Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Почистим риба


Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели тя не е за вас, а за жените, които за първи път се сблъскват с чистенето на риба. А честно казано, първия път си е цяло мъчение. Най-често вече продавачите на риба могат да ти я почистят на място и ако нямаш късмета да я почисти половинката, то тези редове ще са в помощ.
Прясната риба трябва да има прозрачни и блестящи очи, хрилете й трябва да са яркочервени, корема да е плосък, а люспите гладки и плътно прилепнали към тялото.

Взимаме рибата и я поставяме с опашката към нас, леко притискаме рибата и с тъпата част на ножа или уред за чистена на риба, извършваме движения по посока главата - обратни на естествената посока на люспите. Това действие може да извършвате в голяма наилонова торба, така ще предпазите кухнята от хвърчащите люспи. Вариант е да почистите рибата и в банята.
На някой по-дребни сортове риби могат да не се чистят от люспите - те са по-фини и при топлинна обработка не се усещат.

Следва да почистим рибата от вътрешностите. За целта я слагаме с гърба към плота и с остър и тънък нож правим разрез от дупчицата под опашката в посока главата.

Изваждаме внимателно вътрешностите, като внимаваме с жлъчния мехур, защото като се пукне той има горчив вкус и би предал такъв и на нашата риба.

След като извадите вътрешностите, ако сте решили да оставите главата на рибата, трябва да махнете и хрилете.
За целта, леко повдигаме процепите на главата, вкарваме пръсти, захващаме хрилете и ги издърпваме. В случай, че главата няма да остава, непосредствено зад хрилете просто я отрязваме.

С ножица или нож отстраняваме перките, края на опашката и също ако рибата има - шиповете.

Измиваме добре рибата и си я сготвяме вкусно.

Идея: Ако рибата има хайвер, а вие обичате разбит хайвер /тарама/ не го хвърляйте. Съхранете го със сол в хладилника до момента, в който решите да го ползвате.

Коментари
2013-10-04 #10
Георги
а най-лесно се чисти като налейте в водата оцет и се остави да престой малко.приятно чистене
2013-08-07 #9
milka kaneva
Искам да дам съвет, който ми е дал опитен рибар- при почистване на люспите, главата на рибата е към нас, а не опашката. Съвсем леко приплъзваме ножа под люспите отдолу нагоре. Така те не хвърчат и няма нужда от найлонови торбички. Опитайте и няма да сгрешите
2011-01-11 #8
didatzeni
Pepsi,отнася се за всички риби,чистещи се трудно.Успех с рибочистенето.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Полезните морски дарове
· Как да: Изберем прясна риба
· С повишено внимание към морските дарове
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
Сряда
14
Ноември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook