирайте само такива екземпляри.
Виж още статии за:   Как да... · Риба и морски дарове ·
Коментари
2013-07-04 #5
Наталия
....,а третияТ от граматика....
2013-07-03 #4
Светлин
Явно е,че в България коефициента на интелигентност,гони двуцифрено число!Единия,няма понятие от раци,втория от правопис,а Весела,просто си чеше езика!(Щом като знаеш нещо,защо питаш!А имаш и Интернет!)
2013-04-06 #3
Босия
- най-добре е не да се варят, а да се приготвят на пара - така се запазват соковете и аромата...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
Виж още статии за:   Как да... · Риба и морски дарове ·
Събота
16
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook