Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кюфтета с булгур


Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането на ориза по нашите земи, за всичко се е използвал булгура. Нашите предци въобще не са били глупави, защото булгура съдържа почти целия набор полезни вещества за организма. Днес в българската кухня се използва сравнително рядко, но в Турция - кюфтета с булгур и леща са традиционно ястие.
300 гр пшеничен булгур
300 гр кайма
2 домата
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.л сол
1/2 китка магданоз
1 ч.л червен пипер
1 ч.л млян черен пипер
1 ч.л кимион
1 ч.л лимонов сок
2 с.л зехтин
брашно за овалване
олио за пържене


Булгурът накисваме за 20 минути, след което сварява с вода в съотношение 1:3 /булгур:вода/ - отцеждаме го добре.
Лукът настъргваме на ренде, чесънът пресоваме, а доматите без семето нарязваме на много ситно.
В купа изсипваме изцедения булгур, разбъркваме добре със солта, черния и червения пипер, кимиона, лукът и чесъна. Прибавяме каймата, доматите (ако са големи - 1), магданоза и лимоновия сок и разбъркваме добре до хомогенна смес. Добавяме зехтина, разбъркваме и оформяме кюфтета. Оваляме ги в брашно и пържим в горещата мазнина до готовност.

Коментари
2010-07-19 #3
tinka
Супер кюфтенца !Веднъж като ги опиташ все от тях ще се хапваш!
2010-06-18 #2
Инна Георгиева
Принцеската, ами нямам идея честно казано. Но според мен у дома както да сготвя патладжана не го харесват - следиш м мисълта нали.
За слепването: Понеже много зависи от домата - големина и воднистост - пробвай с по-малко количество домат първо. Иначе става достатъчно гъсто за оформяне на кюфтенце- долу на снимката личи. Ако не сте върли любители на чесъна и него намали. Булгурът не е нещо скъпо. Ако някой път има кайма за нещо, пробвай ей така 2-3 кюфтенца. Пък ако ти допадне - направи повече. Не съм го написала, но при пържене винаги смятам е добре или да постой в попивателна хартия или на решетка . Без оглед какъв е продукта
2010-06-18 #1
wildprincess
А-а-а,Иннче,благодаряя! Дали ще стане с киноа,че си купих,а семейството не я хареса?!
А булгура е пшеница,така ли?
А тези кюфтенца не се ли разпадат като се пържат? Има ли някаква тайна за по-добро слепване?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пилаф "Трите зърна"
· Постни лозови сарми с булгур
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бурито с телешко и червен боб
· Леща с тиква и индийски подправки
· Чубрицата - традиционна и полезна...билка
· Студена супа от тиквички
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· Как да: Приготвим сушени домати
· Парти "бонбон" с мини кюфтенца
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Печено свинско бон филе
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Бърз обяд с аромат на лято
· Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Петък
31
Юли 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синият, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook