Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кюфтета с булгур


Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането на ориза по нашите земи, за всичко се е използвал булгура. Нашите предци въобще не са били глупави, защото булгура съдържа почти целия набор полезни вещества за организма. Днес в българската кухня се използва сравнително рядко, но в Турция - кюфтета с булгур и леща са традиционно ястие.
300 гр пшеничен булгур
300 гр кайма
2 домата
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.л сол
1/2 китка магданоз
1 ч.л червен пипер
1 ч.л млян черен пипер
1 ч.л кимион
1 ч.л лимонов сок
2 с.л зехтин
брашно за овалване
олио за пържене


Булгурът накисваме за 20 минути, след което сварява с вода в съотношение 1:3 /булгур:вода/ - отцеждаме го добре.
Лукът настъргваме на ренде, чесънът пресоваме, а доматите без семето нарязваме на много ситно.
В купа изсипваме изцедения булгур, разбъркваме добре със солта, черния и червения пипер, кимиона, лукът и чесъна. Прибавяме каймата, доматите (ако са големи - 1), магданоза и лимоновия сок и разбъркваме добре до хомогенна смес. Добавяме зехтина, разбъркваме и оформяме кюфтета. Оваляме ги в брашно и пържим в горещата мазнина до готовност.

Коментари
2010-07-19 #3
tinka
Супер кюфтенца !Веднъж като ги опиташ все от тях ще се хапваш!
2010-06-18 #2
Инна Георгиева
Принцеската, ами нямам идея честно казано. Но според мен у дома както да сготвя патладжана не го харесват - следиш м мисълта нали.
За слепването: Понеже много зависи от домата - големина и воднистост - пробвай с по-малко количество домат първо. Иначе става достатъчно гъсто за оформяне на кюфтенце- долу на снимката личи. Ако не сте върли любители на чесъна и него намали. Булгурът не е нещо скъпо. Ако някой път има кайма за нещо, пробвай ей така 2-3 кюфтенца. Пък ако ти допадне - направи повече. Не съм го написала, но при пържене винаги смятам е добре или да постой в попивателна хартия или на решетка . Без оглед какъв е продукта
2010-06-18 #1
wildprincess
А-а-а,Иннче,благодаряя! Дали ще стане с киноа,че си купих,а семейството не я хареса?!
А булгура е пшеница,така ли?
А тези кюфтенца не се ли разпадат като се пържат? Има ли някаква тайна за по-добро слепване?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пилаф "Трите зърна"
· Постни лозови сарми с булгур
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бурито с телешко и червен боб
· Леща с тиква и индийски подправки
· Яхния с охлюви и лапад
· Мусака със спанак и ориз
· Каша от коприва с орехи
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Маринован джинджифил
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Печено свинско бон филе
· Здравословно отношение към здравословното хранене - I
· Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Сряда
20
Август 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook