Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво и как да приготвим с дюли?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод от повечето хора не може да се яде в суров вид, но това в никакъв случай не го прави безполезен. Дюлята всъщност е същинска природна аптека в един плод, но освен това има и широко приложение в кухнята. От десерти, сладка и напитки до екзотични комбинации с телешко, дюлята е ароматното сърце на много есенни вкусотии както и чудесно другарче на други сезонни плодове. Ако са ви останали дюли ето и няколко съвета при приготвянето им.


Сладко и желе
Сладкото от дюли се смята за деликатес в някои страни. То може да съдържа парченца настърган или нарязан плод или да е прозрачно желе. При сладката и желетата полето за импровизация е голямо като чудесни варианти тук са сладка комбиниращи дюли с ябълки, круши и дори мандарини или портокал. При желето едно приятно съчетание на с много лек и цветен привкус е това на желе от дюля с розова вода. За сладко или желе ще са ви необходими 1-2 килограма плод. Палачинки,пържени филийки или кроасани със сладко или желе от дюли са един наистина приятен старт на деня.


Чай
Попитайте някоя баба за чай от дюли и ще получите доста възторжени реакции и интересни съвети. Чаят всъщност се прави от сърцевината на дюлята, заедно със семките (които задължително трябва да са цели). При варенето на чая може да се добави листо и дори клонче от дюлево дръвче. Ароматният дюлев чай с мед е много полезен при простуда и кашлица.

Компот
Компотът от дюли е силен и ароматен особено подправен с листенце индрише и/или малко карамфил. Сиропът от компота също може да се ползва като чай ако се пие топъл или дори да се добави към друг вид чай за аромат. При приготвянето на компота парченцата дюля ( само месото на плода без сърцевината и семките) се бланшират във захарен сироп с лимон (портокал). Киселината предпазва дюлите от потъмняване и се ползва както при сладката така и при компотите.


Печени дюли
Както ябълките и тиквата, дюлята също може да се запече леко на фурна поръсена със захар. Освен това ароматната дюля се съчетава прекрасно със повечето съставки, които присъстват в коледните лакомства и сладкиши като мед,ядки, канела, кардамон,карамфил, стафиди, кори от лимон и портокал. Така че полети с мед и поръсени с канела и захар запечените на фурна половинки дюля се превъръщат в неустоим, но и доста бърз и лесен десерт. Парченца дюля сварени във вода с мед и канела са подходящ пълнеж за гнезда или кошнички от бутер тесто.


Пюре
За търсачите на нестандартни вкусове и комбинации пюрето от дюли може да даде широко поле за изява. Неподсладено пюрето може да се комбинира дори с телешко месо. В подсладения му вариант обаче – меко сварени дюли намачкани с масло,пудра захар, ванилия и корите на два лимона, пюрето може да се ползва за различни десерти, кремове и дори да се намаже върху филия хляб.

Дюлята определено има с какво да изненада както експериментаторите в кухнята така и любителите на традиционния вкус. Фантазирайте и експериментирайте на воля с този полезен и богат на вкус,цвят и аромат дар на есента.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Дюлята - с поздрав от есента
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Вторник
11
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook