Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво и как да приготвим с дюли?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод от повечето хора не може да се яде в суров вид, но това в никакъв случай не го прави безполезен. Дюлята всъщност е същинска природна аптека в един плод, но освен това има и широко приложение в кухнята. От десерти, сладка и напитки до екзотични комбинации с телешко, дюлята е ароматното сърце на много есенни вкусотии както и чудесно другарче на други сезонни плодове. Ако са ви останали дюли ето и няколко съвета при приготвянето им.


Сладко и желе
Сладкото от дюли се смята за деликатес в някои страни. То може да съдържа парченца настърган или нарязан плод или да е прозрачно желе. При сладката и желетата полето за импровизация е голямо като чудесни варианти тук са сладка комбиниращи дюли с ябълки, круши и дори мандарини или портокал. При желето едно приятно съчетание на с много лек и цветен привкус е това на желе от дюля с розова вода. За сладко или желе ще са ви необходими 1-2 килограма плод. Палачинки,пържени филийки или кроасани със сладко или желе от дюли са един наистина приятен старт на деня.


Чай
Попитайте някоя баба за чай от дюли и ще получите доста възторжени реакции и интересни съвети. Чаят всъщност се прави от сърцевината на дюлята, заедно със семките (които задължително трябва да са цели). При варенето на чая може да се добави листо и дори клонче от дюлево дръвче. Ароматният дюлев чай с мед е много полезен при простуда и кашлица.

Компот
Компотът от дюли е силен и ароматен особено подправен с листенце индрише и/или малко карамфил. Сиропът от компота също може да се ползва като чай ако се пие топъл или дори да се добави към друг вид чай за аромат. При приготвянето на компота парченцата дюля ( само месото на плода без сърцевината и семките) се бланшират във захарен сироп с лимон (портокал). Киселината предпазва дюлите от потъмняване и се ползва както при сладката така и при компотите.


Печени дюли
Както ябълките и тиквата, дюлята също може да се запече леко на фурна поръсена със захар. Освен това ароматната дюля се съчетава прекрасно със повечето съставки, които присъстват в коледните лакомства и сладкиши като мед,ядки, канела, кардамон,карамфил, стафиди, кори от лимон и портокал. Така че полети с мед и поръсени с канела и захар запечените на фурна половинки дюля се превъръщат в неустоим, но и доста бърз и лесен десерт. Парченца дюля сварени във вода с мед и канела са подходящ пълнеж за гнезда или кошнички от бутер тесто.


Пюре
За търсачите на нестандартни вкусове и комбинации пюрето от дюли може да даде широко поле за изява. Неподсладено пюрето може да се комбинира дори с телешко месо. В подсладения му вариант обаче – меко сварени дюли намачкани с масло,пудра захар, ванилия и корите на два лимона, пюрето може да се ползва за различни десерти, кремове и дори да се намаже върху филия хляб.

Дюлята определено има с какво да изненада както експериментаторите в кухнята така и любителите на традиционния вкус. Фантазирайте и експериментирайте на воля с този полезен и богат на вкус,цвят и аромат дар на есента.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Дюлята - с поздрав от есента
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Опитай изумително вкусен и автентичен: Био рачел от тиква
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Хънибуш - меденият чай
· Аюрведичният чай на YogiTea за жени - баланс на женската енергия
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Как да: Приготвим сушени домати
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· Есенна орбита
· "Очите му бяха най-хубавите и изразителни лисичи очи"
· Защо вървенето е най-добрата медитация
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Повече за: Асафетида подправката - билка
· Козуначена пита след Великден
· Веган кашкавалът на VioLife - истински вкус на разтапящ се кашкaвал
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Петък
28
Април 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook