Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Дъвченето на храната



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори да си наясно с правилата за полезно-вредно, темпото на живот не ти предоставя особен избор. Колко от нас имат възможност да ядат поне три пъти на ден? Всеки път да са седнали на маса, да отделят гарантирано поне половин час за това? Пропуснато хранене, хапване на крак, преглъщаш полу на бегом или вършейки и нещо друго в същото време – звучи толкова познато…

Продължителното сдъвкване на храната до превръщането й в еднородна смес е основание и за добър статус на храносмилателната система, и изпитване на много по-голямо удоволствие от храната. За някои изненадващо – то е и гаранция за ненатрупването на излишни килограми. Колко пъти да се сдъвче една хапка – отговорът на специалистите е в широки граници, често се посочват 40 пъти, но нека бъдем реалисти – около 25 сдъвквания са достатъчни да я превърнат в полутечна. Важно е храната да се прехвърля от двете страни на устната кухина, за да се омеси в максимална степен със слюнката. Това пък ни припомня, че трябва да поддържаме здрави зъбите си и от двете страни. Ензимите на слюнката разграждат скорбялата, а муцинът – слизестото вещество на слюнката, прави храната по-вкусна. Ако слюнката е малко, това може да означава, че човек или не е гладен, или вече се е наял, или храната е с лошо качество – прекалено тръпчива, безвкусна, суха.

Старателното сдъвкване ни дава възможност да изпитаме в пълнота вкуса на това, което ядем, тъй като тогава рецепторите участват в максимална степен. При бързото гълтане храната не се усвоява в пълнота от организма. Появява се възможност за гнилостно ферментиране, което е основание за натрупване на токсини. Гълтането на едро е най-неудържимо, когато сме свирепо гладни. Така че да не допускаме да изпадаме в подобни състояние чрез междинно хапване на плод или бисквита е уместно решение. Не добре сдъвканото ядене причинява оригване, подуване на корема, киселини и газове.

При щателното сдъвкване човек може да се задоволи с по-малко количество храна. Причината е, че се храним не с изяденото, а с усвоеното от организма. Така вместо да гладуваме с мъчителни диети, достатъчно е просто да дъвчем и пак да дъвчем – резултат ще е по-малко килограми. Логиката е следната – продължителното дъвчене дава повече време на мозъка да приеме сигналите от стомаха, че е пълен. А това става след около 20 минути хранене. Ако ядем бързо и на едри несдъвкани хапки, сами можем да си представим какво огромно количество храна може да бъде погълнато за това време. Освен това при дългото дъвчене се намалява хормонът на глада грелин, който циркулира в храносмилателната ни система. С две думи – с по-малко храна се постига същото усещане за ситост.

А чисто здравословният смисъл на това просто действие дъвченето е, че когато храната е в състояние на каша, храносмилателните органи работят без напрежение, което предотвратява или облекчава, ако вече сме ги допуснали, болести като гастрит, язва, колит. Йогите имат пословица: „Твърдата храна трябва да се пие, а течната – да се яде!“

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
· Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
· Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Вторник
23
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Микроелементът йод – защо ни е необходим
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Вместо трупане на негативизъм в една връзка - нека разговаряме
Във всяка връзка има проблеми, неизбежно е. Много от нас се измъкват от отговорност, казвайки „просто...
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Привързаното родителство - следвай родителския си инстинкт
Както много актуални тенденции в днешно време, привързаното родителство е уж нещо ново, но всъщност е...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Прилошаване по време на път
Ето, че идва сезонът на отпуските, почивките и на всякакви пътешествия до близо и далеч. За мнозина от...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook