Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хрян – лютиво здраве



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш или люто мразиш, и в двата случая има и отронени сълзи. И за разлика от лука, който просто ни разплаква, стъргането или яденето на хрян добавя и още нещо едно измерение – екстремно, под формата на връхлитаща лютивина през носа.

Специфичните усещания, които хрянът предизвиква, го правят интересна подправка за много ястия, предимно с по-тежки меса. Освен спорните според някои вкусови достойнства, коренът на Armoracia rusticana притежава и редица полезни за здравето качества.

В народната медицина хрянът е популярен лек за редица заболявания. Независимо от това дали става дума за лека битка с грипа или за борба с инфекция на пикочните пътища например, острият и лютив помощник винаги е насреща с активните си вещества.

Традиционно хрянът се използва като силно възбуждащо средство за храносмилателната система, както и за лечение на респираторни заболявания. Растението има изразено диуретични свойства и затова е също част и от лечението на камъни в бъбреците, цистит, подагра и ревматизъм.

По съдържание на витамин С, хрянът надминава дори лимона и се нарежда след шампиони като шипката и касиса. В две коренчета хрян (приблизително 20 грама) има 60 % от дневната ни необходимост от витамин С. Хрянът също така е богат и на калий, калций, натрий, сяра, фосфор, желязо и други микроелементи.

В структурата му влизат още етерично синапено масло, захар, нишесте, смолисти вещества, въглехидрати, фибри, витамините B и PP. Разбира се наличието на всички тези вещества и най-вече на витамин С се отнася само до пресния хрян. Когато ползваме настърган вкъщи хрян, можем да очакваме той да запази активните си съставки за не повече от една седмица.

В продължение на векове буквално всяка част от хряна се използва с медицински цели за лечение на възпаления, ставни болежки, при отсъствие на апетит и дори за премахване на пигментни петна. Чаят от корена е бил употребяван като отхрачващо средство, а запарката на цветовете от растението се е ползвала като средство против простудни заболявания.

От корена на хряна също може да се прави и лапа за успокояване на симптомите на артрит или дерматити. И суровите листа са ценни. Те се прилагат като естествено обезболяващо – притискат се върху челото при главоболие. Настойката от хрян е известна с антибиотичните си свойства и с доказаната си ефективност срещу патогенни гъбички.
 
Домашна горчица, по рецепта на д-р Гайдурков (изпробвана лично и работи)

Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат като растителен антибиотик, който убива вредните микроби и предпазват организма от инфекциозни заболявания.

Лапа от пресен хрян може да се послужи при измръзване, лицева невралгия и ревматизъм, тъй като коренът има загряващо действие и стимулира притока на кръв. Затова подправката е и много ефективна като масажиращо средство за облекчаване при мускулни болки или артритни болежки.

Силните етерични масла в хряна спомагат и за извеждане на излишните слузни натрупвания в тялото ни. За тази цел може да се ползва сок от хрян, но при условие, че не се употребява в чист вид, а се смеси с лимонов сок, например.

Трябва да се има предвид, че хрянът не бива да се прилага при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Люта любов
· Уасаби - лютото лекарство
· С дъх на… чесън
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Събота
31
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Леонардо да Винчи: "Умереността е надеждна защита от пороците."
"Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добър...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
COVID-19: Важно за родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища
Министерството на здравеопазването публикуват информация какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
На тази дата: 10 октомври - Световен ден на психичното здраве
Световният ден на психичното здраве е учреден с цел повишаване на обществената грамотност по отношение...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Как да се възстановим от мъчителна връзка?
Едно от най-трудните неща в живота на много хора, в повечето случаи - жени, е да сложат край на нездравословна,...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Фитнес според типа фигура - II
ТИП Н Особености на фигурата – визуално ханшът е равен по ширина на раменната област, горната и долната...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook