Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от картофи


Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ ли веднъж хрупкавите, ухаещи на масло крутони, последвани от мекия и нежен вкус на картофената крем супа, ще станеш нейн почитател завинаги. По време на постите - можеш да замениш маслото с олио а застройката с яйце да отпадне.

картофи - 1,500 кг
кр.масло - 100 гр
моркови - 1-2 бр
лук - 1 глава
брашно - 50 гр
прясно мляко - 800 мл
яйца- 3 бр
сол
черен пипер


Лукът и морковите нарязваме наситно и задушаваме в половината от маслото. Когато омекнат заливаме с гореща вода. Картофите обелваме, нарязваме наситно и добавяме към врящата вода заедно с малко сол. Когато зеленчуците са сварени ги пасираме.

Отделно приготвяме бешамелов сос. В останалото масло запържваме брашното до златисто и бавно прибавяме прясното мляко, черния пипер и солта. От яйцата използваме само жълтъците /белтъците може да се използват за някой десерт./
Разбиваме жълтъците и малко по малко добавяме към соса. Сосът добавяме към пасираните зеленчуци и ако е много гъста крем-супата добавяме гореща вода, варим като разбъркваме още 10 минути.
За по-голяма прецизност можем да притрием супата през гивдир, но мисля, че ако използваме електрически пасатор, този процес е ненужен.

Сервираме към супата чинийка с крутони, които приготвяме от нарязан на кубчета хляб - 1 см, намазнени с масло и запечени в тавичка до зачервява. Крутоните се слагат в горещата крем-супа непосредствено преди ядене за да бъдат хрупкави. Ако ви се налага да притоплите крем супата, то най-добре го направете на водна баня.
Коментари
2013-08-01 #3
Инна Георгиева
Веси, аз също най-често не правя никакви сосове. Пасирам си зеленчука и това е. В тази връзка ето едно много хубаво предложение за есента http://www.hera.bg/s.php?n=965
2013-08-01 #2
vesi
За хората с проблеми от глутена без бешамелов сос.
Аз лично просто сварявам зеленчуците в подсолена вода с малко олио, след което пасирам и готово. Лека, здравословна и витаминозна супа.
2012-11-02 #1
Ганка Михайлова
Много ми харесва! Рецептите са чудесни и дават голямо поле за собствени идеи и пригодяване към личен вкус! Живи и здрави! И още такива подобни!

С уважение: Ганка Михайлова
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Баница с праз, гъби и амарант
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Патладжанена разядка
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
Четвъртък
12
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook