Начало
Здраве и Красота
Образцов дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кюфтета с булгур


Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането на ориза по нашите земи, за всичко се е използвал булгура. Нашите предци въобще не са били глупави, защото булгура съдържа почти целия набор полезни вещества за организма. Днес в българската кухня се използва сравнително рядко, но в Турция - кюфтета с булгур и леща са традиционно ястие.
300 гр пшеничен булгур
300 гр кайма
2 домата
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.л сол
1/2 китка магданоз
1 ч.л червен пипер
1 ч.л млян черен пипер
1 ч.л кимион
1 ч.л лимонов сок
2 с.л зехтин
брашно за овалване
олио за пържене


Булгурът накисваме за 20 минути, след което сварява с вода в съотношение 1:3 /булгур:вода/ - отцеждаме го добре.
Лукът настъргваме на ренде, чесънът пресоваме, а доматите без семето нарязваме на много ситно.
В купа изсипваме изцедения булгур, разбъркваме добре със солта, черния и червения пипер, кимиона, лукът и чесъна. Прибавяме каймата, доматите (ако са големи - 1), магданоза и лимоновия сок и разбъркваме добре до хомогенна смес. Добавяме зехтина, разбъркваме и оформяме кюфтета. Оваляме ги в брашно и пържим в горещата мазнина до готовност.

Коментари
2010-07-19 #3
tinka
Супер кюфтенца !Веднъж като ги опиташ все от тях ще се хапваш!
2010-06-18 #2
Инна Георгиева
Принцеската, ами нямам идея честно казано. Но според мен у дома както да сготвя патладжана не го харесват - следиш м мисълта нали.
За слепването: Понеже много зависи от домата - големина и воднистост - пробвай с по-малко количество домат първо. Иначе става достатъчно гъсто за оформяне на кюфтенце- долу на снимката личи. Ако не сте върли любители на чесъна и него намали. Булгурът не е нещо скъпо. Ако някой път има кайма за нещо, пробвай ей така 2-3 кюфтенца. Пък ако ти допадне - направи повече. Не съм го написала, но при пържене винаги смятам е добре или да постой в попивателна хартия или на решетка . Без оглед какъв е продукта
2010-06-18 #1
wildprincess
А-а-а,Иннче,благодаряя! Дали ще стане с киноа,че си купих,а семейството не я хареса?!
А булгура е пшеница,така ли?
А тези кюфтенца не се ли разпадат като се пържат? Има ли някаква тайна за по-добро слепване?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пилаф "Трите зърна"
· Постни лозови сарми с булгур
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бурито с телешко и червен боб
· Леща с тиква и индийски подправки
· Мусака със спанак и ориз
· Каша от коприва с орехи
· Пататник
· Маринован джинджифил
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Китайски полъх в храненето
· Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
· Свинско месо с бамя
· Винен кебап с месо
· Лесен кекс с орехи
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Мини пици с лапад
Четвъртък
24
Април 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сърми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Здраве    Красота    Мода    Образцов дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook