Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата, установиха бразилски учени.

Добиването на достатъчно енергия за захранването на голям мозък, какъвто е човешкият, като се яде само сурова храна, би отнело прекалено много време. Готвенето е осигурило на човечеството много по-ефективен начин за доставянето на калории към невроните, което е позволило на мозъка да се разрасне.

Според проучването на екипа на Сузана Еркулано от Федералния университет в Рио де Жанейро, три ранни човешки вида – Homo erectus, Australopithecus afarensis и Paranthropus boisei са прекарвали над седем часа на ден, докато сдъвчат суровата си храна, за да поддържат функциите на мозъка си.

Готвенето било открито от Homo erectus, прекия предтеча на съвременния човек, който живял преди 1,8 милиона години. Термичната обработка на храната значително съкратила времето за консумация и освободила повече часове за социално общуване и креативна дейност. Това в значителна степен е допринесло за развитието на по-голям човешки мозък.
Бразилските учени сравнили метаболитните нужди на днешните големи маймуни с редица по-ранни човешки видове. Големите маймуни като горилите, чиито тела се нуждаят от много енергия, са достигнали максимума на възможния размер на мозъка си, консумирайки сурова храна. Те прекарват между 8 и 10 часа часа в хранене Ако техният мозък съответстваше на 2 процента от масата на тялото им, както е при човека, те би трябвало да посветят още 2 допълнителни часа на яденето.

Готварските способности са позволили на човешкия мозък да се развие, което е довело до възникването на сечивата, на културата и цивилизацията като цяло. Термичната обработка е позволила по-голям прием на калории в дневното меню, вследствие на по-лесното сдъвкване на храната и преработката и от човешкото тяло, заключават бразилските учени. / Пауза Moreto.net
Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: ·
Коментари
2013-01-15 #2
Милкана
Има изследвания, че най-дълго е формиран този дял на мозъка, който отговаря на инстинктите, а те са свързани с аромати и миризми. Следва го емоционалния дял, който е свързан с вкусовете. На последно място, за много кратък период е формирана рационалната мисъл, която е папагалското поведение на човека - заучените фрази, цитатите, логиката и интелектуалната гимнастика, които често убиват удоволствията...
И след всичко това нека да помислим къде е истината!
2013-01-15 #1
Милкана
Мисля, че всеки, който готви като мен БЕЗ РЕЦЕПТИ може да се наслади на това голямо ТВОРЧЕСТВО!!! Колкото по-малко машини и уреди за улесняване се използват, толкова по-вкусна става храната, придобива смисъл и позволява на човек наистина да свещенодейства. Когато вършим всичко с двете си ръце, въображение и любов, храната става вълшебна. Всеки, който обича да готви е творец и шаман, защото работи с треви, аромати, вкусове, цветове, топло и студено... Ако се замислим всъщност, компонентите са много, а готвенето е една от най-големите магии...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· На тази дата: Световен ден на морето
· Как изглежда градът без реклами?
Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: ·
Сряда
28
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook