Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Наздраве по холандски



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели. Но не на по чаша топло мляко с какао или горещ чай, а на по нещо също толкова ароматно и в същото време упойващо като магьосническа билка. Тази напитка е истинско произведение на изкуството и също като водката е универсална при приготвянето на различни коктейли. И въпреки, че един такъв коктейл ще ви се прииска по-скоро за охлаждане в горещ летен ден, ще се убедите, че и през зимата това питие “върши работа”. Ще ви сгрее и изпълни с неустоимо ухание. Преди четири века единствено европейският елит е имал удоволствието да се наслаждава на този ароматен еликсир. Днес е достатъчно да посетите добър магазин за спиртни напитки, за да изберете онази марка, която наистина ще ви допадне.

Името му идва от френската дума genievre или от холандската genever, което и на двата езика означава едно- хвойна. Когато съкратите тези думи стигате до gen или gin.

На вашето внимание- любимото ми питие- джинът.

Имало едно време в Холандия...
Изобретен в Холандия през 18 век от Франсиско Силвиус. По-късно става изключително популярен в Англия. Силвиус бил лекар и един ден, забърквайки спирт с накиснати в него хвойнови плодове, кимион, анасон и още няколко билки, получил това, което днес наричаме най-добрият заместител на водката. Аз бих казала- най-приятната спиртна напитка. В началото се е ползвала като лечебно средство. Тази течност е била лекарство против стомашни болки, камъни в жлъчката и бъбречни заболявания.

Едно време в британските колонии, войниците са използвали хинин, разтворен в газирана вода, за да се спасят от маларията. Добавяли са и джин, за да смекчат горчивия вкус на хинина. От там се е родила и класическата комбинация-
джин с тоник.

Истинско произведение на изкуството
За вкусът му важат най вече думите- красотата идва от малките детайли.
Рецептата му с пази в тайна. Всеки производител има своя тайна при приготвянето му. Някой добавят бадеми към спирта, други наблягат на канелата или на съчетанието на няколко специфични билки. Трети експериментират с грейпфрут, портокал, краставица, дори лайка.

Джинът се дестилира основно от пшеница. Алкохолният му градус е минимум 96%. Вкусът му, както вече казахме, идва от различните билки и растения, но доминиращо сред тях винаги остава хвойната. Почти винаги се добавят в по-малки количества анасон и лимонена кора.

В наши дни
Днес най-големият произодител на джин в света е Англия. Съществуват три основни стила в производството му, като най-разпространен е Лондонският сух джин. Той се отличава с това, че не съдържа добавена захар и оцветители, а в аромата му изцяло доминира хвойната. Вторият е т.нар. плимутски джин- името му идва от единствения град, в който се добива. Доста различен е от останалите джинове с типичен мек вкус и настойчив аромат. За производството му се използва специална мека вода от Дартмур. Това е единственият джин, произвеждащ се по рецепта от 18 век и е смесица от многообройни сладки ароматизиращи съставки, като нито една от тях не надделява в аромата си. Третият е холандският джин, изработващ се по оригинална холандска технология и притежаващ наистина силен аромат на хвойна, кориандър и цитрусови кори. Носят се цели легенди за неговите лечебни свойства.


Наздраве!
Сервира се охладен във висока чаша тип “колинс”- 200-300мл. Аз го предпочитам в традиционната комбинация с тоник, но има още доста варианти, които биха ви харесали. Най-важното- не забравяйте хубавата компания и доброто настроение.


Коктейл «Ще ви хареса»

- 25 мл джин
-15 мл бананов ликьор
-15 мл сок от грейпфрут
- лед
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
· Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
· Как алкохолът влияе върху килограмите?
· 18 октомври - Ден за борба с трафика на хора
· Пържола с шоколад
· Морета от лалета
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Ерика Ериксдотер - художничката, която възкресява спомена за домашните любимци
· Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус
· 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета
Понеделник
9
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook