Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Таханът – дар от Ориента


Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на тахана. Идва от Арабския свят и носи усещането за мистичност, странност, екзотика, горещ пустинен пясък и камили. Пренася те в страната на 1001 нощи, с мирис на кафе, наситен аромат на подправки, екзотични танци, подрънкване на множество гривни и златни накити... Включете го в менюто си и ще усетите всичко това, заедно с полъха на пътешествие, на далечни и непознати места, на сладост и удоволствие...

Таханът всъщност е изключително полезен. Традиционният е сусамовият. Той се получава от смилането на сурови сусамови семена, при което се получава полутечна консистенция. В търговската мрежа се предлага и такъв от печени зърна, но определено полезността изчезва в този вариант.

Има две основни разновидности:

от белени сусамови семена - това е бял тахан. Светъл на цвят и с много приятен вкус.

от небелени сусамови семена – наричат го натурален. Той е по-тъмен, с леко нагарчащ вкус, но и по-полезен, защото съдържа цялото зърно с всичките му качества.


Сусамовият тахан е богат на витамини В и Е. Съдържа калций в пъти повече от този в млякото и млечните продукти. Ще поднесе на организма ни коктейл от така необходимите аминокиселини, силиций, фосфор, мед, магнезий и калий. Съдържа много белтъчини, а освен това сусамовото масло се усвоява напълно от организма.

Заради високото съдържание на калций, той е от изключителна полза за костите. Подобрява имунната система, както и работата на кръвоносната и сърдечно-съдовата. Ако го вземате сутрин на гладно, (1-2 супени лъжици) е истински балсам за стомашно-чревния тракт. Доказано е, че таханът намалява нивото на чернодробните ензими (AST, ALT), нормализира вредния холестерол, изгаря мазнини, помага при анемия.

Препоръчително е да се включи в менюто на бъдещите майки, на активно спортуващите или ако сте боледували наскоро, за да укрепите организма си.

Как да го поднесем на трапезата?

Ето няколко предложения:

Сутрин на гладно – ако вземате по 1-2 супени лъжици тахан на гладно ще подобрите работата на стомашно-чревния тракт и като профилактика за проблеми свързани с него – язви, гастрити, запек.

Равни количества тахан и мед, предложени за закуска или с добавени сурови ядки. Може да направите от сместа и сурови бонбони.

Добавяйте го към шейковете, които си приготвяте.

Една от основните съставки на хумуса.

Дресинг или сосове – тахан, лимонов сок, зехтин и подправки по желание.

Може да го добавяте към мюсли или попарата, които приготвяте за закуска.

Изобщо вариантите да го включите в менюто си са много, но едно е безспорно, това ще е изключително полезно за здравето ви.

В био магазините ще намерите още "тахан" от слънчоглед, бадеми, кашу и лешници.
Коментари
2012-11-21 #2
Веселка Лечкова Щерева
Таханът и на мен съшо ми допадна-в комбинация с мед,а и като добавка към други продукти.Много ми помогна приемът му когато имах счупване ,тъй като е богат на калций.
2012-11-01 #1
Инна Георгиева
Много обичам тахан! Хапвам си през ден с малко мед. От месеци си мисля да направя бисквити с тахан и се надявам скоро да успея
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
Неделя
24
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Животните лекуват
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
Ефективна ли е хомеопатията
Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
Как едно куче спаси живота на дете, болно от диабет
Героите на тази история са Люк и Джедай, но не става дума за "Междузвездни войни". Макар в нощта на 8...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook