Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бактериите, моите приятели



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става дума за тялото ни. По-скоро сме склонни да ги атакуваме с разнообразни оръжия от днешното ежедневие - антибактериални сапуни, кърпички, специални препарати за ръце, дезинфектиращи средства и какво ли още не.
Така, улисани в борбата с вредните бактерии, забравяме, че в опитите си да се отдалечим от болестотворни агенти, ние се отдалечаваме и от полезните организми, с които телата ни са в контакт. Защото бактериите не само са задължителна част от съществуването ни, но и много от тях са доказано полезни за здравето ни.

Бактериите - най-многобройните приятели на човека

Храносмилателната ни система е населявана от повече от 400 вида бактерии, а в устната ни кухина виреят над стотина разновидности на бактерии. Само по кожата на здравия човек има стотици видове, в това число и такива, които не са непременно вредни.
Едно от полезните неща, които кожните бактерии правят например е да препятстват колонизацията на кожата от други, опасни видове. При нарушение на нормалната микрофлора, в резултат на болест или прекомерна употреба на антибактериален сапун, защитните функции на най-големия орган в тялото на човека се понижават.

Най-малко населените места от бактерии по кожата ни се намират в областта зад ушите. Там има едва 19 вида, за разлика разнообразната популация на предмишницата ни, където съжителстват над 40 вида.
Изследванията свързани с т.нар. микробиом, в последното десетилетие водят до изводите, че човешкото тялото не е онази самодостатъчна затворена система, за каквато е било смятано години наред от учените. Организмът ни е по скоро сложна екосистема, в която взаимодействат трилиони бактерии и други микроорганизми, населяващи кожата, гениталиите, устата и най-вече червата ни.
Някои от тези бактерии притежават гени, в които има кодирана важна информация за тялото ни, както и за вещества, които то не е в състояние да произведе само. Други бактерии помагат на организма ни да не реагира прекомерно на външни заплахи.

Добри бактерии, добри бактерии
В действителност, повечето от клетките в нашето тяло изобщо не са човешки. Бактериалните клетки са повече от тези на човека и водят с 10 към 1. Естествено, ако всички тези бактерии бяха вредни за нас, едва ли бихме оцелели. Много от бактериите не само не са вредни за човека, а напротив, помагат на организма за най-различни процеси, протичащи в него.

Чревната ни микрофлора представлява милиарди бактерии, които живеят в храносмилателната ни система. Между тях има както добри така и вредни за нас организми. Балансът помежду им е в основата на здравето ни.

Полезните бактерии в храносмилателната система помагат за преработването и усвояването на хранителните вещества, постъпили в организма. При точно съотношение на бактериите в тялото ни, броят на полезните далеч надвишава броя на вредните.

И все пак в стомаха и червата ни има множество"лоши" бактерии, които отделят токсини и са част от редица здравословни проблеми. Нездравословното равновесие на чревната микрофлора може да доведе до алергии, депресии, затлъстяване, както и до по-сериозни заболявания. Освен това, бактерии, които, когато сме здрави и имаме силна имунна система, просто живеят в нас, могат да се превърнат във вредители, веднага щом организмът ни отслабне.

Как да се грижим добре за полезните бактерии.
Въпреки че полезните за нас бактерии естествено достигат до храносмилателната ни система, има фактори, които препятстват или помагат за тяхното съществуване.

Три от основните навици, които ще ни помогнат да храним добрите бактерии са нерафинираните, здравословните храни, приемането на достатъчно пробиотици и разумното прибягване до антибиотици.

Бактериите в чревната флора имат нужда от храна и все повече доказателства водят до извода, че става дума за пробиотици. Един от сигурните начини да наклоните баланса в храносмилателната си система във ваша полза е да ядете повече храни, в които има живи бактерии. Можете да ги откриете в киселото мляко, туршиите, кваса.

Храните, които трябва да избягваме, защото "лошите" бактерии ги предпочитат, са преработените и висококалорични храни. Диета, в която има предимно мазнини и липсват фибри, вреди не само на фигурата ни, но и на чревната ни микрофлора.

И накрая, един от сигурните начини да се погрижим за добрите бактерии е да внимаваме да не ги убием в желанието си да се справим с други патогени. Добре е да прибягваме до антибиотици разумно и отговорно, като имаме предвид, че освен болестотворните организми, те унищожават и бактериите, нашите приятели.
Коментари
2018-10-12 #2
ALEXANDER
брАво
2016-04-12 #1
Берна
Браво ! Станало е и мерси!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
· Даването и получаването като големи житейски уроци
Неделя
23
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Мъжът със златната ръка
Има един човек на света, който е помогнал на повече хора, отколкото можем да си представим, че е възможно...
Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
Ракът е най-ужасната болест. Той е коварен, защото се промъква незабелязан, а когато го забележим,...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Емоционалната устойчивост прави ли ни безчувствени?
Терминът "емоционалната резилиентност" няма еднословен еквивалентен в българския език. Можем да я преведем...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 9
Ето ни и и в ден 9 на Коледните пости. Снощната вечеря и днешният обяд за офиса на моето момче са едни...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Ужас! Забравям
Случва ви се понякога да тръгнете за съседната стая и насред нея да се спрете и да се зачудите какво...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
Необичайни признаци за дехидратация
Лято е, а телата ни имат нужда от повече течности. И ако за някои хора жаждата е напълно нормално и често...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
За женското приятелство....с любов!
Много е говорено и писано за мъжкото приятелство – как мъжете умеят без много приказки и обяснения да...
Как да се справим със задържането на вода в организма?
Водата е от решаващо значение за здравето и представлява много голяма част от тялото ни. Всъщност, човешкото...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Синдромът на нощното хранене
В съвременния забързан ритъм на живот правилното хранене е трудно постижима цел. Голяма част от хората...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook