Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ние и минералите


Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от тях са минералите.

Те присъстват във всички органи на човешкия организъм както и в жизненоважни процеси в него като изграждане на тъкани, поддържане на алкално-киселинния баланс, ферментационни процеси и много други. Повече от една трета от веществата, които трябва да приемаме, за да поддържаме здрав организма си, са минерали.

Минералният състав на човешкото тяло се вижда на диаграмата, като в нея не е намерила място категорията "други", която включва цинк, йод и още няколко минерала, които се срещат в тялото ни в много малки количества.
Въпреки че минералите представляват една съвсем малка част от теглото на човешкото тяло, те играят важна роля във всички негови системи. Те участват активно във формирането на костите и зъбите, спомагат нормалните функции на мускулната и нервната дейност и не на последно място служат като катализатори в много ензимни системи.

Минералите от съществено значение за организма се делят на две големи категории. Химичните елементи, чието съдържанието в организма се изчислява в грамове, се наричат макроелементи, а химичните елементи, които се срещат в малки количества - микроелементи.

Макроелементите са необходими в количества по-големи от 100 мг на ден и в тях се включват калций, фосфор, магнезий, натрий, хлор, калий и сяра. Натрият, хлорът и калият са известни още и като електролитите в организма.

Втората група минерали – микроелементите, са необходими на тялото ни в количество по-малко от няколко милиграма на ден. В тях влизат желязо, цинк, йод, флуор, мед, селен, хром, кобалт, манган и молибден. Засега сред изследваните микроелементи, за които е установена дневната необходима доза за прием, са желязото, цинкът, селенът и йодът. За останалата част различните изследвания предлагат само диапазони, в рамките на които човек е добре да се придържа при приема на тези минерали.

Според някои изследвания приемането на достатъчно количество минерали като калций и селен например може да бъде добра превенция на рака. От друга страна, както всичко в тялото ни и минералният баланс е фин като часовников механизъм и регулирането му трябва да бъде много внимателно. Например, при увеличен прием и съответно повишени нива на фосфор, в последствие се нарушава абсорбцията на магнезий и следователно се увеличава потребността от него. При внасянето на повече натрий пък, намалява калият.

Недостигът на каквито и да е минерали също се отразява на целия организъм и разстройва функциите му. Дефицитът на цинк отслабва имунната система, а недостигът на сяра може да предизвика болки в ставите и високи нива на мазнините в кръвта.


Храни, с които можем да си набавяме дневната необходимост от минерали:

Калций: всички млечни продукти, тъмнозелени листни зеленчуци, бобови култури, ядки, слънчоглед, сушени плодове.

Фосфор: нетлъсто месо, пилешко, риба, млечни продукти, бобови култури, ядки.

Магнезий: пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, авокадо.

Хлор: готварска сол, морски дарове.

Калий: широко разпространен във много храни, най-вече в плодовете и зеленчуците.

Желязо: нетлъсти червени меса, черен дроб, сърце, пилешко, риба, миди, бобови култури, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнести храни.

Цинк: морски дарове, месо, пълнозърнести храни и бобови култури.

Йод: йодирана готварска сол, млечни продукти, риба и миди.

Флуорът: флуорирана питейна вода, морска храна, водорасли

Мед: бобови култури, морски дарове и миди, пълнозърнести храни, ядки и семена.

Селен: ядки, пълнозърнести храни, нетлъсто свинско месо, извара.

Хром: ядки, сушени сини сливи, зелен грах, царевица, пълнозърнести храни, зеленчуци, бобови култури.

Манган: пълнозърнести храни, ядки, семена, ананас, горски плодове, бобови култури, тъмнозелени зеленчуци
Коментари
2017-01-07 #4
Инна Георгиева
Имат прекалено незначителна загуба ( и то при някви условия от типа 300 градуса в продължение на 6 дни, което в готвенето (темата, която те интересува) няма как да се случва => може да се каже, че не. Някои
Важно е и начина на готвене. Например, ако свариш даден зеленчук във вода, ценните му вещества се отдават във водата, минералите също
2017-01-06 #3
Teo
При готвене , променя ли се минералния състав на храните ? Това ми е въпроса.
2017-01-06 #2
Инна Георгиева
Топлинна?
2017-01-05 #1
Teo
Термичната обработка на храните влияли по някакъв начин на минералите ?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Как идентичността ни определя нашето поведение?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Понеделник
17
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Това кошмарно главоболие
Главоболието може да ни извади от строя, да ни направи неработоспособни, агресивни към околните, но и...
Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Днешният човек трябва да бъде забавляван. Телевизията особено силно ни напомня това – шоута, сериали,...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
Непосилната монотонност на ежедневието
Отново понеделник. Ставам и тръгвам на работа. Дългото пътуване в автобуса. На отиване и връщане. Време...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Кисели хора
По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook