Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кекс с тиква



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински задължения и въпреки това ви се иска да направите още нещо. По желание, не по задължение...

Така се почувствах снощи и макар да минаваше дванадесет часа, реших да спретна този кекс с останалите няколко парчета тиква, които се чудех как да оползотворя.
Продукти:

2 ч.ч. настъргана тиква
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.ч. олио
1 ч. счукани орехи
3 ч.ч. брашно
1 ч.л канела
* по желание сушени боровинки или стафиди


Към настърганата тиква се добавя захарта и се оставя да престои четвърт час. Добавяте олиото, чаша топла вода с разтворена в нея хлебна сода, канела, орехите и постепенно, бъркайки, добавяте и брашното. Наскоро купих сушени червени боровинки и макар да не присъстват в рецептата, добавих и две шепи от тях.

Изсипвате сместа в намазнена и набрашнена тефлонова форма за кекс или тавичка и печете на умерена температура до готовност. Фурната трябва да бъде предварително загрята.




Притихналата къща замириса на тиква, орехи, канела...


Макар и да съм снимала кекса с кафе, признавам че първото топло парче бе комбинирано с ароматен Бейлис ликьор. Кексът се получи добре, с хрупкава коричка и мек отвътре. Хрупкавата коричка, както и наличието на боровинки най-вероятно няма да wи позволят да го нарежете на красиви и най-важното цели парчета, но ако не държите на естетиката, то те му придават страхотен вкус. Не на последно място бихте могли да приготвите кекса с дюли, ябълки или сладки моркови. Рецептата е подходяща за постещите и вегетарианци :)
Коментари
2012-11-27 #2
Елмира Вичева
Изглежда чудесно.Трябва да се пробва задължително.Благодаря за рецептата!
2012-11-25 #1
Инна Георгиева
Чудно предложение, Лили
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Галет със смокини
· Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Паламуд плакия по варненски
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Джинджифилова торта с портокали
· Бърза баница в кексова форма
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Козуначена пита след Великден
· Постен кокосов кекс с какао
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Патладжанена разядка
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Шоколадов терин с кестени
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Петък
23
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook