Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от картофи


Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ ли веднъж хрупкавите, ухаещи на масло крутони, последвани от мекия и нежен вкус на картофената крем супа, ще станеш нейн почитател завинаги. По време на постите - можеш да замениш маслото с олио а застройката с яйце да отпадне.

картофи - 1,500 кг
кр.масло - 100 гр
моркови - 1-2 бр
лук - 1 глава
брашно - 50 гр
прясно мляко - 800 мл
яйца- 3 бр
сол
черен пипер


Лукът и морковите нарязваме наситно и задушаваме в половината от маслото. Когато омекнат заливаме с гореща вода. Картофите обелваме, нарязваме наситно и добавяме към врящата вода заедно с малко сол. Когато зеленчуците са сварени ги пасираме.

Отделно приготвяме бешамелов сос. В останалото масло запържваме брашното до златисто и бавно прибавяме прясното мляко, черния пипер и солта. От яйцата използваме само жълтъците /белтъците може да се използват за някой десерт./
Разбиваме жълтъците и малко по малко добавяме към соса. Сосът добавяме към пасираните зеленчуци и ако е много гъста крем-супата добавяме гореща вода, варим като разбъркваме още 10 минути.
За по-голяма прецизност можем да притрием супата през гивдир, но мисля, че ако използваме електрически пасатор, този процес е ненужен.

Сервираме към супата чинийка с крутони, които приготвяме от нарязан на кубчета хляб - 1 см, намазнени с масло и запечени в тавичка до зачервява. Крутоните се слагат в горещата крем-супа непосредствено преди ядене за да бъдат хрупкави. Ако ви се налага да притоплите крем супата, то най-добре го направете на водна баня.
Коментари
2013-08-01 #3
Инна Георгиева
Веси, аз също най-често не правя никакви сосове. Пасирам си зеленчука и това е. В тази връзка ето едно много хубаво предложение за есента http://www.hera.bg/s.php?n=965
2013-08-01 #2
vesi
За хората с проблеми от глутена без бешамелов сос.
Аз лично просто сварявам зеленчуците в подсолена вода с малко олио, след което пасирам и готово. Лека, здравословна и витаминозна супа.
2012-11-02 #1
Ганка Михайлова
Много ми харесва! Рецептите са чудесни и дават голямо поле за собствени идеи и пригодяване към личен вкус! Живи и здрави! И още такива подобни!

С уважение: Ганка Михайлова
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Картофки на фурна с асафетида
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Торта със стар козунак без печене
Вторник
30
Ноември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook