Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зима, подсладена с манов мед



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето си. Опитваме се да предотвратим болестите с повече витамини, хранителни добавки, имуностимулатори; познати и непознати продукти, всичките „природни”, но създадени от фармацията. Истината е, че всички тези „природни” продукти или витамини на хапчета се намират в храната ни и тя също има отношение към нашата имунна система.

Като дъщеря на пчелар, няма как да не отдам почетно място на меда и по-точно на мановия еликсир. Пчелните продукти са с доказан лечебен ефект от хилядолетия назад. Меда, пчелния прашец и млечице съдържат всички необходими за човека хранителни вещества: въглехидрати, масти, белтъци, витамини и минерални соли. Биологичната им ценност обаче се дължи на богатото съдържание на ензими, аминокиселини, витамини, антибиотици, хормони и др. – лесно усвоими от организма и играещи роля на естествени медикаменти. Най-познат и лесен за използване за нас е медът. Още отпреди 3500 години в египетски папируси той се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания. В днешно време ние го използваме успешно и за заболявания на дихателната система, кожата, сърцето, нервите и др.

Медът е високоенергиен продукт, състоящ се от 95% въглехидрати. Лечебният му ефект идва от неговите съставки: захари, ензими, антибиотици, аминокиселини, флавоноиди, витамини, минерали и др., както и от комплексното им въздействие върху организма.
Получаването на този божествен продукт изисква съвършена организация от кошера. Успоредно с представата ни как пчелите събират прашец от цветята, съществуват и такива, които събират мана и произвеждат т.нар. манов мед. Маната е сладка течност по листата на дъба или жълъдите, която се отделя с помощта на листните въшки. Мъглата, влажното и топло време спомагат да се поразтвори този сок и пчелите да го съберат. Като благоприятен район, в Странджа се произвежда най-много такъв вид мед.

В сравнение с нектарния мед, Мановият е по-тъмен на цвят, с ниско съдържание на вода и по-гъст. Той се характеризира с по-голям брой свободни аминокиселини и от пет до девет пъти повече минерални вещества. Сто грама манов мед съдържат 323 ккл, 77,3 г въглехидрати, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Микроелементите в него са почти в същото съотношение, както в кръвта на човека. Той съдържа глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др. Той се препоръчва на спортисти, работници и при всички дейности, свързани с физическо натоварване, за предотвратяване на мускулната треска и умората. Като доставя на организма голямо количество лесно усвоими калории, мановият мед е прекрасна храна за децата, за хората, които се възстановяват след боледуване. Също така има противовъзпалително и диуретично действие. Поради високото съдържание на микроелементи той е подходящ за болни от анемия. Използва се за горни дихателни пътища – кашлица и бронхити. Укрепва сърдечния мускул, стимулира кръвообращението, предпазва от кръвоизливи в мозъка. Усилва имунната система, използва се за профилактика и лечение на вирусни грипни инфекции.

В стремежа си да се храним по-здравословно, меда също увеличи своето приложение. Като заместител на захарта той навлезе в много рецепти за сладкиши. Не трябва да забравяме обаче, че при високо термична обработка, медът губи своите полезни свойства и витамини. За да го използваме пълноценно, ние не трябва да го разтваряме във вряла течност или да го разтапяме ако естествено е кристализирал.

За да се възползваме от лековитите свойства на меда и същевременно да му се наслаждаваме препоръчвам да го включим в ежедневието си. Зимният сезон освен, че има най – много нужда от мед е и най – подходящ за него. Какво по-подходящо време за чаша чай и манов мед. Не бъдете отегчени от тривиалната рецепта. На пазара има изключително разнообразие от видове зелени, екзотични и плодови чайове, освен познатите ни билки. Така, че експериментирайте с вкуса си. Прясно изцеден лимон, подсладен с мед ни поднася приятно ароматен и витаминозен коктейл. Медът, особено мановия подхожда като вкус на много фрешове. Чаша прясно мляко с мед, освен топла вкусна напитка, която успокоява гърлото ще успокои нервите ви и е предпочитана преди сън. А ако не пиете често чайове, мляко и фреш, подменете захарта в кафето. Лично на мен много ми допада кафе, подсладено с малко манов мед (без разтворимото кафе, с него вкуса е кисел).
Е, ако сте свикнали да мислите, че зимата винаги е люта, то време е да я опитате подсладена!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
· Хармония и стройно тяло с Аюрведа
· Животните лекуват
· Калолечение за здраве и дълголетие - II
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Хънибуш - меденият чай
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Януари - Мира Дойчинова
· Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
· Дивите коне на Исландия
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
· Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
· Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Петък
23
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Спирулина - срещу пролетна умора и не само
Пролетта е в разгара си. Но понякога телата ни отказват да се пренастроят - по-високата и най-вече, твърде...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете....
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Арт Терапия
Ако стресът беше дреха, то тя би била плътно прилепнал латексов костюм. Обличаш си го сутрин или в определени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook