Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от карфиол с куркума



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати, ястия и супи. Богат е на желязо и витамин C - още един плюс за да го хапваме през есента. Има по-нежна структура от зелето и броколите, което е чудесно за хора с по-чувствителни стомаси. Добър избор в диетичното хранене и при нужда от детоксификация. Куркумата също е богата на желязо и както карфиола се смята за една от храните предотвратяващи ракови заболявания. Въобще за тях може да се говори много, но все пак това ще е рецепта :)

Избирайте бели до светло кремави карфиоли, обгърнати със стегнати зелени листенца, такива са пресните.

1 глава карфиол
2 моркова
1 пащърнак
2 с.л магданоз
2 с.л зехтин
1 и 1/2 ч.л куркума
щипка индийско орехче
черен пипер, сол
4 с.л растителна сметана.



Карфиолът почистваме от листенцата, накъсваме на розички. Морковите нарязваме на кубчета и задушаваме за кратко в малко мазнина. Прибавяме нарязания на кубчета пащърнак, добавяме 1 ч.л сол и заливаме с вода.

Варим до омекване на зеленчука, добавяме наситнения магданоз,след което ги пасираме.

В друга тенджерка загряваме 1 с.л зехтин и добавяме куркумата, разбъркваме 3-4 пъти и добавяме пасираният карфиол.

Подправяме с черен пипер, индийско орехче и растителна сметана по желание. Тук е момента да преценим с каква гъстота желаем да супата ни, при нужда добавяме още вода.

Оставяме да проври 4-5 минути.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Карфиолът - II
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Боб чорба по манастирски
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Понеделник
27
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook