Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Виена - разказ с полезности за пътешественици - I



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много хора свързват Виена с Виенското колело, Виенската опера, Виенския валс или бал, с името на великите композитори Моцарт, Бетовен, Йохан Щраус. За по-запознатите Виена е център на изкуство и култура – театър, опера, класическа музика, архитектура. Именно поради тази причина през 2001 г. градският център е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Малцина обаче знаят, че именно във Виена за първи път е приготвена т. нар. торта „Сахер”, превърнала се в символ на града и рецептата на която се пази в строга тайна и до днес. Запознатите твърдят, че съставките на този типично Австрийски сладкиш не са променяни цели 180 години или от създаването му и именно това е една от причините „Сахер” да е една от най-известните торти в света. Можете да опитате по парче в известното кафене „Сахер”, което се намира в пешеходната зона и непосредствено до сградата на Виенската опера. Тортата се поднася гарнирана със сметана, която е почти безвкусна, а не сладка, каквато ядем в наши дни.

Пътуването за нас започна на шега – приятел спомена, че видял в сайта на нискотарифната компания Sky Europe билети до Виена за по 19 евро на посока (авиокомпанията фалира, но се надявам скоро отново да има билети с такива цени!) За 19 евро до Виена, макар и през мразовития месец януари? Там сме! Набързо се организирахме – купихме билетите, уредихме хотела! До който и голям град да пътувате винаги съобразявайте близостта на хотела не толкова до центъра, тъй като по-централните хотели естествено са и по-скъпи. Близостта на метро станция или спирка на автобус, с който удобно се стига до центъра обаче е голямо предимство. Хубаво е и предварително да проучите в интернет картата на града, схема на градския транпорт и др.

Начините да стигнете от летището, което се намира извън града до центъра са няколко – т. нар. City Airport Train или CAT – специално влакче, което се движи между летището и града ежедневно от 05.30 до 23.30 ч., пътуването трае около 15 минути, а билета струва около 10 евро в едната посока. Повече информация можете да намерите тук : www.cityairporttrain.com. Можете да пътувате и с автобус – за двадесетина минути т. нар. експресни автобуси ще Ви отведат до летището или центъра срещу 6 евро. Автобусите се движат на всеки 30 минути от 05.00 ч. до 0.00 ч. Да пътувате и с обикновен влак също е вариант, тъй като две линии на железниците, именно S7 и S8 спират на летището във Виена. Билет можете да закупите от някой от многобройните автомати за билети. Обърнете внимане, че билетът, който купите, трябва да е валиден за външни зони, каквато зона е летището спрямо града. Билетът струва около 4 евро. Влаковата линия пресича тази на метрото, така че удобно бихте могли да се прикачите на метро и да стигнете до избрания от Вас хотел. Разбира се бихте могли да позлвате такси или пък предварително уреден транспорт – от хотела или от туристическа агенция, ако пътувате с такава. Мои познати са пътували с такси от летище до центъра – платили около 40 евро. Още при пристигането ни взехме решение да изберем най-евтиния вариант – с влака. Купихме си обаче карта за обществен транспорт, валидна 3 дни или 72 часа – точно толкова, колкото щяхме да бъдем във Виена. Цената й бе около 12 евро. Така транспорта беше уреден за целия ни престой.

Хотелът бе приличен. Хотели от 1* до 5*, цени от... до...! Не губихме много време в хотела – излязохме на разходка почти веднага – студ, почти никакви хора по улиците. Решихме да вечеряме в ресторантче наблизо – собственикът много мил азиатец непрекънато идваше и се шегуваше с нас. Решихме да не експериментираме с кухнята от първия ден – някои ядоха салата, други пица, трети “mixed grill” или по нашенски „мешана скара” – по виенски обаче това означава мешани видове месо – свинско каренце, пилешко каренце, пилешко крилце, лучени кръгчета, пържени картофки и пресни зеленчуци.

Поради студа последвалата разходка бе кратка. Огромно впечатление ми направиха сградите – красиви, изкусно украсени и осветени.



От друга страна видях и много просяци – докато нашите в България се завиват с картони, и прокъсани парцали, то тези във Виена бяха „професионалисти” – със спални чували, към 11-12 вечерта разпъваха чувалите и се намъкваха в тях. Знаете ли, че има спални чували, в които можеш да се чувстваш комфортно и на -40 градуса? :)

Виж още статии за:   Пътешествия · Туризъм във Виена ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Виена - разказ с полезности за пътешественици - III
· Виена - разказ с полезности за пътешественици - II
· Коледна Виена - II
· Достъпни и бързи летни дестинации извън страната
· Какво да посетим в Европа през 2017?
· Светите места в България - Белинташ
Виж още статии за:   Пътешествия · Туризъм във Виена ·
Четвъртък
13
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чиклит романите – защо ги харесваме
Терминът чиклит идва от английското „chick”, което се употребява със значение мацка и съкращението ”lit”...
5 страхотни коледни плейлисти
За повече настроение в празничния сезон ви предлагаме няколко плейлисти с коледни песни в различни стилове....
Празниците и нашата безопасност
Празниците, особено Коледа и Нова година, могат да бъдат незабравими не само с приятните емоции, с които...
Известните вина по света
Когато говорим за вино, често забравяме колко различни лица има то. За масовия потребител – виното се...
Жената е направена от реброто на мъжа, за да бъде до него
Жената е направена от реброто на мъжа. Не от неговите крака, за да стъпва по нея, не от неговата глава,...
Ви(в)а Адриатика – II: Бока Которска
Въпреки плътно затворените кепенци – задължителен елемент от средиземноморската архитектура, слънцето...
22 септември - за празника и за националното съзнание
Става дума за начина, по който приемаме празниците, не персоналните – а националните и официалните. Склонни...
Млада унгарска певица провокира с новото си видео
Младата унгарска певица Boglárka Csemer, известна още като Boggie, издаде новия си сингъл Nouveau...
Коледни пости - Ден 23:
Легенда за рибата кои
Търсейки нещо интересно за шарана, с което да се разтоварим след Никулденското пиршество, попаднах на...
Коя съм?
Попитах миналото си: - Коя съм? То отговори: - Утре ще си минало... Попитах бъдещето си: - Коя...
На тази дата: Роден Златю Бояджиев
Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в Брезово. Считан за един от най-самобитните български български...
Интервю с : Илиян от Blogovoditel - I
Ровейки се в кулинарните виртуални страници, попаднахме на нещо безкрайно интересно. Блоговодител- ят...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Катакомбите - част III
Здраво стъпилa на земята обходих с поглед Аладжа манастир. Продължихме към музейната сграда, където...
Циганският Тудуровден
Снимките направих миналата година (2011), по време на кушията за Тодоровден, в Ботаническата градина...
Мароко - Страната на 1001 нощ - III. Казабланка
Казабланка и джамията Хасан II. - втората по големина в света след тази в Мека Месеци по – късно,...
Луси Мод Монтгомъри: "Докато има живот, има надежда."
Луси Мод Монтгомъри е най-известната канадска авторка на детска литература, добила особена популярност...
Ако харесваш Hera.bg подкрепи ни!
Мили приятели, съвсем наскоро, вашето любимо списание празнува първата си година. Година,...
На тази дата: на 13 юли 1930 г. е открито първото Световно по футбол
Уругвай е малка държава в Южна Америка, на брега на Атлантика, разположена между големите си съседи -...
Коледни пости - Ден 34:
За смуутито без капка смут. Шоколад за закуска? Но не какъвто и да е!
Тази сутрин се събудих много уморена. Вчера беше коледният концерт на балета на голямата дъщеря. Късно...
Любовта е единственото нещо в този свят, от което не боли.
Всеки казва,че от любовта боли, но това не е вярно. От самотата боли. От отхвърлянето боли. От това да...
Аромат на морска пяна
Нашето Черно море е полузатворено за разлика от останалите морета. Подхранва се от реките Днепър, Дунав,...
Благи думи за Благовещение: "Бъди благословена, дъще!"
Честито Благовещение, дъще моя! Старите хора казват, че пролетта идва на Благовец, когато долитат...
Най- големите любимци на Дядо Коледа
През 1980 година двама братя от САЩ или по- скоро, техните родители, започват една много интересна семейна...
Разходка в Родопа - из околностите на Пампорово
"Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш...
Ден 1 - Постове и Пости: Вино, вместо вина
Замъкът е празен. И вретеното отдавна е изсъхнало в кръв. Дяволът танцува. В своята наслада. Да танцува...
"Защо е това бясно препускане и пропиляване на живота?"
Отидох в гората, защото исках да живея по своя воля, да виждам само същината на живота и да се опитам...
Многоръката Шива
Не, няма правописна грешка. Шива е върховен бог в индуистката митология и е изобразяван като мъж – със...
По-късно тя си спомняше за щастливите часове на този следобед
По-късно тя си спомняше за щастливите часове на този следобед - един от онези празни откъм събития промеждутъци...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook