Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Почистим риба


Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели тя не е за вас, а за жените, които за първи път се сблъскват с чистенето на риба. А честно казано, първия път си е цяло мъчение. Най-често вече продавачите на риба могат да ти я почистят на място и ако нямаш късмета да я почисти половинката, то тези редове ще са в помощ.
Прясната риба трябва да има прозрачни и блестящи очи, хрилете й трябва да са яркочервени, корема да е плосък, а люспите гладки и плътно прилепнали към тялото.

Взимаме рибата и я поставяме с опашката към нас, леко притискаме рибата и с тъпата част на ножа или уред за чистена на риба, извършваме движения по посока главата - обратни на естествената посока на люспите. Това действие може да извършвате в голяма наилонова торба, така ще предпазите кухнята от хвърчащите люспи. Вариант е да почистите рибата и в банята.
На някой по-дребни сортове риби могат да не се чистят от люспите - те са по-фини и при топлинна обработка не се усещат.

Следва да почистим рибата от вътрешностите. За целта я слагаме с гърба към плота и с остър и тънък нож правим разрез от дупчицата под опашката в посока главата.

Изваждаме внимателно вътрешностите, като внимаваме с жлъчния мехур, защото като се пукне той има горчив вкус и би предал такъв и на нашата риба.

След като извадите вътрешностите, ако сте решили да оставите главата на рибата, трябва да махнете и хрилете.
За целта, леко повдигаме процепите на главата, вкарваме пръсти, захващаме хрилете и ги издърпваме. В случай, че главата няма да остава, непосредствено зад хрилете просто я отрязваме.

С ножица или нож отстраняваме перките, края на опашката и също ако рибата има - шиповете.

Измиваме добре рибата и си я сготвяме вкусно.

Идея: Ако рибата има хайвер, а вие обичате разбит хайвер /тарама/ не го хвърляйте. Съхранете го със сол в хладилника до момента, в който решите да го ползвате.

Коментари
2013-10-04 #10
Георги
а най-лесно се чисти като налейте в водата оцет и се остави да престой малко.приятно чистене
2013-08-07 #9
milka kaneva
Искам да дам съвет, който ми е дал опитен рибар- при почистване на люспите, главата на рибата е към нас, а не опашката. Съвсем леко приплъзваме ножа под люспите отдолу нагоре. Така те не хвърчат и няма нужда от найлонови торбички. Опитайте и няма да сгрешите
2011-01-11 #8
didatzeni
Pepsi,отнася се за всички риби,чистещи се трудно.Успех с рибочистенето.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Полезните морски дарове
· Как да: Изберем прясна риба
· С повишено внимание към морските дарове
· Кефир за здрави черва и имунитет
· За какво да внимаваме по време на разпродажбите?
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Понеделник
11
Декември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook