Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Омайният кардамон



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria cardamomum овкусява няколко континента. В скандинавските страни, Германия и Русия подправката кардамон (изписва се и като кардамом) се използва често в рецептите за хлябове и сладкиши. В арабския свят пък, наред с традиционния чай, към универсалните символи на гостоприемство, се нарежда и кафето сервирано с кардамом.

Смята се, че кардамонът се е появил за първи път на европейска земя, пренесен от от учени, част от похода за завладяване на Индия, начело на Александър Македонски, през 4 в. пр.н.е. По-късно, в Древен Рим, растението се е използвало като съставка на парфюми. След залеза на Западната римска империя кардамонът изчезва от пазара на Стария континент, за да се появи отново през Средновековието, когато кръстоносците го връщат от Близкия изток, заедно с други подправки за медицински и кулинарни цели.

На вкус ароматната подправка има особена прилика с джинджифила, като към нея от миниатюрните семенца се носи и аромат на хвойна, камфор, лимон и още цял букет от екзотично преплитащи се нотки


Кардамонът под лупа:

Разнообразието от усещания дори само от едно зрънце кардамон може да се обясни и с някои от основните химични вещества в него.

Цинеол – придава свеж евкалиптов аромат
Лимонен - придава лек цитрусов аромат
Пинен – придава силно изразен аромат на борови иглички
Линалоол – придава лек цветен аромат на момина сълза
Малките продълговати шушулчици, пълни със семе, всъщност са изсушените, неузрели плодове на многогодишното растение от семейство Джинджифилови Elettaria cardamomum. Има много видове кардамон, а в зависимост от това как са заготвени шушулките на растението, съществуват три вида семена от кардамом – бял, зелен и черен.


Полезни свойства

В Древността, подобно на много други подправки, подправката е била използвана като лекарство дълго време преди да стане част от кулинарните традиции на отделни групи хора.
Най-общо шушулката с омаен и интересен аромат се използвала за стимулиране на отделянето на жлъчен сок, укрепване на мускулатурата на стомаха, както и като газогонно средство.
Исторически сведения сочат, че древните египтяни са употребявали кардамона за лек или за козметични цели – в различни мазила, парфюми, ароматни масла и за балсамиране. В традициите на Аюрведа, кардамонът е средство за подобряване на храносмилането и за намаляване на стомашни мускулни спазми. Според древната индийска система подправката стимулира апетита и лекува прекомерната киселинност в стомаха.

Кардамонът си е спечелил и репутация на леко възбуждащо средство, благодарение на съставката цинеол (евкалиптол), която стимулира централната нервна система. Цинеолът също така притежава и антисептични свойства и убива бактериите, които причиняват лош дъх, затова, наред с подправката карамфил, кардамонът се препоръчва и за дъвчене.

Подправката спомага и за прочистването на организма, тъй като съдържа редица вещества с детоксикиращи свойства. Семенцата подобряват циркулацията на кръвта и в малки количества са полезни за хора, страдащи от астма или бронхит.

Употребa

• Семената на кардамома могат да се използват външно под формата на пасти при главоболие, както и да се прилагат при кожни заболявания и сърбеж.
• Маслото от E. cardamomum. действа антиспазмолитично и облекчава мускулните крампи. Кардамонът може да бъде и средство за облекчаване на депресия и умора. Полезен е за метаболизма защото стимулира отделянето на ензими и хормони, както и на стомашни сокове.
• Отварата от семената се използва при повръщане, както и за облекчаване на симптомите на метеоризъм (газове в червата).

Кардамонът и кулинарията

Кардамонът е третата най-скъпа подправка в света след шафрана и ванилията. И въпреки че своеобразният аромат на кардамома някак отвежда към употребата му в сладкиши, подправката не е за подценяване и при солените ястия.

Ароматният кардамом може да бъде вплетен в разнообразие от блюда - с морски дарове, птиче месо, зеленчуци, както и към различни сосове. Счукана, смляна или цяла тази подправка има затоплящо действие и се използва широко в индийската кухня, където се появява в пикантни ястия, напитки и десерти.

Именно заради омайния му аромат обаче към кардамона трябва да се подхожда внимателно, защото има опасност да превземе и подчини всички други вкусови нюанси на ястието.



Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Сряда
23
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook