Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от карфиол с куркума



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати, ястия и супи. Богат е на желязо и витамин C - още един плюс за да го хапваме през есента. Има по-нежна структура от зелето и броколите, което е чудесно за хора с по-чувствителни стомаси. Добър избор в диетичното хранене и при нужда от детоксификация. Куркумата също е богата на желязо и както карфиола се смята за една от храните предотвратяващи ракови заболявания. Въобще за тях може да се говори много, но все пак това ще е рецепта :)

Избирайте бели до светло кремави карфиоли, обгърнати със стегнати зелени листенца, такива са пресните.

1 глава карфиол
2 моркова
1 пащърнак
2 с.л магданоз
2 с.л зехтин
1 и 1/2 ч.л куркума
щипка индийско орехче
черен пипер, сол
4 с.л растителна сметана.



Карфиолът почистваме от листенцата, накъсваме на розички. Морковите нарязваме на кубчета и задушаваме за кратко в малко мазнина. Прибавяме нарязания на кубчета пащърнак, добавяме 1 ч.л сол и заливаме с вода.

Варим до омекване на зеленчука, добавяме наситнения магданоз,след което ги пасираме.

В друга тенджерка загряваме 1 с.л зехтин и добавяме куркумата, разбъркваме 3-4 пъти и добавяме пасираният карфиол.

Подправяме с черен пипер, индийско орехче и растителна сметана по желание. Тук е момента да преценим с каква гъстота желаем да супата ни, при нужда добавяме още вода.

Оставяме да проври 4-5 минути.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Карфиолът - II
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пикантни чили догс
· Как да направим плато сирена?
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
Събота
11
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook