Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гулията - съкровище в земята



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи към семейство Сложноцветни (Asteraceae, ост. Compositae), сред чиито много разпространени представители са още слънчогледът, маргаритката, лайката, белият равнец, еделвайсът и други добре познати в България растителни видове.

Една купичка съдържа 109 калории. И още полезни фибри, инулин, тиамин, фосфор, калий и желязо. Тя е с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий, както и с нисък гликемичен индекс.

Така нареченият Топинамбур (счита се, че името му произлиза от бразилското индианско племе Тупинамба), съвсем близък роднина на слънчогледа, произхожда от Северна Америка и е известен като култура от много столетия насам. В началото на 17 в. френски мореплаватели донасят растението в Европа, като през 18 век, с появата на картофа, то бива позабравено. С течение на времето обаче, благодарение на лечебните, хранителните и вкусовите си характеристики, земната ябълка отново намира своето място в кулинарната карта на Стария континент.

Земната ябълка може да бъде консумирана сурова, варена или печена. Грудките й растат до края на месец ноември, като след това е добре да се изчака, преди да бъдат събрани, за да могат ценните вещества от горната част на растението да преминат и в грудката му. Грудките (клубени) могат да бъдат събирани и през пролетта, тъй като презимуването не вреди на хранителния им състав – истински букет от витамини, протеини, захари, минерали. Едно от големите предимствата на тази култура е и фактът, че тя е в състояние да оцелява в най-различни екстремни климатични условия. Топинамбурът цъфти през лятото, като в много градини се използва и като декоративно растение заради красивите си жълти цветове.

В България гулията не е много разпространена като масово култивирано растение, въпреки че издържа при всякакви условия и ползите от нея са наистина големи. В днешно време обаче хората все по-често се обръщат към това позабравено, заровено в земята, съкровище.


Надземната цъфтяща част на гулията
Какво съдържа?

Полезните свойства на земната ябълка са обусловени, както от разнообразните вещества в нея, така и от високото съдържание на инулин в растението.


Инулинът е уникален природен полизахарид, състоящ се от 95% фруктоза. Инулинът в земната ябълка действа като пребиотик – стимулира растежа на полезните бактерии в чревната флора. Той също така спомага за усвояването на калция в организма, намалява триглицеридите и холестерола, както и препятства растежа на различни видове рак.

Освен инулин, в топинамбура се съдържат и много други полезни биологично активни съединения: фибри, желязо, силиций, цинк, магнезий, калий, фосфор, калций, витамините B и C, пектин, органични киселини и аминокиселини.

Благодарение на въглехидратния си състав, много подобен на този на меда, земната ябълка е съчетание от ниска калоричност и много добра усвояемост от организма.

В 100 грама сурова земна ябълка има 73 калории. В същото количество се съдържат 17.4 г въглехидрати, 1.6 г. диетични фибри и следните вещества:



Полезни свойства

Консумацията на земна ябълка регулира кръвното налягане и действа благоприятно на храносмилателната система. Топнамбурът е много подходящо средство за повишаване на имунната система при инфекции и отслабен организъм. Тъй като инулинът в земната ябълка способства усвояването на калция и магнезия, с които бива приет, растението се препоръчва и като превантивна мярка срещу остеопороза.

Земната ябълка е много разпространена като средство за понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на необходимите инсулинови дози при хора, страдащи от диабет тип I. За разлика от картофите, при които нишестето се разгражда до глюкоза и така повишава кръвната захар, инулинът в земната ябълка се разгражда до фруктоза и по начин не повлиява драстично нивата на кръвна захар.

Не на последно място грудките на земната ябълка могат да послужат като средство за пречистване на кръвта и са полезни за черния дроб и бъбреците. Растението е в състояние да изведе от организма различни замърсявания и тежки метали.
Коментари
2019-04-08 #22
Петър
Сушена земната ябълка трае 12 - 18 месеца.
2018-08-18 #21
Чревоугодник
Слагам го в бидона с киселото зеле ,става страхотно ,през пролетта го пълня в буркани , заливам го със зелевата чорба,запазва се и за лятото.
2017-10-24 #20
Sexa
георги
Гулията е не само полезна но е и храна за бедни

----------------------------------------------------------
Като си я посееш в градината,наистина струва 3-4 лева килограма!
2017-10-14 #19
Васил
Някой знае ли дали може да се суши гулията за да се съхранява по- дълъг период, понеже не е трайна до 14 дни след като се извади, начин на сушене, дали се обработва предварително или директно се суши, ако има някой информация, благодаря предварително
2016-11-03 #18
Ники
Георги,не бих казал че е храна за бедни,тъй като по магазините го срещам рядко и на 3-4 лева за килограм.
Аз си го рупам в суров вид и ми е много вкусно.
2015-12-06 #17
георги
Гулията е не само полезна но е и храна за бедни
2015-11-08 #16
Ели
Земната ябълка я настъргвам в салатата от настъргана ряпа. Салатата става с по-мек вкус.
2015-04-11 #15
Някой си
Чудесна туршия става с тези грудки! Неописуемо чудесна на вкус! Хеле при махмурлук, е супер и приятно изтрезвяващо!!!
2015-01-14 #14
Бургазлия
Аз си засях 15 грудки на двора ... Дано се хванат ... Сама по себе си не е много вкусна гулията има много ,,неуловим\" вкус. На салата в комбинация с нещо друго много добре допълва салатката. В нета пише ,че пържена има вкус като на ,,сладък картоф\" но не съм опитал още. Печена е леко сладка .
2014-10-13 #13
Христо Гитев
Преди време бях чел ,че в Африка имало едно село в което се раждали само близнаци ,след проучване се оказало ,че основната храна на местните била почти целогодишно от гулии.
2013-11-23 #12
Криси
Няма рецепта за готвене. Измива се, обелва се, рендосва се и се консумира като салата. Може да се овкуси по желание!
2013-11-10 #11
Виолета
Във Варна има на Колхозния пазар !!!
2013-10-28 #10
Веселина
Само искам да споделя, че земната ябълка също така може да се засади, като се използват по дебели обелки от грудката. Желая Ви успех!
2013-10-27 #9
ilinochka
Юлия свържи се с мен и ще мислим нещо =) Намери ме във фейсбук-ILINOCHKA IVANOVA и ще ти пратя разсад =)
2013-10-24 #8
Инна Георгиева
Юлия, мисля си, че може още да й е рано. Обаче оглеждай при бабите по сергии и най-вече около. Единственото място, което съм виждала във Варна, не че съм и търсила, е при една баба по пътя.
2013-10-24 #7
юлия
Хора моля ви
кажете ми къде мога да намеря корени от зимна ябълка за да я отглеждам в градината.иМАМ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ.
ПРЕПОРАЧАХА МИ Я.
Благодаря ви
2013-10-18 #6
giza1951
Благодаря ,за изчерпателната информация!Полезна е!!
2013-10-18 #5
ilinochka
Фифи мъжа ми го консумира като салата-обелва го ,надробява го и овкусява с оцет,олио и сол Аз го зная като шарлаган и го съм си го посадила още на пет години-подари ми го един дядо.Сега съм на 31 и от това растение не може да се избавиш,просто защото си решил Хвърляш обелките в почвата и от там почва да расте след месец растението
2013-10-17 #4
ginka
може да се консумира на салата заедно с моркови и зеле подправено с оцет и зехтин
2013-02-27 #3
Недко
Много е вкусна! Как сме чакали дядо да разкопае през зимата ъгъла до оградата! Тогава нямаше такива сладкиши и десерти! Хората не пиеха лекарства купени от аптека, а си ги набавяха от природата без да са знаели за състава на витамините и минералите в тях!
2013-02-04 #2
Марияна
В Добруджа наричаме този зеленчук- ерълма. Хрупкаме я като ябълка, може да се обели или само да се почисти от пръстта и да се яде с кората. На трушия я слагаме като морковите. Готвена никога не сме я приготвяли, понеже през зимния сезон е един от малкото пресни сурови зеленчуци. А и вкусът й е неутрален и е много сочна. Дано ви хареса и на вас.
2012-12-19 #1
fifi
Много интересна статия,много полезно растение ,
но как се консумира -само така като морков ли се
гризе или се приготвя топлинно.Аз съм чувала
че се слага и в обикновената трушия и в суров вид.
Ако знаете някаква рецепта моля споделете
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Супа от коприва и пащърнак
· Салата с ряпа дайкон
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Спрете киселините без лекарства
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Понеделник
22
Април 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Събуди се! - II
Трети ден: 45 минути йога и пилатес Степен на събуждане: 3,50 Енергия и тонус: 5,50 Чувствам се освежена...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Минералната вода - употреба в определени граници
Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Микроелементът йод – защо ни е необходим
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Храни за по-добър имунитет през лятото
Често става така, че не си обръщаме внимание именно през летния сезон, защото решаваме, че тогава настинките...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Не мога или не искам
Когато някой каже, че не може нещо това наистина ли е така или просто означава че не иска? Дори, когато...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
В плен на емоциите
Докато покупката на нова дреха е в състояние да ни изстреля за минути в небесата и да се сбогуваме с...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Самовнушението
Свикнали сме преди всичко да вярваме на себе си или поне живеем с това убеждение. Много често чуваме...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
Връзки от ново поколение - "Да се обичаме разделени"
Всички ние имаме в главата си сценарий за щастливите отношения между мъжа и жената и част от този сценарий...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Сутиенът винаги приковава вниманието
Малка част от нас са притежателки на безупречен бюст, който няма нужда от дооформяне, а и сутиенът се...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Посттравматичният стрес
Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Дори и в много малките дневни задължения и случки, организмът...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Нова мания против стрес - книжки за оцветяване за възрастни
Мислите ли, че оцветяването е само за деца и вие отдавна сте преживели тази страст? Време е да преосмислите...
Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
Билки при безплодие
Не винаги желанието за дете се увенчава с бърз резултат. Някои двойки се налага по-дълго да чакат мечтаното...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook