Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ние и минералите


Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от тях са минералите.

Те присъстват във всички органи на човешкия организъм както и в жизненоважни процеси в него като изграждане на тъкани, поддържане на алкално-киселинния баланс, ферментационни процеси и много други. Повече от една трета от веществата, които трябва да приемаме, за да поддържаме здрав организма си, са минерали.

Минералният състав на човешкото тяло се вижда на диаграмата, като в нея не е намерила място категорията "други", която включва цинк, йод и още няколко минерала, които се срещат в тялото ни в много малки количества.
Въпреки че минералите представляват една съвсем малка част от теглото на човешкото тяло, те играят важна роля във всички негови системи. Те участват активно във формирането на костите и зъбите, спомагат нормалните функции на мускулната и нервната дейност и не на последно място служат като катализатори в много ензимни системи.

Минералите от съществено значение за организма се делят на две големи категории. Химичните елементи, чието съдържанието в организма се изчислява в грамове, се наричат макроелементи, а химичните елементи, които се срещат в малки количества - микроелементи.

Макроелементите са необходими в количества по-големи от 100 мг на ден и в тях се включват калций, фосфор, магнезий, натрий, хлор, калий и сяра. Натрият, хлорът и калият са известни още и като електролитите в организма.

Втората група минерали – микроелементите, са необходими на тялото ни в количество по-малко от няколко милиграма на ден. В тях влизат желязо, цинк, йод, флуор, мед, селен, хром, кобалт, манган и молибден. Засега сред изследваните микроелементи, за които е установена дневната необходима доза за прием, са желязото, цинкът, селенът и йодът. За останалата част различните изследвания предлагат само диапазони, в рамките на които човек е добре да се придържа при приема на тези минерали.

Според някои изследвания приемането на достатъчно количество минерали като калций и селен например може да бъде добра превенция на рака. От друга страна, както всичко в тялото ни и минералният баланс е фин като часовников механизъм и регулирането му трябва да бъде много внимателно. Например, при увеличен прием и съответно повишени нива на фосфор, в последствие се нарушава абсорбцията на магнезий и следователно се увеличава потребността от него. При внасянето на повече натрий пък, намалява калият.

Недостигът на каквито и да е минерали също се отразява на целия организъм и разстройва функциите му. Дефицитът на цинк отслабва имунната система, а недостигът на сяра може да предизвика болки в ставите и високи нива на мазнините в кръвта.


Храни, с които можем да си набавяме дневната необходимост от минерали:

Калций: всички млечни продукти, тъмнозелени листни зеленчуци, бобови култури, ядки, слънчоглед, сушени плодове.

Фосфор: нетлъсто месо, пилешко, риба, млечни продукти, бобови култури, ядки.

Магнезий: пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, авокадо.

Хлор: готварска сол, морски дарове.

Калий: широко разпространен във много храни, най-вече в плодовете и зеленчуците.

Желязо: нетлъсти червени меса, черен дроб, сърце, пилешко, риба, миди, бобови култури, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнести храни.

Цинк: морски дарове, месо, пълнозърнести храни и бобови култури.

Йод: йодирана готварска сол, млечни продукти, риба и миди.

Флуорът: флуорирана питейна вода, морска храна, водорасли

Мед: бобови култури, морски дарове и миди, пълнозърнести храни, ядки и семена.

Селен: ядки, пълнозърнести храни, нетлъсто свинско месо, извара.

Хром: ядки, сушени сини сливи, зелен грах, царевица, пълнозърнести храни, зеленчуци, бобови култури.

Манган: пълнозърнести храни, ядки, семена, ананас, горски плодове, бобови култури, тъмнозелени зеленчуци
Коментари
2017-01-07 #4
Инна Георгиева
Имат прекалено незначителна загуба ( и то при някви условия от типа 300 градуса в продължение на 6 дни, което в готвенето (темата, която те интересува) няма как да се случва => може да се каже, че не. Някои
Важно е и начина на готвене. Например, ако свариш даден зеленчук във вода, ценните му вещества се отдават във водата, минералите също
2017-01-06 #3
Teo
При готвене , променя ли се минералния състав на храните ? Това ми е въпроса.
2017-01-06 #2
Инна Георгиева
Топлинна?
2017-01-05 #1
Teo
Термичната обработка на храните влияли по някакъв начин на минералите ?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Тайните на домашната лимонада
· Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Какво ти пречи да започнеш да тренираш?
· Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
· Как да разберем, че бъбреците ни може да са в опасност?
· По какъв начин любовта оказва влияние върху личността ни?
· Искате ли детето ви да е щастливо? Опростете живота му
· Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
Събота
17
Февруари 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Порасни косице!
Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Уморените крака
Изящните пантофки, с които излизате сутрин за работа до вечерта се превръщат в „испанско ботушче” (средновековен...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Радиацията на мобилните телефони - II
Употреба на GSM от деца Мненията относно използването на мобилен телефон от малките деца и тинейджърите...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook