Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво не знаем за храните в тандем



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко, а ви е тежко? Или пък хапвате единствено филия с масло, съчетана с някакъв плод и отново не усещате стомаха си особено комфортно? Именно заради това- защото трябва да се съобразяваме със съставките и особеностите на храните, които приемаме. И това не важи само за разделното хранене, а по принцип за здравословното и балансирано похапване. Затова нека погледнем към едни от най-неуспешните комбинации, които не бива да правите, в случай, че не искате да навредите на храносмилателната си система и здравето си. Някои елементарни знания по химия и медицина определено могат да са ни от полза, когато подбираме храните си в тандем. Нека видим.

Концентрирани въглехидрати + концентрирани протеини
Може да ви е много сладко да похапнете едни пържени яйца с бекон в комбинация с топла питка, препечена филийка или пържени картофи, но няма да ви е никак приятно от последвалото. Захарта във въглехидратите до голяма степен пречи на отделянето на стомашен сок и забавя храносмилането. Ако пък сте решили да добавите и десерт, съвсем ще усложните положението. Ще ви е тежко дълго време.

Протеини + мазнини
Не използвайте месо, яйца, сирене в комбинация с масло и олио. Практически невъзможен съвет, защото когато готвим някакво месо несъмнено ни трябва и мазнина. Затова- просто не прекалявайте с количеството. Мазнините потискат действието на стомашните сокове, което отново води до трудно и забавено храносмилане.

Протеини + протеини
Комбинирането на яйца с месо, ядки с месо, месо и мляко, сирене и яйца, може да бъде доста пагубно за стомашните сокове. Причината е, че за всяка протеинова храна е нужен различен храносмилателен сок с различно действие и сила. За яйцата е необходимо едно време на действие на стомашните сокове, за млякото и месото- друго. Всъщност- относно яйцата- добре е да ги съчетаваме само със зеленчуци и да ги приемаме след 14 часа. Оказва се, че не са подходящи за любимата ни закуска.

Протеини + кисели плодове
Кой би казал, че ако хапнем пържола, не трябва да и добавяме салата от домати? Оказва се, обаче, че киселината на доматите сериозно пречи на смилането на протеините в месото. Получава се гниене. Друга неподходяща комбинация са портокаловият сок и яйцата.
Въглехидрати плюс захари
Не е добре да похапвате хляб, картофи или други зърнени храни в комбинация с плодове, сиропи и друг вид сладки неща, тъй като съчетанието причинява ферментация.

Въглехидрати + кисели храни
Не яжте хляб, картофи и ориз с домати, портокали, лимони и други кисели плодове. Плодовите киселини пречат на смилането на въглехидратите и причиняват ферментация. Затова, особено, ако имате проблеми със стомаха, заменете доматите с краставици, а ако искате за десерт един свеж портокал, изчакайте с консумацията му петнадесетина минути.

Домати + нишестени храни
Доматите съдържат различни киселини, които се засилват при готвенето им. Тези киселини силно противодействат на алкалното смилане на нишестето. Препоръчително е да ги похапвате в комбинация със зеленолистни зеленчуци и по-мазни храни. В случаите, когато се наблюдава свръхкиселинност на стомаха, възникват големи препятствия при смилането на скорбялата. Настъпва ферментация, дори отравяне на тялото.

Мляко + други продукти
Млякото не се смила в стомаха, а в дванадесетопръстника, тъй като стомахът не отделя необходимите секреции. Някои изследвания съветват употребата му да се избягва или поне да се ограничава, което все още е спорен въпрос. Препоръчително, обаче е то да се приема самостоятелно или поне да има период на изчакване между приема му и този на други храни.
 

И още грешки: 

Закуска с ръжен хляб и чаша кафе? В интервал от време- идеално, заедно- не е добра идея. Кофеинът възпрепятства усвояването на голяма част от полезните витамини и минерали в ръжената ви филийка.

За обяд ще готвите пържолките със зехтин за по-здравословно? Грешка. Всички полезни свойства на зехтина се изпаряват в момента, в който попадне в тигана. Правилният избор- употребявайте го само за салати.

Или пък сте решили да похапнете вкусен грах с месо? По-добре забравете за месото. Отличителни «белези» на бобовите култури- фасул, грах, леща- съвместими само със зелени салати и растително масло.

За десерт диня или пъпеш? Защо не, но не веднага. Правило: дините и пъпешите винаги трябва да се консумират самостоятелно. Причината най-вероятно е бързината, с която те се смилат.

Вечерта искате да пийнете? Тук има две основни правила, които не бива да забравяте:

1. Изберете недиетична кола, ако искате да разредите алкохолното си питие. Газираните напитки без захар се всмукват по-бързо в стомаха, отколкото подсладените. Така че, ако не искате да се напиете по по-бързата процедура, изберете сладкия вариант на безалкохолното ви.

2. Обичате да замезвате алкохолната си напитка с фъстъци? Изберете бадеми. Фъстъците са от групата на бобовите растения, а не от тази на ядките. В тях има повече витамини от групите B, E и D, както и калций, фосфор и желязо. За съжаление, обаче алкохолът разрушава огромна част от тези полезни вещества.

 
Храненето си е цяло изкуство, заради това е необходимо да се интересуваме и да знаем повече. Защото често само с помощта на точната храна можем да си осигурим и правилното функциониране на организма ни. А какво по-хубаво от това да знаем, за да сме здрави?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Събота
23
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
Да се научим да разтоварваме емоционалния си багаж
Как да разберем, че имаме твърде много емоционален багаж ли? Постоянно лошото настроение, безразличието,...
Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
От Асоциация „Активни потребители“ са направили тест на предлаганите край училищата готови пакетирани...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Как да се научим да контролираме тревожността си
Тревожността е състояние, което лесно може да се превърне в голям проблем, когато се свърже с други психологични...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
Безсрамно за срамните болести
А сега преглътни това, което ядеш, допий си кафето и ако си от тези, които се изчервяват, стане ли дума...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Събуди се! - II
Трети ден: 45 минути йога и пилатес Степен на събуждане: 3,50 Енергия и тонус: 5,50 Чувствам се освежена...
Как да отучим детето си от бързата храна - I
Обикновено не отдаваме голямо значение на това, с какво се храни нашето дете. През деня ние сме на работа,...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook