Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба


Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три групи – малцина абсолютни техни фенове, голям брой категорични отрицатели и една част, които са склонни да опитат, но те са си експериментатори по душа. Лично аз, като чуя за охлювите като гозба, а не като детайл от последния ми излет, се сещам за две неща. Първото е една незабравима история от „Патиланско царство“. Там баба Цоцолана е събрала охлюви в една тенджера, а любопитните патиланци надникнали вътре и забравили капака отворен. На сутринта цялата стая била полазена от тези животинки, дори и лицето на ужасената баба. Всичко това – разказано по най-смешен начин. Имам някакъв мъгляв, по детски романтичен спомен как майка ми поне веднъж е приготвяла тази екзотика, за да дойде ред на моето собствено лично и категорично съприкосновения с тях. Измивах, попарвах охлювите. От тях излизаха нечистотии, които тотално убиха апетита ми. Последва дълго варене, след което те си останаха порядъчно жилави, а аз бях насъбрала толкова негативизъм към тези животинки, та не си и помислях да ги вкуся.

Това е собствената ми охлювена предистория до момента, когато попаднах на кулинарно шоу, в което главен герой бяха именно охлювите. С тази разлика, че бяха предварително почистени, бланширани и готови за бързо сготвяне. Признавам, че подходих с предубеждение. Оказа се, че могат да бъдат приготвяни по невъобразимо много начини. Вкусни са и са лека храна, която хем бързо те насища, хем не натоварва стомаха. Могат да се приготвят на супа, като основно ястие с ориз, със зелен лук, спанак или лапад, с доматен сос, панирани. „Охлюви по бургундски“ е истински деликатес. Тази рецепта е известна от около 1000 години. При нея месото е извадено и почистено, черупката отделно се почиства и стерилизира. После сготвеното месо се връща обратно в черупката и се запечатва с паста от много подправки и масло. Прави се ръчно – охлювче по охлювче. Това се сервира като отделна хапка върху брускета или препечена филийка, например. Идеално е с бяло вино.

Като се каже охлюви, първата ни асоциация е Франция, а всъщност те имат своето, макар скромно място, и в традиционната родна кухня. Заедно с всичко онова, което директно събираме от природата, без да сме полагали труд за отглеждането му – коприва, лапад, гъби, миди, раци. Но така е, няма спор – свикнали сме да асоциираме охлювите с висшата кухня, с нещо специално и изтънчено. Във Франция се изяждат 2/3 от охлювите на планетата, казват познавачи. Едва ли обаче е известно, че 2/3 от изконсумираното във Франция е погълнато не от местните, а от чуждестранни туристи. Особено при организираните групи това е неизбежно. Причината е проста – смята се за много френско да опиташ охлюви там, на място и всеки се чувства едва ли не задължен да го направи.

Охлювите са своеобразен екологичен барометър за природата. Ако в тяхното местообитание тя не е чиста, те не могат да просъществуват. Вреди им всичко – химията, птици, инсектициди. Събирането им по никакъв начини не застрашава екологичното равновесие, ако се спазват две прости правила – да се събират след яйцеснасяне и само възрастни екземпляри. Затова и има разрешен период за събирането им – 10 май е началото на кампанията, ако пролетта закъснее – 20 май. Интересна подробност е, че охлювите са хермафродити, т.е. всеки снася яйца. Всеки охлюв дава 120 яйца, оцеляват около 10 процента и това е достатъчно те да са устойчиви, понеже се възпроизвеждат в геометрична прогресия. Месото от охлюви е най-балансираното по отношение на съотношението протеини-мазнини. Много е богато на протеини и минерали. Това не е случайно – пълзящите животинки се хранят с най-крехките тревички в най-чистите територии. Много подходяща храна са за подрастващи. Охлювите имат и друго качество – това е голямата им трайност и устойчивост на процесите замразяване-размразяване – те просто не им се отразяват. Идеални са за болен стомах – образуват своеобразен филм, който предпазва лигавицата. Още една подробност – ако постите, можете спокойно да ядете охлюви, те не се смятат за месо.

Ето и една лесна рецепта

Oхлюви със спанак и ориз:

330 г. варено месо от охлюви;
500 г спанак или лапад;
1 връзка зелен лук;
1 връзка зелен чесън; връзка магданоз; връзка джоджен;
1 с. л. доматено пюре;
50 г. ориз; сол, черен пипер,
зеленчуков бульон.

Задушете последователно лука, чесъна и нарязания на ситно спанак.

Добавете доматеното пюре, ориза, черния пипер и солта.

Разредете със зеленчуковия бульон.

Прибавете охлювите и нарязания на ситно джоджен.

Варете до готовност на ориза.

Накрая поръсете с джоджен. Да ви е сладко!
Коментари
2013-06-04 #8
дес
Не бях опитвала този деликатес до миналата пролет.После се научих да ги почиствам и готвя/много пипкава работа,но си струва/.Към днешна дата консумираното количество компенсира всички години кулинарно невежество.
2013-02-27 #7
Светлана Чамова
И аз споделях вашето мнение за охлювите, докато попаднах на едно кулинарно шоу в ресторант. Там те бяха приготвени поне по 6-7 начина, имаше ги и на супа, и охлюви по бургундски като като полуфабрикат. Вкъщи само ги притопляш и ядеш. Тогава си промених мнението за охлювите, но то е защото нямах никакъв принос в предварителното им приготвяне, което наистина не е приятно. Та всичко е въпрос на ситуация.
2013-02-27 #6
Цвети
ами да, едно и също е - охлюв. освен това после кат се премият май трябва да се чистят с ледена вода...така поне ги прави свекърва ми - прави ги с ориз и някакви зелени работи, лапад май....
на къмпинга миналата година правихме рапани -вонята беше адска, дори и на открито, но месото беше много вкусно - по- едри са от охлювите и някак жилавки. подправяхме само с лимон, зехтин и копър...
гледах някакво предаване за подмладяващи техники от цял свят - та там единия метод беше да се мажеш с оназ лига дето я изпускат да се движат...лицето и светна на жената за няколко минути - изглади се отвсякъде, но е скъпо и трябва редовно. на какво се дължи точно ефекта - не мога да кажа, но факт - голяма мания е сред кандидат мумиите)))
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Лапад - непретенциозен, но много полезен
· Яхния с охлюви и лапад
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
Петък
17
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook