Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кюфтета с булгур


Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането на ориза по нашите земи, за всичко се е използвал булгура. Нашите предци въобще не са били глупави, защото булгура съдържа почти целия набор полезни вещества за организма. Днес в българската кухня се използва сравнително рядко, но в Турция - кюфтета с булгур и леща са традиционно ястие.
300 гр пшеничен булгур
300 гр кайма
2 домата
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.л сол
1/2 китка магданоз
1 ч.л червен пипер
1 ч.л млян черен пипер
1 ч.л кимион
1 ч.л лимонов сок
2 с.л зехтин
брашно за овалване
олио за пържене


Булгурът накисваме за 20 минути, след което сварява с вода в съотношение 1:3 /булгур:вода/ - отцеждаме го добре.
Лукът настъргваме на ренде, чесънът пресоваме, а доматите без семето нарязваме на много ситно.
В купа изсипваме изцедения булгур, разбъркваме добре със солта, черния и червения пипер, кимиона, лукът и чесъна. Прибавяме каймата, доматите (ако са големи - 1), магданоза и лимоновия сок и разбъркваме добре до хомогенна смес. Добавяме зехтина, разбъркваме и оформяме кюфтета. Оваляме ги в брашно и пържим в горещата мазнина до готовност.

Коментари
2010-07-19 #3
tinka
Супер кюфтенца !Веднъж като ги опиташ все от тях ще се хапваш!
2010-06-18 #2
Инна Георгиева
Принцеската, ами нямам идея честно казано. Но според мен у дома както да сготвя патладжана не го харесват - следиш м мисълта нали.
За слепването: Понеже много зависи от домата - големина и воднистост - пробвай с по-малко количество домат първо. Иначе става достатъчно гъсто за оформяне на кюфтенце- долу на снимката личи. Ако не сте върли любители на чесъна и него намали. Булгурът не е нещо скъпо. Ако някой път има кайма за нещо, пробвай ей така 2-3 кюфтенца. Пък ако ти допадне - направи повече. Не съм го написала, но при пържене винаги смятам е добре или да постой в попивателна хартия или на решетка . Без оглед какъв е продукта
2010-06-18 #1
wildprincess
А-а-а,Иннче,благодаряя! Дали ще стане с киноа,че си купих,а семейството не я хареса?!
А булгура е пшеница,така ли?
А тези кюфтенца не се ли разпадат като се пържат? Има ли някаква тайна за по-добро слепване?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Пилаф "Трите зърна"
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бурито с телешко и червен боб
· Леща с тиква и индийски подправки
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Неделя
17
Декември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook