Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кленовият сироп - още едно чудо на природата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския пазар. За някой- прекрасна добавка към сутрешните им палачинки, за други- средство за отслабване. Наричат го мощно и силно лечебно средство. Тези му свойства са били известни още на индианците в началото на 18 век. Кленовият сироп се получава от сока на захарния клен, който расте само в Северна Америка. Кленовите дървета трябва да бъдат поне около 40-годишни, за да могат да се използват за добив на сок. Близо 80 % от кленовият сироп в света се добива в канадската провинция Квебек. Използва се най вече като подсладител. Произвежданият в Канада сироп е известен със своите уникални свойства- съдържа огромно количество микроелементи, както и сладка глюкоза, вместо вредната захароза.


Добив
Кленовият сок се добива през ранна пролет. В ствола на дървото се пробиват отверстия с дълбочина около 5 см.



В тях се вкарват тръбички, по които сокът изтича в специални съдове. Следва сгъстяването му чрез изпарение. Изпаряването, обаче изисква продължително време, тъй като в състава на сока влиза повече от 95 % вода. От 40 л сок се получава средно 1 л сироп. В истинския кленов сироп не се добавят захар, оцветители или консерванти.


Състав

100% натуралният сироп има по-малко калории и повече минерали от меда
Над 20 антиоксидантни съединения
Изключително богат на калий и калций
Големи количества желязо, цинк и манган
Витамини- B1, B2, B6, C
Високи концентрации на фитохормони и по-конкретно- абсцисиева киселина, която е естествена защита срещу диабет


10 причини да му се доверим:

Антиоксидантите в него притежават незаменими антибактериални свойства
Снабдява с енергия организма и подсилва имунитета поради съдържащите се витамини и микроелементи
Спомага отстраняването на токсините и стимулира храносмилането
Около 150 мл кленов сироп осигуряват дневната ни доза манган- особено необходим за нормалното функциониране на имунната и нервната ни система, както и за здравето на костите ни
Цинкът в него е важен за функциите на репродуктивните органи, простатната жлеза, протеиновия синтез, предпазва черния дроб от увреждания, подпомага образуването на костна тъкан
Въпреки сладостта си е препоръчителен при диабет, поради съдържащата се абсцисиева киселина
Прочиства жлъчката и бъбреците
Помага в битката с лошия холестерол
Доказано ефективен е и в борбата срещу растежа на ракови клетки в мозъка, гърдите, белите дробове, простатата
Диетата с кленов сироп се отразява много добре на целия ни организъм- на храносмилателния тракт, косата, кожата, общото ни физическо състояние

Повече за известната "кленова" диета

Продължителността й е десет дни и ако сте упорити може да свалите до десет килограма от теглото си.

Ето и «продуктите» за нея:

- 2 супени лъжици кленов сироп
- 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
- 1 щипка джинджифил на прах или лют червен пипер за подобряване на метаболизма
- 300 мл вода

Разбивате съставките до получаване на хомогенна смес. Дневният прием е от 6 до 12 чаши. Не се разрешава прием на храна. Позволени са само чаят и водата.

Вероятно е обаче този режим да ви изтощи твърде много, а и бързо след това ще възвърнете излишните килограми. Затова може да изпробвате компромисния вариант, включващ прием на плодове и зеленчуци, както и да намалите продължителността на гладуването на пет или седем дни. Ако пък нямате нужда от диети е хубаво да си направите един пречистващ ден от седмицата с кленовото “чудо”. Ще се чувствате наистина добре, ще разтоварите организма си и ще се заредите с енергия.

Как да го изберем?
Над 80% от кленовия сироп, който се продава на пазара е произведен от царевичен сироп и бяла захар, добавят се също глюкоза и мед, затова е много важно да следим за отличителните белези на оригиналния сироп. Истинският кленов сироп е с тъмно кехлибарен цвят, прозрачен или полупрозрачен, без утайка. Най-добре е да изберем сертифициран като био продукт. Ще срещнете различни класове: А, C и D. Клас А е сиропът, който се извличва първи от дървото. Следва клас C и D, най-богато съдържание на витамини и минерали има първия, като вторите поради по-богатия им карамелен вкус, се използват по-често за подслаждане на сладкиши.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Вторник
26
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
16 стъпки към духовно израстване
1. Не съди хората. Не говори лошо за човек в негово отсъствие. Той също е частичка от божественото съвършенство,...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
11 лични вещи, които са си наистина лични
Има лични вещи, които споделяме с приятелките си, които споделяме със сестра си и такива, които са си...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Аеробните занимания
Днес все повече фитнес и танцови клубове предлагат разнообразие от дейности и лутайки се из списъка трудно...
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Живот под контрола на хормоните - II
Безсънието Както е известно, жените, които очакват дете се радват на здрав и продължителен сън. Това...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Зимни неволи
За повечето от нас зимата не е най-прекрасното време от годината. Малцина са познатите ми, които се радват...
Емоционална интелигентност
Когато говорим за интелигентност сякаш отдаваме по-голямо значение на рационалната, познавателна интелигентност....
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Само още 5 минути!
„Винаги закъсняваш“, „Чакам те от половин час“, „Хайде, де, какво направи?“, „Никога не си готова навреме“......
Какво ни движи напред?
В едно интервю Уди Алън споделя как все повече се убеждава в това, че филмите му и въобще изкуството...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook