Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба


Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три групи – малцина абсолютни техни фенове, голям брой категорични отрицатели и една част, които са склонни да опитат, но те са си експериментатори по душа. Лично аз, като чуя за охлювите като гозба, а не като детайл от последния ми излет, се сещам за две неща. Първото е една незабравима история от „Патиланско царство“. Там баба Цоцолана е събрала охлюви в една тенджера, а любопитните патиланци надникнали вътре и забравили капака отворен. На сутринта цялата стая била полазена от тези животинки, дори и лицето на ужасената баба. Всичко това – разказано по най-смешен начин. Имам някакъв мъгляв, по детски романтичен спомен как майка ми поне веднъж е приготвяла тази екзотика, за да дойде ред на моето собствено лично и категорично съприкосновения с тях. Измивах, попарвах охлювите. От тях излизаха нечистотии, които тотално убиха апетита ми. Последва дълго варене, след което те си останаха порядъчно жилави, а аз бях насъбрала толкова негативизъм към тези животинки, та не си и помислях да ги вкуся.

Това е собствената ми охлювена предистория до момента, когато попаднах на кулинарно шоу, в което главен герой бяха именно охлювите. С тази разлика, че бяха предварително почистени, бланширани и готови за бързо сготвяне. Признавам, че подходих с предубеждение. Оказа се, че могат да бъдат приготвяни по невъобразимо много начини. Вкусни са и са лека храна, която хем бързо те насища, хем не натоварва стомаха. Могат да се приготвят на супа, като основно ястие с ориз, със зелен лук, спанак или лапад, с доматен сос, панирани. „Охлюви по бургундски“ е истински деликатес. Тази рецепта е известна от около 1000 години. При нея месото е извадено и почистено, черупката отделно се почиства и стерилизира. После сготвеното месо се връща обратно в черупката и се запечатва с паста от много подправки и масло. Прави се ръчно – охлювче по охлювче. Това се сервира като отделна хапка върху брускета или препечена филийка, например. Идеално е с бяло вино.

Като се каже охлюви, първата ни асоциация е Франция, а всъщност те имат своето, макар скромно място, и в традиционната родна кухня. Заедно с всичко онова, което директно събираме от природата, без да сме полагали труд за отглеждането му – коприва, лапад, гъби, миди, раци. Но така е, няма спор – свикнали сме да асоциираме охлювите с висшата кухня, с нещо специално и изтънчено. Във Франция се изяждат 2/3 от охлювите на планетата, казват познавачи. Едва ли обаче е известно, че 2/3 от изконсумираното във Франция е погълнато не от местните, а от чуждестранни туристи. Особено при организираните групи това е неизбежно. Причината е проста – смята се за много френско да опиташ охлюви там, на място и всеки се чувства едва ли не задължен да го направи.

Охлювите са своеобразен екологичен барометър за природата. Ако в тяхното местообитание тя не е чиста, те не могат да просъществуват. Вреди им всичко – химията, птици, инсектициди. Събирането им по никакъв начини не застрашава екологичното равновесие, ако се спазват две прости правила – да се събират след яйцеснасяне и само възрастни екземпляри. Затова и има разрешен период за събирането им – 10 май е началото на кампанията, ако пролетта закъснее – 20 май. Интересна подробност е, че охлювите са хермафродити, т.е. всеки снася яйца. Всеки охлюв дава 120 яйца, оцеляват около 10 процента и това е достатъчно те да са устойчиви, понеже се възпроизвеждат в геометрична прогресия. Месото от охлюви е най-балансираното по отношение на съотношението протеини-мазнини. Много е богато на протеини и минерали. Това не е случайно – пълзящите животинки се хранят с най-крехките тревички в най-чистите територии. Много подходяща храна са за подрастващи. Охлювите имат и друго качество – това е голямата им трайност и устойчивост на процесите замразяване-размразяване – те просто не им се отразяват. Идеални са за болен стомах – образуват своеобразен филм, който предпазва лигавицата. Още една подробност – ако постите, можете спокойно да ядете охлюви, те не се смятат за месо.

Ето и една лесна рецепта

Oхлюви със спанак и ориз:

330 г. варено месо от охлюви;
500 г спанак или лапад;
1 връзка зелен лук;
1 връзка зелен чесън; връзка магданоз; връзка джоджен;
1 с. л. доматено пюре;
50 г. ориз; сол, черен пипер,
зеленчуков бульон.

Задушете последователно лука, чесъна и нарязания на ситно спанак.

Добавете доматеното пюре, ориза, черния пипер и солта.

Разредете със зеленчуковия бульон.

Прибавете охлювите и нарязания на ситно джоджен.

Варете до готовност на ориза.

Накрая поръсете с джоджен. Да ви е сладко!
Коментари
2013-06-04 #8
дес
Не бях опитвала този деликатес до миналата пролет.После се научих да ги почиствам и готвя/много пипкава работа,но си струва/.Към днешна дата консумираното количество компенсира всички години кулинарно невежество.
2013-02-27 #7
Светлана Чамова
И аз споделях вашето мнение за охлювите, докато попаднах на едно кулинарно шоу в ресторант. Там те бяха приготвени поне по 6-7 начина, имаше ги и на супа, и охлюви по бургундски като като полуфабрикат. Вкъщи само ги притопляш и ядеш. Тогава си промених мнението за охлювите, но то е защото нямах никакъв принос в предварителното им приготвяне, което наистина не е приятно. Та всичко е въпрос на ситуация.
2013-02-27 #6
Цвети
ами да, едно и също е - охлюв. освен това после кат се премият май трябва да се чистят с ледена вода...така поне ги прави свекърва ми - прави ги с ориз и някакви зелени работи, лапад май....
на къмпинга миналата година правихме рапани -вонята беше адска, дори и на открито, но месото беше много вкусно - по- едри са от охлювите и някак жилавки. подправяхме само с лимон, зехтин и копър...
гледах някакво предаване за подмладяващи техники от цял свят - та там единия метод беше да се мажеш с оназ лига дето я изпускат да се движат...лицето и светна на жената за няколко минути - изглади се отвсякъде, но е скъпо и трябва редовно. на какво се дължи точно ефекта - не мога да кажа, но факт - голяма мания е сред кандидат мумиите)))
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Лапад - непретенциозен, но много полезен
· Яхния с охлюви и лапад
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
Понеделник
18
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook