Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво не знаем за храните в тандем



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко, а ви е тежко? Или пък хапвате единствено филия с масло, съчетана с някакъв плод и отново не усещате стомаха си особено комфортно? Именно заради това- защото трябва да се съобразяваме със съставките и особеностите на храните, които приемаме. И това не важи само за разделното хранене, а по принцип за здравословното и балансирано похапване. Затова нека погледнем към едни от най-неуспешните комбинации, които не бива да правите, в случай, че не искате да навредите на храносмилателната си система и здравето си. Някои елементарни знания по химия и медицина определено могат да са ни от полза, когато подбираме храните си в тандем. Нека видим.

Концентрирани въглехидрати + концентрирани протеини
Може да ви е много сладко да похапнете едни пържени яйца с бекон в комбинация с топла питка, препечена филийка или пържени картофи, но няма да ви е никак приятно от последвалото. Захарта във въглехидратите до голяма степен пречи на отделянето на стомашен сок и забавя храносмилането. Ако пък сте решили да добавите и десерт, съвсем ще усложните положението. Ще ви е тежко дълго време.

Протеини + мазнини
Не използвайте месо, яйца, сирене в комбинация с масло и олио. Практически невъзможен съвет, защото когато готвим някакво месо несъмнено ни трябва и мазнина. Затова- просто не прекалявайте с количеството. Мазнините потискат действието на стомашните сокове, което отново води до трудно и забавено храносмилане.

Протеини + протеини
Комбинирането на яйца с месо, ядки с месо, месо и мляко, сирене и яйца, може да бъде доста пагубно за стомашните сокове. Причината е, че за всяка протеинова храна е нужен различен храносмилателен сок с различно действие и сила. За яйцата е необходимо едно време на действие на стомашните сокове, за млякото и месото- друго. Всъщност- относно яйцата- добре е да ги съчетаваме само със зеленчуци и да ги приемаме след 14 часа. Оказва се, че не са подходящи за любимата ни закуска.

Протеини + кисели плодове
Кой би казал, че ако хапнем пържола, не трябва да и добавяме салата от домати? Оказва се, обаче, че киселината на доматите сериозно пречи на смилането на протеините в месото. Получава се гниене. Друга неподходяща комбинация са портокаловият сок и яйцата.
Въглехидрати плюс захари
Не е добре да похапвате хляб, картофи или други зърнени храни в комбинация с плодове, сиропи и друг вид сладки неща, тъй като съчетанието причинява ферментация.

Въглехидрати + кисели храни
Не яжте хляб, картофи и ориз с домати, портокали, лимони и други кисели плодове. Плодовите киселини пречат на смилането на въглехидратите и причиняват ферментация. Затова, особено, ако имате проблеми със стомаха, заменете доматите с краставици, а ако искате за десерт един свеж портокал, изчакайте с консумацията му петнадесетина минути.

Домати + нишестени храни
Доматите съдържат различни киселини, които се засилват при готвенето им. Тези киселини силно противодействат на алкалното смилане на нишестето. Препоръчително е да ги похапвате в комбинация със зеленолистни зеленчуци и по-мазни храни. В случаите, когато се наблюдава свръхкиселинност на стомаха, възникват големи препятствия при смилането на скорбялата. Настъпва ферментация, дори отравяне на тялото.

Мляко + други продукти
Млякото не се смила в стомаха, а в дванадесетопръстника, тъй като стомахът не отделя необходимите секреции. Някои изследвания съветват употребата му да се избягва или поне да се ограничава, което все още е спорен въпрос. Препоръчително, обаче е то да се приема самостоятелно или поне да има период на изчакване между приема му и този на други храни.
 

И още грешки: 

Закуска с ръжен хляб и чаша кафе? В интервал от време- идеално, заедно- не е добра идея. Кофеинът възпрепятства усвояването на голяма част от полезните витамини и минерали в ръжената ви филийка.

За обяд ще готвите пържолките със зехтин за по-здравословно? Грешка. Всички полезни свойства на зехтина се изпаряват в момента, в който попадне в тигана. Правилният избор- употребявайте го само за салати.

Или пък сте решили да похапнете вкусен грах с месо? По-добре забравете за месото. Отличителни «белези» на бобовите култури- фасул, грах, леща- съвместими само със зелени салати и растително масло.

За десерт диня или пъпеш? Защо не, но не веднага. Правило: дините и пъпешите винаги трябва да се консумират самостоятелно. Причината най-вероятно е бързината, с която те се смилат.

Вечерта искате да пийнете? Тук има две основни правила, които не бива да забравяте:

1. Изберете недиетична кола, ако искате да разредите алкохолното си питие. Газираните напитки без захар се всмукват по-бързо в стомаха, отколкото подсладените. Така че, ако не искате да се напиете по по-бързата процедура, изберете сладкия вариант на безалкохолното ви.

2. Обичате да замезвате алкохолната си напитка с фъстъци? Изберете бадеми. Фъстъците са от групата на бобовите растения, а не от тази на ядките. В тях има повече витамини от групите B, E и D, както и калций, фосфор и желязо. За съжаление, обаче алкохолът разрушава огромна част от тези полезни вещества.

 
Храненето си е цяло изкуство, заради това е необходимо да се интересуваме и да знаем повече. Защото често само с помощта на точната храна можем да си осигурим и правилното функциониране на организма ни. А какво по-хубаво от това да знаем, за да сме здрави?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Как идентичността ни определя нашето поведение?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Понеделник
24
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Винаги ще съм тук за теб...
Емили Макдауъл (Emily McDowell) е артист и жена, преборила се с рака. Посланията в нейните "Емпатични...
Зумба за забавление и тонус
Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за фитнес, винаги съм се насилвала да проявя самодисциплина...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Актрисата Ема Уотсън за красотата
“Красотата не е в дългата коса, слабите крака, хубавия тен или съвършените зъби. Красотата е в лицето,...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Самочувствието – въпрос на избор
Случвало ли ви се е да се питате как така непривлекателната ви колежка има толкова богат и красив мъж....
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Когато сексът е източник на тревога
Когато става дума за секс, ние жените винаги сме много по-емоционални. За нас сексът е изява на чувства,...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook