Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кленовият сироп - още едно чудо на природата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския пазар. За някой- прекрасна добавка към сутрешните им палачинки, за други- средство за отслабване. Наричат го мощно и силно лечебно средство. Тези му свойства са били известни още на индианците в началото на 18 век. Кленовият сироп се получава от сока на захарния клен, който расте само в Северна Америка. Кленовите дървета трябва да бъдат поне около 40-годишни, за да могат да се използват за добив на сок. Близо 80 % от кленовият сироп в света се добива в канадската провинция Квебек. Използва се най вече като подсладител. Произвежданият в Канада сироп е известен със своите уникални свойства- съдържа огромно количество микроелементи, както и сладка глюкоза, вместо вредната захароза.


Добив
Кленовият сок се добива през ранна пролет. В ствола на дървото се пробиват отверстия с дълбочина около 5 см.



В тях се вкарват тръбички, по които сокът изтича в специални съдове. Следва сгъстяването му чрез изпарение. Изпаряването, обаче изисква продължително време, тъй като в състава на сока влиза повече от 95 % вода. От 40 л сок се получава средно 1 л сироп. В истинския кленов сироп не се добавят захар, оцветители или консерванти.


Състав

100% натуралният сироп има по-малко калории и повече минерали от меда
Над 20 антиоксидантни съединения
Изключително богат на калий и калций
Големи количества желязо, цинк и манган
Витамини- B1, B2, B6, C
Високи концентрации на фитохормони и по-конкретно- абсцисиева киселина, която е естествена защита срещу диабет


10 причини да му се доверим:

Антиоксидантите в него притежават незаменими антибактериални свойства
Снабдява с енергия организма и подсилва имунитета поради съдържащите се витамини и микроелементи
Спомага отстраняването на токсините и стимулира храносмилането
Около 150 мл кленов сироп осигуряват дневната ни доза манган- особено необходим за нормалното функциониране на имунната и нервната ни система, както и за здравето на костите ни
Цинкът в него е важен за функциите на репродуктивните органи, простатната жлеза, протеиновия синтез, предпазва черния дроб от увреждания, подпомага образуването на костна тъкан
Въпреки сладостта си е препоръчителен при диабет, поради съдържащата се абсцисиева киселина
Прочиства жлъчката и бъбреците
Помага в битката с лошия холестерол
Доказано ефективен е и в борбата срещу растежа на ракови клетки в мозъка, гърдите, белите дробове, простатата
Диетата с кленов сироп се отразява много добре на целия ни организъм- на храносмилателния тракт, косата, кожата, общото ни физическо състояние

Повече за известната "кленова" диета

Продължителността й е десет дни и ако сте упорити може да свалите до десет килограма от теглото си.

Ето и «продуктите» за нея:

- 2 супени лъжици кленов сироп
- 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
- 1 щипка джинджифил на прах или лют червен пипер за подобряване на метаболизма
- 300 мл вода

Разбивате съставките до получаване на хомогенна смес. Дневният прием е от 6 до 12 чаши. Не се разрешава прием на храна. Позволени са само чаят и водата.

Вероятно е обаче този режим да ви изтощи твърде много, а и бързо след това ще възвърнете излишните килограми. Затова може да изпробвате компромисния вариант, включващ прием на плодове и зеленчуци, както и да намалите продължителността на гладуването на пет или седем дни. Ако пък нямате нужда от диети е хубаво да си направите един пречистващ ден от седмицата с кленовото “чудо”. Ще се чувствате наистина добре, ще разтоварите организма си и ще се заредите с енергия.

Как да го изберем?
Над 80% от кленовия сироп, който се продава на пазара е произведен от царевичен сироп и бяла захар, добавят се също глюкоза и мед, затова е много важно да следим за отличителните белези на оригиналния сироп. Истинският кленов сироп е с тъмно кехлибарен цвят, прозрачен или полупрозрачен, без утайка. Най-добре е да изберем сертифициран като био продукт. Ще срещнете различни класове: А, C и D. Клас А е сиропът, който се извличва първи от дървото. Следва клас C и D, най-богато съдържание на витамини и минерали има първия, като вторите поради по-богатия им карамелен вкус, се използват по-често за подслаждане на сладкиши.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
· Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
· 7 април - Световен ден на здравето
Петък
25
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Грижа за мазната кожа на лицето
Отстраняването на грима от мазната кожа вечер е особено важно. Мазната смаска, която е запушила порите...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Лечебната дилянка е една от най-древните билки
В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от най-прославените билки. В Средновековна Швеция пък се...
Страхът от бели престилки
С термина “страх от бели престилки” е обозначен проблем изключително мъчителен за родителите - когато...
10 причини, заради които купуваме ненужни вещи
Ефектът "Дидро" Кога се случва: Това е случаят, когато си купуваме нещо страхотно, но се оказва, че...
17 април - Световен ден на болните от хемофилия
На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. В България засегнатите са 700 души, от...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Сироп от смокинови листа
Сиропът от смокинови листа е много обичан в моето семейство. Той носи лек дъх на смокиня, на лято и южна...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
Международният ден на кръводарителя - 14 юни, е ден, в който световната общественост изразява своята...
Обсебени ли сте от връзката си?
Случвало ли ви се е да не знаете дали обичате някого или не? Чувствате се много силно привлечени от него,...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook