Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кюфтета с булгур


Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането на ориза по нашите земи, за всичко се е използвал булгура. Нашите предци въобще не са били глупави, защото булгура съдържа почти целия набор полезни вещества за организма. Днес в българската кухня се използва сравнително рядко, но в Турция - кюфтета с булгур и леща са традиционно ястие.
300 гр пшеничен булгур
300 гр кайма
2 домата
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.л сол
1/2 китка магданоз
1 ч.л червен пипер
1 ч.л млян черен пипер
1 ч.л кимион
1 ч.л лимонов сок
2 с.л зехтин
брашно за овалване
олио за пържене


Булгурът накисваме за 20 минути, след което сварява с вода в съотношение 1:3 /булгур:вода/ - отцеждаме го добре.
Лукът настъргваме на ренде, чесънът пресоваме, а доматите без семето нарязваме на много ситно.
В купа изсипваме изцедения булгур, разбъркваме добре със солта, черния и червения пипер, кимиона, лукът и чесъна. Прибавяме каймата, доматите (ако са големи - 1), магданоза и лимоновия сок и разбъркваме добре до хомогенна смес. Добавяме зехтина, разбъркваме и оформяме кюфтета. Оваляме ги в брашно и пържим в горещата мазнина до готовност.

Коментари
2010-07-19 #3
tinka
Супер кюфтенца !Веднъж като ги опиташ все от тях ще се хапваш!
2010-06-18 #2
Инна Георгиева
Принцеската, ами нямам идея честно казано. Но според мен у дома както да сготвя патладжана не го харесват - следиш м мисълта нали.
За слепването: Понеже много зависи от домата - големина и воднистост - пробвай с по-малко количество домат първо. Иначе става достатъчно гъсто за оформяне на кюфтенце- долу на снимката личи. Ако не сте върли любители на чесъна и него намали. Булгурът не е нещо скъпо. Ако някой път има кайма за нещо, пробвай ей така 2-3 кюфтенца. Пък ако ти допадне - направи повече. Не съм го написала, но при пържене винаги смятам е добре или да постой в попивателна хартия или на решетка . Без оглед какъв е продукта
2010-06-18 #1
wildprincess
А-а-а,Иннче,благодаряя! Дали ще стане с киноа,че си купих,а семейството не я хареса?!
А булгура е пшеница,така ли?
А тези кюфтенца не се ли разпадат като се пържат? Има ли някаква тайна за по-добро слепване?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Пилаф "Трите зърна"
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бурито с телешко и червен боб
· Леща с тиква и индийски подправки
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
Петък
18
Август 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook