Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Торта от фурми с крем от авокадо


суровоядска/ веганска


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто и да е животински продукт - сметана, мляко, яйца.
Тъй като предстоеше навършването на 10 месеца от раждането на сина ни, реших да направя такава. И във въодушевлението въобще не съобразих да измеря грамажите.
Затова и днешните пропорциии ще ви ги кажа на око, а ако някой много държи, ще побързам да я приготвя отново и този път да измеря всички продукти.

Около:
600 гр натурални фурми
4 препълнени шепи почистени орехи
1/2 портокал - сок
3-4 с.л какао
2 с.л кокосова сметана

за крема:
1 авокадо -добре узряло
1 препълнена шепа червени боровинки -сушени
1/2 банан
4-5 с.л кокосова сметана
60-70 гр. кокосово масло
бурбонска ванилия, мед (по желание)

+филирани бадеми

Фурмите, които съм използвала, са натурални. Обикновено ги продават в хартиени кутии от по 700 грама с произход Иран. Те са меки и сочни, за разлика от насипните (които са и с добавена захар)

Орехите почистваме добре от евентуални черупчици с блендер или, като мен, наситняваме с нож.

Фурмите почистваме от костилките и кожичката, накълцваме с нож.

Портокала изцеждаме.

Всичко това разбъркваме с лъжица, добавяме какаото и кокосовата сметана. Сместа става доста лепкава. Следва да оформим едно голямо "кюфте". За целта навлажняваме ръцете си с вода няколко пъти. Въпросното "кюфте" слагаме в чиния, предварително намазнена с кокосово масло. Оформяме блат, чиито краища издигаме нагоре, т.е целта е да направим борд, в който ще поставим крема. Оставяме в хладилника да стегне.

За крема:

Авокадото трябва да е наистина добре узряло. Ако сте попаднали на по-зелено, може да го оставите между ябълки за няколко дни, това доста забързва зреенето му.
Почистеното от кожата и костилката авокадо пасираме заедно с 1/2 банан, една шепа сушени червени боровинки, кокосовата сметана и кокосовото масло. Последното можете да закупите от почти всички здравословни и био магазини. Добавяме малко бурбонска ванилия, ако желаете и мед (аз не съм добавяла, тъй като блатът е изключително сладък).

Готовия крем поставяме в образуваното бордче. Отстрани украсяваме с бадеми.
Оставяме в хладилника да стегне и това е :) Не отнема повече от час, за по-сръчни - и 45 минути. За полезните качества - няма нужда от коментар.

Аз съм добавила и една 10-ка от червени боровинки за празника ни, нищо че прилича на суджук - както каза една приятелка. Между другото кремът е подходящ за бебета след 7-ми месец. :)

Коментари
2013-04-17 #6
Detelina
Мерси за отговорите
2013-04-16 #5
Инна Георгиева
Детелина вече имам решение за твоя въпрос
Значи купуваш био кокосово мляко - 2-3 броя и ги оставяш някъде да постоят няколко дни. Внимателно отваряш без да раздрусваш много, много и отгоре се е събрала сметана. Отделяш я и воала. Ако искаш да стане на пяна можеш да си я разбиеш с миксера
2013-01-24 #4
Инна Георгиева
Детелина, привет,
аз поне не съм срещала БИО кокосова сметана никъде. В случая тук и фурмите ми не са БИО. Но спокойно можеш да замениш с кокосово масло вместо сметана. Аз съм я ползвала защото имах налична от едно ядене останала. Поздрави
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Домашни бонбони - II
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Магданозени кюфтенца
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Импровизиран киш с праз и бекон
Вторник
11
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook