Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Таханът – дар от Ориента


Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на тахана. Идва от Арабския свят и носи усещането за мистичност, странност, екзотика, горещ пустинен пясък и камили. Пренася те в страната на 1001 нощи, с мирис на кафе, наситен аромат на подправки, екзотични танци, подрънкване на множество гривни и златни накити... Включете го в менюто си и ще усетите всичко това, заедно с полъха на пътешествие, на далечни и непознати места, на сладост и удоволствие...

Таханът всъщност е изключително полезен. Традиционният е сусамовият. Той се получава от смилането на сурови сусамови семена, при което се получава полутечна консистенция. В търговската мрежа се предлага и такъв от печени зърна, но определено полезността изчезва в този вариант.

Има две основни разновидности:

от белени сусамови семена - това е бял тахан. Светъл на цвят и с много приятен вкус.

от небелени сусамови семена – наричат го натурален. Той е по-тъмен, с леко нагарчащ вкус, но и по-полезен, защото съдържа цялото зърно с всичките му качества.


Сусамовият тахан е богат на витамини В и Е. Съдържа калций в пъти повече от този в млякото и млечните продукти. Ще поднесе на организма ни коктейл от така необходимите аминокиселини, силиций, фосфор, мед, магнезий и калий. Съдържа много белтъчини, а освен това сусамовото масло се усвоява напълно от организма.

Заради високото съдържание на калций, той е от изключителна полза за костите. Подобрява имунната система, както и работата на кръвоносната и сърдечно-съдовата. Ако го вземате сутрин на гладно, (1-2 супени лъжици) е истински балсам за стомашно-чревния тракт. Доказано е, че таханът намалява нивото на чернодробните ензими (AST, ALT), нормализира вредния холестерол, изгаря мазнини, помага при анемия.

Препоръчително е да се включи в менюто на бъдещите майки, на активно спортуващите или ако сте боледували наскоро, за да укрепите организма си.

Как да го поднесем на трапезата?

Ето няколко предложения:

Сутрин на гладно – ако вземате по 1-2 супени лъжици тахан на гладно ще подобрите работата на стомашно-чревния тракт и като профилактика за проблеми свързани с него – язви, гастрити, запек.

Равни количества тахан и мед, предложени за закуска или с добавени сурови ядки. Може да направите от сместа и сурови бонбони.

Добавяйте го към шейковете, които си приготвяте.

Една от основните съставки на хумуса.

Дресинг или сосове – тахан, лимонов сок, зехтин и подправки по желание.

Може да го добавяте към мюсли или попарата, които приготвяте за закуска.

Изобщо вариантите да го включите в менюто си са много, но едно е безспорно, това ще е изключително полезно за здравето ви.

В био магазините ще намерите още "тахан" от слънчоглед, бадеми, кашу и лешници.
Коментари
2012-11-21 #2
Веселка Лечкова Щерева
Таханът и на мен съшо ми допадна-в комбинация с мед,а и като добавка към други продукти.Много ми помогна приемът му когато имах счупване ,тъй като е богат на калций.
2012-11-01 #1
Инна Георгиева
Много обичам тахан! Хапвам си през ден с малко мед. От месеци си мисля да направя бисквити с тахан и се надявам скоро да успея
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Световен ден на редките болести
Вторник
31
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Кисели хора
По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Състезателният дух, който ни прави нещастни
В човешката природа, в различна степен е заложен състезателният дух. Нуждата да се конкурираме е свързана...
Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
В тълковния речник на българския език срещу потенциал е записано: „съвкупност от необходими за реализирането...
Горещи нощи? Спете голи!
За някои хора обличането на специални пижамки или нощнички преди лягане е най-естественото нещо на света....
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Новите мании – невидима заплаха
Свикнали сме да мислим за зависимостите като за личен проблем. Наркотици, алкохол, никотин, захар – злоупотребата...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook