Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво и как да приготвим с дюли?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод от повечето хора не може да се яде в суров вид, но това в никакъв случай не го прави безполезен. Дюлята всъщност е същинска природна аптека в един плод, но освен това има и широко приложение в кухнята. От десерти, сладка и напитки до екзотични комбинации с телешко, дюлята е ароматното сърце на много есенни вкусотии както и чудесно другарче на други сезонни плодове. Ако са ви останали дюли ето и няколко съвета при приготвянето им.


Сладко и желе
Сладкото от дюли се смята за деликатес в някои страни. То може да съдържа парченца настърган или нарязан плод или да е прозрачно желе. При сладката и желетата полето за импровизация е голямо като чудесни варианти тук са сладка комбиниращи дюли с ябълки, круши и дори мандарини или портокал. При желето едно приятно съчетание на с много лек и цветен привкус е това на желе от дюля с розова вода. За сладко или желе ще са ви необходими 1-2 килограма плод. Палачинки,пържени филийки или кроасани със сладко или желе от дюли са един наистина приятен старт на деня.


Чай
Попитайте някоя баба за чай от дюли и ще получите доста възторжени реакции и интересни съвети. Чаят всъщност се прави от сърцевината на дюлята, заедно със семките (които задължително трябва да са цели). При варенето на чая може да се добави листо и дори клонче от дюлево дръвче. Ароматният дюлев чай с мед е много полезен при простуда и кашлица.

Компот
Компотът от дюли е силен и ароматен особено подправен с листенце индрише и/или малко карамфил. Сиропът от компота също може да се ползва като чай ако се пие топъл или дори да се добави към друг вид чай за аромат. При приготвянето на компота парченцата дюля ( само месото на плода без сърцевината и семките) се бланшират във захарен сироп с лимон (портокал). Киселината предпазва дюлите от потъмняване и се ползва както при сладката така и при компотите.


Печени дюли
Както ябълките и тиквата, дюлята също може да се запече леко на фурна поръсена със захар. Освен това ароматната дюля се съчетава прекрасно със повечето съставки, които присъстват в коледните лакомства и сладкиши като мед,ядки, канела, кардамон,карамфил, стафиди, кори от лимон и портокал. Така че полети с мед и поръсени с канела и захар запечените на фурна половинки дюля се превъръщат в неустоим, но и доста бърз и лесен десерт. Парченца дюля сварени във вода с мед и канела са подходящ пълнеж за гнезда или кошнички от бутер тесто.


Пюре
За търсачите на нестандартни вкусове и комбинации пюрето от дюли може да даде широко поле за изява. Неподсладено пюрето може да се комбинира дори с телешко месо. В подсладения му вариант обаче – меко сварени дюли намачкани с масло,пудра захар, ванилия и корите на два лимона, пюрето може да се ползва за различни десерти, кремове и дори да се намаже върху филия хляб.

Дюлята определено има с какво да изненада както експериментаторите в кухнята така и любителите на традиционния вкус. Фантазирайте и експериментирайте на воля с този полезен и богат на вкус,цвят и аромат дар на есента.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Дюлята - с поздрав от есента
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Хънибуш - меденият чай
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
Понеделник
9
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook