Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бъркана пица



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото се бърка с лъжица. Оказа се невероятно лесно да приготвя това тесто, без да изцапам и един пръст! От тогава домашната пица, така обичана от цялото семейство, присъства често в менюто ни!
1/2 кубче прясна мая
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. захар
сол на вкус
доматено пюре и продукти за плънката по желание
мазнина, чубрица

Плънка по избор:
гъби, маслини, лук и други

Ето как се приготвя:

В купа изсипвам брашното - обичам да експериментирам с грахамово, ръжено, типово брашно. В случая използвах една чаша бяло и една грахамово брашно.

Добавяме водата, заедно с разтворената в нея мая и лъжичка захар. Може да посолите тестото с щипка, две сол.

Иии бъркаме, в зависимост от типа използвано брашно сместа може да бъде с консистенция на кексово тесто или каша или пък плътно и лепкаво.

Намазнявам и набрашнявам тавата в която ще пека и разстилам тестото отново с помощта на лъжица. Ако е лепкаво, капнете малко олио или зехтин, това ще улесни разнасянето.


Оставяме тестото да "почине" и през това време подготвяме плънката.

Тъй като сега са Коледните пости ще предложа вариант за постещите или за вегетарианци. Допълнителен факт - половинката ми не консумира нито сирене, нито кашкавал.

И така аз намазвам с доматено пюре и редя каквото има у дома: гъбки, нарязани на филийки, чушка - червена и зелена, както и лук на шайби, кисели краставички, маслинки - разбира се може да гарнирате по Ваше желание.

Поръсвам с чубрица, добавих и малко сурови тиквени семки.

Моментът с печенето винаги ме пристеснява, защото пицата всеки път става различна :D Пекох в загрята фурна 15 мин. първо долу, после горе до готовност, като през цялото време работеха и горния и долния реотан - препекох я, но пък стана така хрупкава, че не остана!

Пицата, приготвена по този начин е подходяща и за разделно хранещите се.

Да ви е вкусно!


Коментари
2012-12-13 #4
Hera
Привет Фифи, Лили каза, че е прясна маята. Редактирахме го. Мерси!
2012-12-12 #3
fifi
Примамлива рецепта ,ще я направя при първа възможност
но едно не можах да разбера----в рецептата пише
1/2 кубче суха мая ---кое от двете мерки
кубче или пакетче
2012-12-11 #2
Таня
Правя пицата вече 2-3 години, много сполучлива е, но има една особеност - всяка домакиня трябва да си нацели големината на тавата - при 30 см тава пицата става по-дебела, на мен ми се получава най-добре в тава 35 см., което обаче установих чак след 3 първоначални опита. Иначе пицата е чудесна! И лесна!
2012-12-09 #1
Инна Георгиева
Много се изкушавам да я направя!!! Днес следобед, май, май...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Паламуд плакия по варненски
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Пикантни чили догс
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
Петък
30
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook