Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Торта от фурми с крем от авокадо


суровоядска/ веганска


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто и да е животински продукт - сметана, мляко, яйца.
Тъй като предстоеше навършването на 10 месеца от раждането на сина ни, реших да направя такава. И във въодушевлението въобще не съобразих да измеря грамажите.
Затова и днешните пропорциии ще ви ги кажа на око, а ако някой много държи, ще побързам да я приготвя отново и този път да измеря всички продукти.

Около:
600 гр натурални фурми
4 препълнени шепи почистени орехи
1/2 портокал - сок
3-4 с.л какао
2 с.л кокосова сметана

за крема:
1 авокадо -добре узряло
1 препълнена шепа червени боровинки -сушени
1/2 банан
4-5 с.л кокосова сметана
60-70 гр. кокосово масло
бурбонска ванилия, мед (по желание)

+филирани бадеми

Фурмите, които съм използвала, са натурални. Обикновено ги продават в хартиени кутии от по 700 грама с произход Иран. Те са меки и сочни, за разлика от насипните (които са и с добавена захар)

Орехите почистваме добре от евентуални черупчици с блендер или, като мен, наситняваме с нож.

Фурмите почистваме от костилките и кожичката, накълцваме с нож.

Портокала изцеждаме.

Всичко това разбъркваме с лъжица, добавяме какаото и кокосовата сметана. Сместа става доста лепкава. Следва да оформим едно голямо "кюфте". За целта навлажняваме ръцете си с вода няколко пъти. Въпросното "кюфте" слагаме в чиния, предварително намазнена с кокосово масло. Оформяме блат, чиито краища издигаме нагоре, т.е целта е да направим борд, в който ще поставим крема. Оставяме в хладилника да стегне.

За крема:

Авокадото трябва да е наистина добре узряло. Ако сте попаднали на по-зелено, може да го оставите между ябълки за няколко дни, това доста забързва зреенето му.
Почистеното от кожата и костилката авокадо пасираме заедно с 1/2 банан, една шепа сушени червени боровинки, кокосовата сметана и кокосовото масло. Последното можете да закупите от почти всички здравословни и био магазини. Добавяме малко бурбонска ванилия, ако желаете и мед (аз не съм добавяла, тъй като блатът е изключително сладък).

Готовия крем поставяме в образуваното бордче. Отстрани украсяваме с бадеми.
Оставяме в хладилника да стегне и това е :) Не отнема повече от час, за по-сръчни - и 45 минути. За полезните качества - няма нужда от коментар.

Аз съм добавила и една 10-ка от червени боровинки за празника ни, нищо че прилича на суджук - както каза една приятелка. Между другото кремът е подходящ за бебета след 7-ми месец. :)

Коментари
2013-04-17 #6
Detelina
Мерси за отговорите
2013-04-16 #5
Инна Георгиева
Детелина вече имам решение за твоя въпрос
Значи купуваш био кокосово мляко - 2-3 броя и ги оставяш някъде да постоят няколко дни. Внимателно отваряш без да раздрусваш много, много и отгоре се е събрала сметана. Отделяш я и воала. Ако искаш да стане на пяна можеш да си я разбиеш с миксера
2013-01-24 #4
Инна Георгиева
Детелина, привет,
аз поне не съм срещала БИО кокосова сметана никъде. В случая тук и фурмите ми не са БИО. Но спокойно можеш да замениш с кокосово масло вместо сметана. Аз съм я ползвала защото имах налична от едно ядене останала. Поздрави
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Домашни бонбони - II
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Сряда
28
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook