Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зима, подсладена с манов мед



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето си. Опитваме се да предотвратим болестите с повече витамини, хранителни добавки, имуностимулатори; познати и непознати продукти, всичките „природни”, но създадени от фармацията. Истината е, че всички тези „природни” продукти или витамини на хапчета се намират в храната ни и тя също има отношение към нашата имунна система.

Като дъщеря на пчелар, няма как да не отдам почетно място на меда и по-точно на мановия еликсир. Пчелните продукти са с доказан лечебен ефект от хилядолетия назад. Меда, пчелния прашец и млечице съдържат всички необходими за човека хранителни вещества: въглехидрати, масти, белтъци, витамини и минерални соли. Биологичната им ценност обаче се дължи на богатото съдържание на ензими, аминокиселини, витамини, антибиотици, хормони и др. – лесно усвоими от организма и играещи роля на естествени медикаменти. Най-познат и лесен за използване за нас е медът. Още отпреди 3500 години в египетски папируси той се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания. В днешно време ние го използваме успешно и за заболявания на дихателната система, кожата, сърцето, нервите и др.

Медът е високоенергиен продукт, състоящ се от 95% въглехидрати. Лечебният му ефект идва от неговите съставки: захари, ензими, антибиотици, аминокиселини, флавоноиди, витамини, минерали и др., както и от комплексното им въздействие върху организма.
Получаването на този божествен продукт изисква съвършена организация от кошера. Успоредно с представата ни как пчелите събират прашец от цветята, съществуват и такива, които събират мана и произвеждат т.нар. манов мед. Маната е сладка течност по листата на дъба или жълъдите, която се отделя с помощта на листните въшки. Мъглата, влажното и топло време спомагат да се поразтвори този сок и пчелите да го съберат. Като благоприятен район, в Странджа се произвежда най-много такъв вид мед.

В сравнение с нектарния мед, Мановият е по-тъмен на цвят, с ниско съдържание на вода и по-гъст. Той се характеризира с по-голям брой свободни аминокиселини и от пет до девет пъти повече минерални вещества. Сто грама манов мед съдържат 323 ккл, 77,3 г въглехидрати, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Микроелементите в него са почти в същото съотношение, както в кръвта на човека. Той съдържа глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др. Той се препоръчва на спортисти, работници и при всички дейности, свързани с физическо натоварване, за предотвратяване на мускулната треска и умората. Като доставя на организма голямо количество лесно усвоими калории, мановият мед е прекрасна храна за децата, за хората, които се възстановяват след боледуване. Също така има противовъзпалително и диуретично действие. Поради високото съдържание на микроелементи той е подходящ за болни от анемия. Използва се за горни дихателни пътища – кашлица и бронхити. Укрепва сърдечния мускул, стимулира кръвообращението, предпазва от кръвоизливи в мозъка. Усилва имунната система, използва се за профилактика и лечение на вирусни грипни инфекции.

В стремежа си да се храним по-здравословно, меда също увеличи своето приложение. Като заместител на захарта той навлезе в много рецепти за сладкиши. Не трябва да забравяме обаче, че при високо термична обработка, медът губи своите полезни свойства и витамини. За да го използваме пълноценно, ние не трябва да го разтваряме във вряла течност или да го разтапяме ако естествено е кристализирал.

За да се възползваме от лековитите свойства на меда и същевременно да му се наслаждаваме препоръчвам да го включим в ежедневието си. Зимният сезон освен, че има най – много нужда от мед е и най – подходящ за него. Какво по-подходящо време за чаша чай и манов мед. Не бъдете отегчени от тривиалната рецепта. На пазара има изключително разнообразие от видове зелени, екзотични и плодови чайове, освен познатите ни билки. Така, че експериментирайте с вкуса си. Прясно изцеден лимон, подсладен с мед ни поднася приятно ароматен и витаминозен коктейл. Медът, особено мановия подхожда като вкус на много фрешове. Чаша прясно мляко с мед, освен топла вкусна напитка, която успокоява гърлото ще успокои нервите ви и е предпочитана преди сън. А ако не пиете често чайове, мляко и фреш, подменете захарта в кафето. Лично на мен много ми допада кафе, подсладено с малко манов мед (без разтворимото кафе, с него вкуса е кисел).
Е, ако сте свикнали да мислите, че зимата винаги е люта, то време е да я опитате подсладена!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хармония и стройно тяло с Аюрведа
· Животните лекуват
· Калолечение за здраве и дълголетие - II
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Световен ден на редките болести
· Край с оплакването веднъж завинаги!
Сряда
3
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Масаж за извайване на тялото - II
Лимфодренаж Този вид масаж може както да се редува с антицелулитния при портокалова кожа, така и да...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Бързай бавно
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Пробиотиците - защо не можем без тях - II
Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Бъди автор на всеки ден от живота си
Имаш ли чувството, че не си част от собствения си живот? Че нещата се случват без твоя контрол и не по...
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Активното раждане е право и избор за всяка жена
Първата мисъл, която думата „раждане“ предизвиква у повечето млади жени, на които предстои да имат дете,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook