Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Дъвченето на храната



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори да си наясно с правилата за полезно-вредно, темпото на живот не ти предоставя особен избор. Колко от нас имат възможност да ядат поне три пъти на ден? Всеки път да са седнали на маса, да отделят гарантирано поне половин час за това? Пропуснато хранене, хапване на крак, преглъщаш полу на бегом или вършейки и нещо друго в същото време – звучи толкова познато…

Продължителното сдъвкване на храната до превръщането й в еднородна смес е основание и за добър статус на храносмилателната система, и изпитване на много по-голямо удоволствие от храната. За някои изненадващо – то е и гаранция за ненатрупването на излишни килограми. Колко пъти да се сдъвче една хапка – отговорът на специалистите е в широки граници, често се посочват 40 пъти, но нека бъдем реалисти – около 25 сдъвквания са достатъчни да я превърнат в полутечна. Важно е храната да се прехвърля от двете страни на устната кухина, за да се омеси в максимална степен със слюнката. Това пък ни припомня, че трябва да поддържаме здрави зъбите си и от двете страни. Ензимите на слюнката разграждат скорбялата, а муцинът – слизестото вещество на слюнката, прави храната по-вкусна. Ако слюнката е малко, това може да означава, че човек или не е гладен, или вече се е наял, или храната е с лошо качество – прекалено тръпчива, безвкусна, суха.

Старателното сдъвкване ни дава възможност да изпитаме в пълнота вкуса на това, което ядем, тъй като тогава рецепторите участват в максимална степен. При бързото гълтане храната не се усвоява в пълнота от организма. Появява се възможност за гнилостно ферментиране, което е основание за натрупване на токсини. Гълтането на едро е най-неудържимо, когато сме свирепо гладни. Така че да не допускаме да изпадаме в подобни състояние чрез междинно хапване на плод или бисквита е уместно решение. Не добре сдъвканото ядене причинява оригване, подуване на корема, киселини и газове.

При щателното сдъвкване човек може да се задоволи с по-малко количество храна. Причината е, че се храним не с изяденото, а с усвоеното от организма. Така вместо да гладуваме с мъчителни диети, достатъчно е просто да дъвчем и пак да дъвчем – резултат ще е по-малко килограми. Логиката е следната – продължителното дъвчене дава повече време на мозъка да приеме сигналите от стомаха, че е пълен. А това става след около 20 минути хранене. Ако ядем бързо и на едри несдъвкани хапки, сами можем да си представим какво огромно количество храна може да бъде погълнато за това време. Освен това при дългото дъвчене се намалява хормонът на глада грелин, който циркулира в храносмилателната ни система. С две думи – с по-малко храна се постига същото усещане за ситост.

А чисто здравословният смисъл на това просто действие дъвченето е, че когато храната е в състояние на каша, храносмилателните органи работят без напрежение, което предотвратява или облекчава, ако вече сме ги допуснали, болести като гастрит, язва, колит. Йогите имат пословица: „Твърдата храна трябва да се пие, а течната – да се яде!“

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Събота
31
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хормоните на доброто настроение
Когато стане дума за хормони, мнозина мислят, че това е сила, която по никакъв начин не можем да управляваме....
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Музиката в ежедневието – оръжие на оптимизма?
„Музиката пряко имитира страстите и състоянията на душата. Слушаме ли музика, която изразява една определена...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook