Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Най-голямата билка в света - бананите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък защо ядете радиоактивна храна?
Отговорът ще ви изненада. Повечето от нас ги обожават. Те са много вкусни, полезни и засищащи. И още един неизвестен факт- технически спадат към тревистите растения. Наричат се БАНАНИ.

Произход и разпространение

Светът се запознава с тях преди повече от 4000 години. Твърди се, че са били познати в Средиземноморския район още през 3 век пр.н.е. Произхождат от Малайзия. Внесени са в Африка от арабите, а около 1480 г. португалски изследователи са ги пренесли в Северна и Южна Америка. Към днешна дата благоприятни условия за виреене на банани има в около стотина страни. Годишната продукция на този плод се изчислява на около 30 милиона тона. Най-голям дял се пада на Латинска Америка- около 65%, следват я Югоизточна Азия с близо 28 % и Африка- 7%.



Любопитни факти

Бананите са четвъртият най-консумиран продукт в света след пшеницата, ориза и царевицата.
В Уганда всеки жител консумира повече от 220 килограма банани годишно, приготвяйки с тях пред ястие, основно ястие и десерт.
Съвременната дума „банан” на арабски означава „пръст”.
Бананът се приема за божествен и свещен плод в страни като Индия, Китай, Малайзия, възвръщащ силата на тялото и ума.

Банановото дърво е погрешно считано за палма. То е тревисто растение, достигащо височина 12 метра. Може да се каже, че всъщност бананите са най-голямата билка в света.

В света са известни повече от хиляда сорта банани, но почти всички имат неприятен вкус. Най-популярният сорт се нарича Кавендиш, следван от Гро Мишел.
Плодовете му се развиват само от женските цветове. Обикновено са с продълговата, цилиндрична или триъгълна форма. Дължината им варира от 3 до 40 см, а дебелината достига до 8см. Цветът на кората отвън е от бледо жълт до червеникав и дори зелен. Плодът отвътре е бял, жълт или оранжев. При дивите видове, за разлика от култивираните, вътрешността е изпълнена с голям брой закръглени, твърди семена.

Всички банани съдържат малки количества от изотопа калий-40, който всъщност е радиоактивен.

Бананите са около половин път по-хранителни от картофите.



Съдържание и полезни свойства

Хранителен състав за 100 грама:

Калории- 89
Вода- 75 мл
Общо мазнини- 0.33 г
Наситени мазнини- 0.11 г
Полиненаситени мазнини- 0.07 г
Въглехидрати- 22.85 г
Захари- 12.23 г
Фибри- 2.6 г
Белтъчини- 1.09 г
Калий- 358 мг
Натрий- 1 мг
Калций- 5 мг
Желязо- 0.26 мг
Магнезий- 27 мг
Фосфор- 22 мг
Манган- 0.27 мг
Холин- 9.8 мг
Глутаминова киселина- 0.15 г
Аспарагинова киселина- 0.12 г
Витамин C- 8.7 мг
Витамин B6 – 0.37 мг
Витамин К- 0.5 мг
Да започнем от тук – 89- те калории не са никак много за енергията, която можем да си осигурим чрез консумацията им. Оказва се, че са ни необходими само два банана, за да тренираме усилено поне час и половина, чувствайки се в отлична форма. Бананите съдържат естествени захари, чиято комбинация с фибри определено ги прави засищаща и здравословна храна. Освен това фибрите бързо нормализират дейността на червата и помагат при запек. Този плод е богат на сложни въглехидрати, които се разграждат бавно в организма, а това спира покачването нивото на захарта в кръвта, т.е. организмът ни произвежда по-малки количества инсулин и ние отслабваме по-бързо. Бананите са ”шампиони” по съдържание на калий сред плодовете. Калият е нужен на сърцето, мозъка, костите, мускулите. Той помага за изхвърлянето на излишните течности от тялото ни, също и при високо кръвно налягане.

Рискът от инсулт може да бъде намален с близо 40% при редовната им консумация. Съдържащото се желязо пък е благоприятно за хора, страдащи от анемия. Наличието на магнезий в тях прави съня ни спокоен и пълноценен. Бананите са и естествен антидепресант. Витамин B е този, който успокоява нервната система. B6 пък регулира нивото на кръвната захар. Триптофанът, който също влиза в състава им, ни отпуска и подобрява настроението ни. Фосфорът и манганът са особено ценни, ако искаме здрави кости, мускули, нервни тъкани. Холинът или витамин B4 ни помага да се справим с умората, раздразнителността, разсеяността. Глутаминовата киселина спомага при изграждането на протеините, а аспарагиновата такава е много важна за нормалното психично функциониране. Бананите неутрализират киселинността на стомаха, поради това могат да се консумират от хора, страдащи от язва. Доказано е, че понижават риска от рак на дебелото черво. Съдържащите се в комбинация витамини B6 и B12 , както и калият и магнезият помагат на тялото да се възстанови след унищожителния ефект на никотина при пушачите. Включването на този плод в хранителния режим оказва благоприятно влияние върху бъбреците, поради значителните си диуретични свойства. Твърди се още, че лекуват и импотентност.
За съжаление както много други плодове те са обект на третиране с химикали, а големите фирми често експлотират труда на работниците в плантациите.


Особености
Бананите са сравнително тежка храна, усвояват се бавно, трябва да се дъвчат добре и да не се приемат повече от два банана един след друг.
Смята се, че е вредно да пием вода веднага след консумацията им. Необходимо е да изчакаме поне един час.

Бананите увеличават гъстотата на кръвта, поради това не се препоръчват при хора с разширени вени и тромбофлебити.

Неузрелите банани са вредни, тъй като съдържат неразтворимо нишесте, което не се смила и предизвиква проблеми с червата.

Сушените банани са над пет пъти по-калорични от пресните.

Ако пък искате да си набавите от съдържащия се в тях пектин, трябва първо да ги подложите на термична обработка.


Още полезни приложения:

- При мазна или суха кожа, в съчетание с необходимата добавка, бананите са перфектният плод за маски за лице

- Вътрешната част на банановите кори може да ви помогне да се избавите от брадавиците, макар и процесът да е продължителен.

- Компреси с обелките на бананите помагат при главоболие.

- Отвара от зелени обвивки на банани помага за намаляване на кръвното налягане.

Не забравяйте още, че този вкусен плод ще ви послужи и при направата на много видове още по-вкусни шейкове, сладкиши, дори основни ястия. Съчетавайки го единствено с мляко пък, в продължение на седмица, ще ви бъде от полза, за да прочистите организма си от вредните шлаки. Затова- не пренебрегвайте бананите във всичките им “проявления”. Няма да съжалявате!


Коментари
2018-10-05 #15
Supermag
Благодаря за полезната информация!
2015-09-11 #14
Тони
Извинете ме за правописните грешки, просто не погледнах как съм го написала.
2015-09-11 #13
Тони
Четох, че не било много йубаво да се ядат много банани, защото били радиоактивни. По колко банана могат да се ядат най-много на ден и по колко ядете вие?
2015-06-30 #12
ТОТИ
Бананите са наистина много вкусни и имат много витамини.Яденето на банан всеки ден ще ви държи здрави за винаги.
2013-08-20 #11
AMiD
Здравей, мила канна. Няма за какво да ми благодариш, важно е да си направиш кълновете, другото е без значение. Винаги се радвам, когато у някого проговори разума и се появи импулс за промяна, независимо колко малка е тя ("С голубого ручейка начинается река..."). Аз съм в постоянно движение, пътувам непрекъснато по света и съм си изградила гъвкава система за оцеляване в свят пълен с хамбургери, кифли и манджи. Няма невъзможни неща, има "невъзможни" оправдания. Но животът ни се ниже бързо и не си струва да си отиваме без време заради манджата с която сме свикнали. Занули вкусовите си рецептори и започни наново. Желая ти от все сърце много здраве!
2013-08-20 #10
канна
AMiD, много ти благодаря за изчерпателната информация!
2013-08-20 #9
AMiD
Здравей канна, радвам се да ти отговоря. Покълването на семена/зърна е една от най-лесните дейности, особено на такива от житни култури, защото са най-полезни в ранния етап на покълването, т.е. когато се покаже малко бяло кълнче. Снабди се с необработени зърна пшеница/ръж/овес (има такива и по щандовете за здравословни храни в по-големите вериги магазини). Нужен ти е буркан, марля/тензух/част от мрежичка в която са били опаковани някакви плодове или зеленчуци, ластик, изворна/филтрирана/минерална вода. Изсипи в буркана малка чаша зърна, сложи подходящо изрязана марля или някаква мрежичка върху отвора и стегни гърлото на буркана с ластик. Измий добре зърната под течаща вода (през мрежичката), отцеди добре и ги залей с филтрирана вода, като имаш предвид, че ще увеличат обема си почти двойно. Остави ги да киснат така около 10-12 часа. Сега е лято и внимавай да не \"вкиснат\". Наблюдавай ги, и ако усетиш че започват да понамирисват, промий добре и смени водата. След определеното време за накисване ги измий внимателно, като внимаваш струята на водата да не е много силна (подложи длан под нея), за да не нарани вече живите зърна. Отцеди, напълни буркана с чиста вода и отново отцеди добре. Огледай се за някоя малка купичка или чаша с широко гърло и обърни буркана под наклон върху съда. Промий внимателно зърната поне два пъти през деня и след няколко часа ще имаш безценни зрънца с бяло кълнче, пълни с ензими, витамини, минерали, накратко казано - пълни с живот. След като отцедиш добре, сложи буркана в хладилника и се радвай на жива храна. Дълго и подробно обясних иначе една много кратка и лесна процедура, но се надявам това значително да те улесни. Аз съм веган и суровояд от около 15 години и напълно съм се убедила, че само живата храна подхранва живот. Много усмивки и здраве!
2013-08-19 #8
канна
AMiD, как си правиш житни кълнове и за колко време става една порция от твоята норма?
2013-08-17 #7
AMiD
Опитайте за две седмици да замените хляба, тестените изделия и картофите с кълнове от житни растения и банани. Пробвайте! Най-много да изгубите по-голяма част от излишните си килограми и кожата ви да "светне".
(Любимата ми "следобедна закуска" - половин чаша житни кълнове със стафиди и канела. Ммм... Божествено!)
2013-04-23 #6
Инна Георгиева
ако имате предвид, че има сложни въглехидрати, които от своя страна се усвояват по-бавно, така е, но именно пък именно такива храни засищат за по-дълго И разбира се, че не всичко е до калории
2013-04-23 #5
neHHa
Банана се разгражда бавно и затова ще се наслагва. Не е просто ей така ще си смена калорийките и сметката ще излезе.. то ако беше така всеки втори щеше да е диетолог.
2013-02-04 #4
Инна Георгиева
Нямам идея какво представлява тази бананова диета, но просто се чудя колко банана трябва да изядеш за да напълнееш от банани... смисъл в един банан има средно около 100 калории. Ами 20 банана са 2000 калории. ...
2013-02-04 #3
канна
Моя колежка беше споделила, че като е била на бананова диета е качила теглото си. Може това с качването на килограми да има връзка и със затягащия им ефект.
2013-01-23 #2
Инна Георгиева
Това с високата калоричност на бананите ми е малко мит на мен. Не че не е така, спрямо други плодове, но някой ако иска да се тества да яде само банани дали ще напълнее.
2013-01-22 #1
Десислава Ив. Симеонова
Бананите обаче трябва да се избягват от хора, страдащи от лениви черва/запек - изключително "затягащо" действат. Ако детето Ви страда от временно нерзположение=повръща/има диария, давайте му по няколко хапки банан. Предвид високата им калоричност, ако сте на диета, не бива да хапвате банани.
Предлагам Ви изключително хранителен, "енергезиращ", вкусен ШЕЙК, подходящ за закуска за малки и големи: 1 банан, и чаена чаша прясно мляко, 6-7 лъжици мед, ядки или овесени трици (по избор; естествено, може и без тях); съставките се пасират и: готово, да Ви е сладко.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Иланг-иланг - уханието на любовта
· Пой - магията на огненото кълбо
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Всички лица на надеждата
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
Вторник
18
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Спортни летни занимания на открито
Всяка година чакаме с нетърпение времето за слънце и море, за да помързелуваме на воля и „да заредим...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
Ако и вие сте сред хората, които проверяват смартфона си постоянно, шансовете очите ви да пострадат...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Помощ, изневеряват ми!
Ако току-що сте разбрали, че любимият ви изневерява вероятно ушите ви бучат и не сте в състояние да мислите....
В търсене на истинското призвание
Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Да се научим на търпение
Случвало ви се е да отидете до някой магазин, да видите, че опашката е голяма и да се откажете? Аз самата...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook