Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Най-голямата билка в света - бананите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък защо ядете радиоактивна храна?
Отговорът ще ви изненада. Повечето от нас ги обожават. Те са много вкусни, полезни и засищащи. И още един неизвестен факт- технически спадат към тревистите растения. Наричат се БАНАНИ.

Произход и разпространение

Светът се запознава с тях преди повече от 4000 години. Твърди се, че са били познати в Средиземноморския район още през 3 век пр.н.е. Произхождат от Малайзия. Внесени са в Африка от арабите, а около 1480 г. португалски изследователи са ги пренесли в Северна и Южна Америка. Към днешна дата благоприятни условия за виреене на банани има в около стотина страни. Годишната продукция на този плод се изчислява на около 30 милиона тона. Най-голям дял се пада на Латинска Америка- около 65%, следват я Югоизточна Азия с близо 28 % и Африка- 7%.



Любопитни факти

Бананите са четвъртият най-консумиран продукт в света след пшеницата, ориза и царевицата.
В Уганда всеки жител консумира повече от 220 килограма банани годишно, приготвяйки с тях пред ястие, основно ястие и десерт.
Съвременната дума „банан” на арабски означава „пръст”.
Бананът се приема за божествен и свещен плод в страни като Индия, Китай, Малайзия, възвръщащ силата на тялото и ума.

Банановото дърво е погрешно считано за палма. То е тревисто растение, достигащо височина 12 метра. Може да се каже, че всъщност бананите са най-голямата билка в света.

В света са известни повече от хиляда сорта банани, но почти всички имат неприятен вкус. Най-популярният сорт се нарича Кавендиш, следван от Гро Мишел.
Плодовете му се развиват само от женските цветове. Обикновено са с продълговата, цилиндрична или триъгълна форма. Дължината им варира от 3 до 40 см, а дебелината достига до 8см. Цветът на кората отвън е от бледо жълт до червеникав и дори зелен. Плодът отвътре е бял, жълт или оранжев. При дивите видове, за разлика от култивираните, вътрешността е изпълнена с голям брой закръглени, твърди семена.

Всички банани съдържат малки количества от изотопа калий-40, който всъщност е радиоактивен.

Бананите са около половин път по-хранителни от картофите.



Съдържание и полезни свойства

Хранителен състав за 100 грама:

Калории- 89
Вода- 75 мл
Общо мазнини- 0.33 г
Наситени мазнини- 0.11 г
Полиненаситени мазнини- 0.07 г
Въглехидрати- 22.85 г
Захари- 12.23 г
Фибри- 2.6 г
Белтъчини- 1.09 г
Калий- 358 мг
Натрий- 1 мг
Калций- 5 мг
Желязо- 0.26 мг
Магнезий- 27 мг
Фосфор- 22 мг
Манган- 0.27 мг
Холин- 9.8 мг
Глутаминова киселина- 0.15 г
Аспарагинова киселина- 0.12 г
Витамин C- 8.7 мг
Витамин B6 – 0.37 мг
Витамин К- 0.5 мг
Да започнем от тук – 89- те калории не са никак много за енергията, която можем да си осигурим чрез консумацията им. Оказва се, че са ни необходими само два банана, за да тренираме усилено поне час и половина, чувствайки се в отлична форма. Бананите съдържат естествени захари, чиято комбинация с фибри определено ги прави засищаща и здравословна храна. Освен това фибрите бързо нормализират дейността на червата и помагат при запек. Този плод е богат на сложни въглехидрати, които се разграждат бавно в организма, а това спира покачването нивото на захарта в кръвта, т.е. организмът ни произвежда по-малки количества инсулин и ние отслабваме по-бързо. Бананите са ”шампиони” по съдържание на калий сред плодовете. Калият е нужен на сърцето, мозъка, костите, мускулите. Той помага за изхвърлянето на излишните течности от тялото ни, също и при високо кръвно налягане.

Рискът от инсулт може да бъде намален с близо 40% при редовната им консумация. Съдържащото се желязо пък е благоприятно за хора, страдащи от анемия. Наличието на магнезий в тях прави съня ни спокоен и пълноценен. Бананите са и естествен антидепресант. Витамин B е този, който успокоява нервната система. B6 пък регулира нивото на кръвната захар. Триптофанът, който също влиза в състава им, ни отпуска и подобрява настроението ни. Фосфорът и манганът са особено ценни, ако искаме здрави кости, мускули, нервни тъкани. Холинът или витамин B4 ни помага да се справим с умората, раздразнителността, разсеяността. Глутаминовата киселина спомага при изграждането на протеините, а аспарагиновата такава е много важна за нормалното психично функциониране. Бананите неутрализират киселинността на стомаха, поради това могат да се консумират от хора, страдащи от язва. Доказано е, че понижават риска от рак на дебелото черво. Съдържащите се в комбинация витамини B6 и B12 , както и калият и магнезият помагат на тялото да се възстанови след унищожителния ефект на никотина при пушачите. Включването на този плод в хранителния режим оказва благоприятно влияние върху бъбреците, поради значителните си диуретични свойства. Твърди се още, че лекуват и импотентност.
За съжаление както много други плодове те са обект на третиране с химикали, а големите фирми често експлотират труда на работниците в плантациите.


Особености
Бананите са сравнително тежка храна, усвояват се бавно, трябва да се дъвчат добре и да не се приемат повече от два банана един след друг.
Смята се, че е вредно да пием вода веднага след консумацията им. Необходимо е да изчакаме поне един час.

Бананите увеличават гъстотата на кръвта, поради това не се препоръчват при хора с разширени вени и тромбофлебити.

Неузрелите банани са вредни, тъй като съдържат неразтворимо нишесте, което не се смила и предизвиква проблеми с червата.

Сушените банани са над пет пъти по-калорични от пресните.

Ако пък искате да си набавите от съдържащия се в тях пектин, трябва първо да ги подложите на термична обработка.


Още полезни приложения:

- При мазна или суха кожа, в съчетание с необходимата добавка, бананите са перфектният плод за маски за лице

- Вътрешната част на банановите кори може да ви помогне да се избавите от брадавиците, макар и процесът да е продължителен.

- Компреси с обелките на бананите помагат при главоболие.

- Отвара от зелени обвивки на банани помага за намаляване на кръвното налягане.

Не забравяйте още, че този вкусен плод ще ви послужи и при направата на много видове още по-вкусни шейкове, сладкиши, дори основни ястия. Съчетавайки го единствено с мляко пък, в продължение на седмица, ще ви бъде от полза, за да прочистите организма си от вредните шлаки. Затова- не пренебрегвайте бананите във всичките им “проявления”. Няма да съжалявате!


Коментари
2018-10-05 #15
Supermag
Благодаря за полезната информация!
2015-09-11 #14
Тони
Извинете ме за правописните грешки, просто не погледнах как съм го написала.
2015-09-11 #13
Тони
Четох, че не било много йубаво да се ядат много банани, защото били радиоактивни. По колко банана могат да се ядат най-много на ден и по колко ядете вие?
2015-06-30 #12
ТОТИ
Бананите са наистина много вкусни и имат много витамини.Яденето на банан всеки ден ще ви държи здрави за винаги.
2013-08-20 #11
AMiD
Здравей, мила канна. Няма за какво да ми благодариш, важно е да си направиш кълновете, другото е без значение. Винаги се радвам, когато у някого проговори разума и се появи импулс за промяна, независимо колко малка е тя ("С голубого ручейка начинается река..."). Аз съм в постоянно движение, пътувам непрекъснато по света и съм си изградила гъвкава система за оцеляване в свят пълен с хамбургери, кифли и манджи. Няма невъзможни неща, има "невъзможни" оправдания. Но животът ни се ниже бързо и не си струва да си отиваме без време заради манджата с която сме свикнали. Занули вкусовите си рецептори и започни наново. Желая ти от все сърце много здраве!
2013-08-20 #10
канна
AMiD, много ти благодаря за изчерпателната информация!
2013-08-20 #9
AMiD
Здравей канна, радвам се да ти отговоря. Покълването на семена/зърна е една от най-лесните дейности, особено на такива от житни култури, защото са най-полезни в ранния етап на покълването, т.е. когато се покаже малко бяло кълнче. Снабди се с необработени зърна пшеница/ръж/овес (има такива и по щандовете за здравословни храни в по-големите вериги магазини). Нужен ти е буркан, марля/тензух/част от мрежичка в която са били опаковани някакви плодове или зеленчуци, ластик, изворна/филтрирана/минерална вода. Изсипи в буркана малка чаша зърна, сложи подходящо изрязана марля или някаква мрежичка върху отвора и стегни гърлото на буркана с ластик. Измий добре зърната под течаща вода (през мрежичката), отцеди добре и ги залей с филтрирана вода, като имаш предвид, че ще увеличат обема си почти двойно. Остави ги да киснат така около 10-12 часа. Сега е лято и внимавай да не \"вкиснат\". Наблюдавай ги, и ако усетиш че започват да понамирисват, промий добре и смени водата. След определеното време за накисване ги измий внимателно, като внимаваш струята на водата да не е много силна (подложи длан под нея), за да не нарани вече живите зърна. Отцеди, напълни буркана с чиста вода и отново отцеди добре. Огледай се за някоя малка купичка или чаша с широко гърло и обърни буркана под наклон върху съда. Промий внимателно зърната поне два пъти през деня и след няколко часа ще имаш безценни зрънца с бяло кълнче, пълни с ензими, витамини, минерали, накратко казано - пълни с живот. След като отцедиш добре, сложи буркана в хладилника и се радвай на жива храна. Дълго и подробно обясних иначе една много кратка и лесна процедура, но се надявам това значително да те улесни. Аз съм веган и суровояд от около 15 години и напълно съм се убедила, че само живата храна подхранва живот. Много усмивки и здраве!
2013-08-19 #8
канна
AMiD, как си правиш житни кълнове и за колко време става една порция от твоята норма?
2013-08-17 #7
AMiD
Опитайте за две седмици да замените хляба, тестените изделия и картофите с кълнове от житни растения и банани. Пробвайте! Най-много да изгубите по-голяма част от излишните си килограми и кожата ви да "светне".
(Любимата ми "следобедна закуска" - половин чаша житни кълнове със стафиди и канела. Ммм... Божествено!)
2013-04-23 #6
Инна Георгиева
ако имате предвид, че има сложни въглехидрати, които от своя страна се усвояват по-бавно, така е, но именно пък именно такива храни засищат за по-дълго И разбира се, че не всичко е до калории
2013-04-23 #5
neHHa
Банана се разгражда бавно и затова ще се наслагва. Не е просто ей така ще си смена калорийките и сметката ще излезе.. то ако беше така всеки втори щеше да е диетолог.
2013-02-04 #4
Инна Георгиева
Нямам идея какво представлява тази бананова диета, но просто се чудя колко банана трябва да изядеш за да напълнееш от банани... смисъл в един банан има средно около 100 калории. Ами 20 банана са 2000 калории. ...
2013-02-04 #3
канна
Моя колежка беше споделила, че като е била на бананова диета е качила теглото си. Може това с качването на килограми да има връзка и със затягащия им ефект.
2013-01-23 #2
Инна Георгиева
Това с високата калоричност на бананите ми е малко мит на мен. Не че не е така, спрямо други плодове, но някой ако иска да се тества да яде само банани дали ще напълнее.
2013-01-22 #1
Десислава Ив. Симеонова
Бананите обаче трябва да се избягват от хора, страдащи от лениви черва/запек - изключително "затягащо" действат. Ако детето Ви страда от временно нерзположение=повръща/има диария, давайте му по няколко хапки банан. Предвид високата им калоричност, ако сте на диета, не бива да хапвате банани.
Предлагам Ви изключително хранителен, "енергезиращ", вкусен ШЕЙК, подходящ за закуска за малки и големи: 1 банан, и чаена чаша прясно мляко, 6-7 лъжици мед, ядки или овесени трици (по избор; естествено, може и без тях); съставките се пасират и: готово, да Ви е сладко.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Иланг-иланг - уханието на любовта
· Пой - магията на огненото кълбо
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Как идентичността ни определя нашето поведение?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Сряда
19
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Храненето и детето - I
Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде...
Горещи нощи? Спете голи!
За някои хора обличането на специални пижамки или нощнички преди лягане е най-естественото нещо на света....
Ролите, които играе жената
Не е нужно да сте родена актриса, за да ви се налага да изиграете безброй роли в живота си. Замисляли...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
В ден 24 на Коледните пости установяваме, че, макар да не се лишаваме от храна, сме свалили с по около...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Аронията - баланс за организма
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Дребните неща, които правят хората щастливи
В началото на 2018 година в социалната мрежа reddit потребител пита: "Кои са дребните неща, които ви...
Научихме ли житейските си уроци?
Повтарят ли се негативните сценарии в живота ви? Все ви изоставят мъжете или пък постоянно попадате в...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Когато вещите се превърнат в цел
„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Вярно, облеклото и вещите говорят много за нас. Те са първото...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Интимната хигиена
Интимната зона се различава коренно от останалите части на нашето тяло. Затова трябва да полагаме специални...
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
Да спрем рака на гърдата навреме
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място по честота на диагностициране сред жените, което...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Да отслабнем или да не отслабнем?
Всички ние прекрасно знаем как се отразяват излишните килограми на здравето ни, външния вид, самочувствието...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook