Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Торта от фурми с крем от авокадо


суровоядска/ веганска


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто и да е животински продукт - сметана, мляко, яйца.
Тъй като предстоеше навършването на 10 месеца от раждането на сина ни, реших да направя такава. И във въодушевлението въобще не съобразих да измеря грамажите.
Затова и днешните пропорциии ще ви ги кажа на око, а ако някой много държи, ще побързам да я приготвя отново и този път да измеря всички продукти.

Около:
600 гр натурални фурми
4 препълнени шепи почистени орехи
1/2 портокал - сок
3-4 с.л какао
2 с.л кокосова сметана

за крема:
1 авокадо -добре узряло
1 препълнена шепа червени боровинки -сушени
1/2 банан
4-5 с.л кокосова сметана
60-70 гр. кокосово масло
бурбонска ванилия, мед (по желание)

+филирани бадеми

Фурмите, които съм използвала, са натурални. Обикновено ги продават в хартиени кутии от по 700 грама с произход Иран. Те са меки и сочни, за разлика от насипните (които са и с добавена захар)

Орехите почистваме добре от евентуални черупчици с блендер или, като мен, наситняваме с нож.

Фурмите почистваме от костилките и кожичката, накълцваме с нож.

Портокала изцеждаме.

Всичко това разбъркваме с лъжица, добавяме какаото и кокосовата сметана. Сместа става доста лепкава. Следва да оформим едно голямо "кюфте". За целта навлажняваме ръцете си с вода няколко пъти. Въпросното "кюфте" слагаме в чиния, предварително намазнена с кокосово масло. Оформяме блат, чиито краища издигаме нагоре, т.е целта е да направим борд, в който ще поставим крема. Оставяме в хладилника да стегне.

За крема:

Авокадото трябва да е наистина добре узряло. Ако сте попаднали на по-зелено, може да го оставите между ябълки за няколко дни, това доста забързва зреенето му.
Почистеното от кожата и костилката авокадо пасираме заедно с 1/2 банан, една шепа сушени червени боровинки, кокосовата сметана и кокосовото масло. Последното можете да закупите от почти всички здравословни и био магазини. Добавяме малко бурбонска ванилия, ако желаете и мед (аз не съм добавяла, тъй като блатът е изключително сладък).

Готовия крем поставяме в образуваното бордче. Отстрани украсяваме с бадеми.
Оставяме в хладилника да стегне и това е :) Не отнема повече от час, за по-сръчни - и 45 минути. За полезните качества - няма нужда от коментар.

Аз съм добавила и една 10-ка от червени боровинки за празника ни, нищо че прилича на суджук - както каза една приятелка. Между другото кремът е подходящ за бебета след 7-ми месец. :)

Коментари
2013-04-17 #6
Detelina
Мерси за отговорите
2013-04-16 #5
Инна Георгиева
Детелина вече имам решение за твоя въпрос
Значи купуваш био кокосово мляко - 2-3 броя и ги оставяш някъде да постоят няколко дни. Внимателно отваряш без да раздрусваш много, много и отгоре се е събрала сметана. Отделяш я и воала. Ако искаш да стане на пяна можеш да си я разбиеш с миксера
2013-01-24 #4
Инна Георгиева
Детелина, привет,
аз поне не съм срещала БИО кокосова сметана никъде. В случая тук и фурмите ми не са БИО. Но спокойно можеш да замениш с кокосово масло вместо сметана. Аз съм я ползвала защото имах налична от едно ядене останала. Поздрави
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Домашни бонбони - II
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Любимите сладки на Hera.bg
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Неделя
19
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook