Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Таханът – дар от Ориента


Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на тахана. Идва от Арабския свят и носи усещането за мистичност, странност, екзотика, горещ пустинен пясък и камили. Пренася те в страната на 1001 нощи, с мирис на кафе, наситен аромат на подправки, екзотични танци, подрънкване на множество гривни и златни накити... Включете го в менюто си и ще усетите всичко това, заедно с полъха на пътешествие, на далечни и непознати места, на сладост и удоволствие...

Таханът всъщност е изключително полезен. Традиционният е сусамовият. Той се получава от смилането на сурови сусамови семена, при което се получава полутечна консистенция. В търговската мрежа се предлага и такъв от печени зърна, но определено полезността изчезва в този вариант.

Има две основни разновидности:

от белени сусамови семена - това е бял тахан. Светъл на цвят и с много приятен вкус.

от небелени сусамови семена – наричат го натурален. Той е по-тъмен, с леко нагарчащ вкус, но и по-полезен, защото съдържа цялото зърно с всичките му качества.


Сусамовият тахан е богат на витамини В и Е. Съдържа калций в пъти повече от този в млякото и млечните продукти. Ще поднесе на организма ни коктейл от така необходимите аминокиселини, силиций, фосфор, мед, магнезий и калий. Съдържа много белтъчини, а освен това сусамовото масло се усвоява напълно от организма.

Заради високото съдържание на калций, той е от изключителна полза за костите. Подобрява имунната система, както и работата на кръвоносната и сърдечно-съдовата. Ако го вземате сутрин на гладно, (1-2 супени лъжици) е истински балсам за стомашно-чревния тракт. Доказано е, че таханът намалява нивото на чернодробните ензими (AST, ALT), нормализира вредния холестерол, изгаря мазнини, помага при анемия.

Препоръчително е да се включи в менюто на бъдещите майки, на активно спортуващите или ако сте боледували наскоро, за да укрепите организма си.

Как да го поднесем на трапезата?

Ето няколко предложения:

Сутрин на гладно – ако вземате по 1-2 супени лъжици тахан на гладно ще подобрите работата на стомашно-чревния тракт и като профилактика за проблеми свързани с него – язви, гастрити, запек.

Равни количества тахан и мед, предложени за закуска или с добавени сурови ядки. Може да направите от сместа и сурови бонбони.

Добавяйте го към шейковете, които си приготвяте.

Една от основните съставки на хумуса.

Дресинг или сосове – тахан, лимонов сок, зехтин и подправки по желание.

Може да го добавяте към мюсли или попарата, които приготвяте за закуска.

Изобщо вариантите да го включите в менюто си са много, но едно е безспорно, това ще е изключително полезно за здравето ви.

В био магазините ще намерите още "тахан" от слънчоглед, бадеми, кашу и лешници.
Коментари
2012-11-21 #2
Веселка Лечкова Щерева
Таханът и на мен съшо ми допадна-в комбинация с мед,а и като добавка към други продукти.Много ми помогна приемът му когато имах счупване ,тъй като е богат на калций.
2012-11-01 #1
Инна Георгиева
Много обичам тахан! Хапвам си през ден с малко мед. От месеци си мисля да направя бисквити с тахан и се надявам скоро да успея
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
Сряда
11
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
Когато сексът е източник на тревога
Когато става дума за секс, ние жените винаги сме много по-емоционални. За нас сексът е изява на чувства,...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook