Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Виена - разказ с полезности за пътешественици - I



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много хора свързват Виена с Виенското колело, Виенската опера, Виенския валс или бал, с името на великите композитори Моцарт, Бетовен, Йохан Щраус. За по-запознатите Виена е център на изкуство и култура – театър, опера, класическа музика, архитектура. Именно поради тази причина през 2001 г. градският център е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Малцина обаче знаят, че именно във Виена за първи път е приготвена т. нар. торта „Сахер”, превърнала се в символ на града и рецептата на която се пази в строга тайна и до днес. Запознатите твърдят, че съставките на този типично Австрийски сладкиш не са променяни цели 180 години или от създаването му и именно това е една от причините „Сахер” да е една от най-известните торти в света. Можете да опитате по парче в известното кафене „Сахер”, което се намира в пешеходната зона и непосредствено до сградата на Виенската опера. Тортата се поднася гарнирана със сметана, която е почти безвкусна, а не сладка, каквато ядем в наши дни.

Пътуването за нас започна на шега – приятел спомена, че видял в сайта на нискотарифната компания Sky Europe билети до Виена за по 19 евро на посока (авиокомпанията фалира, но се надявам скоро отново да има билети с такива цени!) За 19 евро до Виена, макар и през мразовития месец януари? Там сме! Набързо се организирахме – купихме билетите, уредихме хотела! До който и голям град да пътувате винаги съобразявайте близостта на хотела не толкова до центъра, тъй като по-централните хотели естествено са и по-скъпи. Близостта на метро станция или спирка на автобус, с който удобно се стига до центъра обаче е голямо предимство. Хубаво е и предварително да проучите в интернет картата на града, схема на градския транпорт и др.

Начините да стигнете от летището, което се намира извън града до центъра са няколко – т. нар. City Airport Train или CAT – специално влакче, което се движи между летището и града ежедневно от 05.30 до 23.30 ч., пътуването трае около 15 минути, а билета струва около 10 евро в едната посока. Повече информация можете да намерите тук : www.cityairporttrain.com. Можете да пътувате и с автобус – за двадесетина минути т. нар. експресни автобуси ще Ви отведат до летището или центъра срещу 6 евро. Автобусите се движат на всеки 30 минути от 05.00 ч. до 0.00 ч. Да пътувате и с обикновен влак също е вариант, тъй като две линии на железниците, именно S7 и S8 спират на летището във Виена. Билет можете да закупите от някой от многобройните автомати за билети. Обърнете внимане, че билетът, който купите, трябва да е валиден за външни зони, каквато зона е летището спрямо града. Билетът струва около 4 евро. Влаковата линия пресича тази на метрото, така че удобно бихте могли да се прикачите на метро и да стигнете до избрания от Вас хотел. Разбира се бихте могли да позлвате такси или пък предварително уреден транспорт – от хотела или от туристическа агенция, ако пътувате с такава. Мои познати са пътували с такси от летище до центъра – платили около 40 евро. Още при пристигането ни взехме решение да изберем най-евтиния вариант – с влака. Купихме си обаче карта за обществен транспорт, валидна 3 дни или 72 часа – точно толкова, колкото щяхме да бъдем във Виена. Цената й бе около 12 евро. Така транспорта беше уреден за целия ни престой.

Хотелът бе приличен. Хотели от 1* до 5*, цени от... до...! Не губихме много време в хотела – излязохме на разходка почти веднага – студ, почти никакви хора по улиците. Решихме да вечеряме в ресторантче наблизо – собственикът много мил азиатец непрекънато идваше и се шегуваше с нас. Решихме да не експериментираме с кухнята от първия ден – някои ядоха салата, други пица, трети “mixed grill” или по нашенски „мешана скара” – по виенски обаче това означава мешани видове месо – свинско каренце, пилешко каренце, пилешко крилце, лучени кръгчета, пържени картофки и пресни зеленчуци.

Поради студа последвалата разходка бе кратка. Огромно впечатление ми направиха сградите – красиви, изкусно украсени и осветени.



От друга страна видях и много просяци – докато нашите в България се завиват с картони, и прокъсани парцали, то тези във Виена бяха „професионалисти” – със спални чували, към 11-12 вечерта разпъваха чувалите и се намъкваха в тях. Знаете ли, че има спални чували, в които можеш да се чувстваш комфортно и на -40 градуса? :)

Виж още статии за:   Пътешествия · Туризъм във Виена ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Виена - разказ с полезности за пътешественици - III
· Виена - разказ с полезности за пътешественици - II
· Коледна Виена - II
· Достъпни и бързи летни дестинации извън страната
· Какво да посетим в Европа през 2017?
· Светите места в България - Белинташ
Виж още статии за:   Пътешествия · Туризъм във Виена ·
Понеделник
19
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
15 незабравими цитата от Блага Димитрова
Заслужава си да пропътуваш от единия край на небето, чак до другия, за да срещнеш усмивката. Не вървете...
Искам да ти кажа: "Майка ми е моят герой, моята Супер Жена и моят най-добър приятел"
"Майка ми е малка, усмихната, цветна жена, която винаги успява да види красивото. Често ми звъни за да...
Коя съм?
Попитах миналото си: - Коя съм? То отговори: - Утре ще си минало... Попитах бъдещето си: - Коя...
След майчинството можеш да поискаш по-малко работни часове
След приключване на майчинството, родителите могат да поискат да работят по-малко часове. Това гласи...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Дежавю – тайнственият феномен II
Кога се появяват спомените от бъдещето Дежавюто е непредвидимо, но в същото време в появата му има ясна...
Спомен за Паша Христова
На 16 юли през 1946 г. е родена Паша Христова - една от най- обичаните ни естрадни певици. С музика започва...
Започна юбилейният 70-ти фестивал в Кан (снимки)
Започна фестивалът в Кан. Юбилейното 70-то издание беше открито на 17 май с първата прожекция и гала...
Българските будители в избрани мисли и цитати
„Тези, които не правят благодеяния, не трябва да бъдат извеждани на сцената, тяхната участ е забравата“...
Благи думи за Благовещение: "Никога не спирай да опитваш!"
Честит празник, мила МАМО! Нека твоите желания, бъдат мои пожелания! И помни-никога не спирай да...
Това, което не е за теб, няма да остане. Това, което е за теб, няма да те подмине
Това, което не е за теб, няма да остане. Това, което е за теб, няма да те подмине. ...
Понякога "по-късно" означава "никога"
Понякога "по-късно" означава "никога". Опитай сега!...
Величествени морски фарове в епична битка със стихиите
Морските фарове са едни от най-старите човешки конструкции, съществували от дълбока древност. Строени...
Приказка за морската звезда
Някъде, далеч от тук, на брега на океана, един възрастен човек правеше своята обичайна разходка по плажа...
Всеки ден, изпълнен с очакване нещо хубаво да се случи, е щастлив ден
Всеки ден, изпълнен с очакване нещо хубаво да се случи, е щастлив ден. ...
Актрисата Ема Уотсън за красотата
“Красотата не е в дългата коса, слабите крака, хубавия тен или съвършените зъби. Красотата е в лицето,...
Утринна сянка
Тихо свита пак мълчи сутринта, вплела в дланите горчива мъгла зад прозорец, покрит с цветни листа....
Марсала - цветът на 2015 г.
Всяка година престижният институт "Пантон" (Pantone Color Institute) обявява кой цвят ще властва през...
2018 - годината на Жълтото земно куче
Новата година по китайския календар започва на 16 февруари и ще продължи до 4 февруари 2019 и ще бъде...
Когато чуваш музиката в цвят
Да чуваш музиката в цвят или да рисуваш картини в музика - хроместезията е вид синестезия, с която 26...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Джейн Адамс - първата американка с Нобелова награда за мир
Джейн Адамс е американска социална реформаторка и пацифистка, най-известна като съосновател на институцията...
Възкресение
Боядисах душата си. Празнично. Сто дъги в нея днес се пресичат. Възкресих и мечтите си страстни, пожелах...
ЕС ще ограничи употребата на канела
ЕС може да ограничи употребата на канела на килограм тесто, съобщава вестник The Telegraph. Всъщност...
Клинт Ийстууд в 5 емблематични роли
Клинт Ийстууд (роден на 31 май 1930 г.) е една от най-великите фигури на американското и световно кино....
"За онези, които използват силата си, за да направят другите силни"
Търсачката Google отново обяви резултатите от „2019 година на търсене“, класация на най-често търсените...
Айзък Азимов: "Бог обича всички нас, но от никого не е във възторг."
"Ако гладна мечка те измъкне от челюстите на вълк, нямаш причина да си ѝ благодарен." "Колкото...
За теб, любов моя - Жак Превер
От пазара за птици купих птици за теб, любов моя. От пазара за цветя купих цветя за теб, любов...
Да погледнем света през микроскоп
Когато ви омръзне да гледате света със собствените си очи, защо не го погледнете под микроскоп? Изглежда,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook