Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кекс с тиква



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински задължения и въпреки това ви се иска да направите още нещо. По желание, не по задължение...

Така се почувствах снощи и макар да минаваше дванадесет часа, реших да спретна този кекс с останалите няколко парчета тиква, които се чудех как да оползотворя.
Продукти:

2 ч.ч. настъргана тиква
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.ч. олио
1 ч. счукани орехи
3 ч.ч. брашно
1 ч.л канела
* по желание сушени боровинки или стафиди


Към настърганата тиква се добавя захарта и се оставя да престои четвърт час. Добавяте олиото, чаша топла вода с разтворена в нея хлебна сода, канела, орехите и постепенно, бъркайки, добавяте и брашното. Наскоро купих сушени червени боровинки и макар да не присъстват в рецептата, добавих и две шепи от тях.

Изсипвате сместа в намазнена и набрашнена тефлонова форма за кекс или тавичка и печете на умерена температура до готовност. Фурната трябва да бъде предварително загрята.




Притихналата къща замириса на тиква, орехи, канела...


Макар и да съм снимала кекса с кафе, признавам че първото топло парче бе комбинирано с ароматен Бейлис ликьор. Кексът се получи добре, с хрупкава коричка и мек отвътре. Хрупкавата коричка, както и наличието на боровинки най-вероятно няма да wи позволят да го нарежете на красиви и най-важното цели парчета, но ако не държите на естетиката, то те му придават страхотен вкус. Не на последно място бихте могли да приготвите кекса с дюли, ябълки или сладки моркови. Рецептата е подходяща за постещите и вегетарианци :)
Коментари
2012-11-27 #2
Елмира Вичева
Изглежда чудесно.Трябва да се пробва задължително.Благодаря за рецептата!
2012-11-25 #1
Инна Георгиева
Чудно предложение, Лили
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Галет със смокини
· Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Паламуд плакия по варненски
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Джинджифилова торта с портокали
· Бърза баница в кексова форма
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Постен кокосов кекс с какао
· Патладжанена разядка
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Шоколадов терин с кестени
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook