Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Наздраве по холандски



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели. Но не на по чаша топло мляко с какао или горещ чай, а на по нещо също толкова ароматно и в същото време упойващо като магьосническа билка. Тази напитка е истинско произведение на изкуството и също като водката е универсална при приготвянето на различни коктейли. И въпреки, че един такъв коктейл ще ви се прииска по-скоро за охлаждане в горещ летен ден, ще се убедите, че и през зимата това питие “върши работа”. Ще ви сгрее и изпълни с неустоимо ухание. Преди четири века единствено европейският елит е имал удоволствието да се наслаждава на този ароматен еликсир. Днес е достатъчно да посетите добър магазин за спиртни напитки, за да изберете онази марка, която наистина ще ви допадне.

Името му идва от френската дума genievre или от холандската genever, което и на двата езика означава едно- хвойна. Когато съкратите тези думи стигате до gen или gin.

На вашето внимание- любимото ми питие- джинът.

Имало едно време в Холандия...
Изобретен в Холандия през 18 век от Франсиско Силвиус. По-късно става изключително популярен в Англия. Силвиус бил лекар и един ден, забърквайки спирт с накиснати в него хвойнови плодове, кимион, анасон и още няколко билки, получил това, което днес наричаме най-добрият заместител на водката. Аз бих казала- най-приятната спиртна напитка. В началото се е ползвала като лечебно средство. Тази течност е била лекарство против стомашни болки, камъни в жлъчката и бъбречни заболявания.

Едно време в британските колонии, войниците са използвали хинин, разтворен в газирана вода, за да се спасят от маларията. Добавяли са и джин, за да смекчат горчивия вкус на хинина. От там се е родила и класическата комбинация-
джин с тоник.

Истинско произведение на изкуството
За вкусът му важат най вече думите- красотата идва от малките детайли.
Рецептата му с пази в тайна. Всеки производител има своя тайна при приготвянето му. Някой добавят бадеми към спирта, други наблягат на канелата или на съчетанието на няколко специфични билки. Трети експериментират с грейпфрут, портокал, краставица, дори лайка.

Джинът се дестилира основно от пшеница. Алкохолният му градус е минимум 96%. Вкусът му, както вече казахме, идва от различните билки и растения, но доминиращо сред тях винаги остава хвойната. Почти винаги се добавят в по-малки количества анасон и лимонена кора.

В наши дни
Днес най-големият произодител на джин в света е Англия. Съществуват три основни стила в производството му, като най-разпространен е Лондонският сух джин. Той се отличава с това, че не съдържа добавена захар и оцветители, а в аромата му изцяло доминира хвойната. Вторият е т.нар. плимутски джин- името му идва от единствения град, в който се добива. Доста различен е от останалите джинове с типичен мек вкус и настойчив аромат. За производството му се използва специална мека вода от Дартмур. Това е единственият джин, произвеждащ се по рецепта от 18 век и е смесица от многообройни сладки ароматизиращи съставки, като нито една от тях не надделява в аромата си. Третият е холандският джин, изработващ се по оригинална холандска технология и притежаващ наистина силен аромат на хвойна, кориандър и цитрусови кори. Носят се цели легенди за неговите лечебни свойства.


Наздраве!
Сервира се охладен във висока чаша тип “колинс”- 200-300мл. Аз го предпочитам в традиционната комбинация с тоник, но има още доста варианти, които биха ви харесали. Най-важното- не забравяйте хубавата компания и доброто настроение.


Коктейл «Ще ви хареса»

- 25 мл джин
-15 мл бананов ликьор
-15 мл сок от грейпфрут
- лед
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
· Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
· 18 октомври - Ден за борба с трафика на хора
· Пържола с шоколад
· Морета от лалета
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Как изглежда градът без реклами?
· 18 август - Международен ден на морските фарове
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
Понеделник
21
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook