Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Дъвченето на храната



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори да си наясно с правилата за полезно-вредно, темпото на живот не ти предоставя особен избор. Колко от нас имат възможност да ядат поне три пъти на ден? Всеки път да са седнали на маса, да отделят гарантирано поне половин час за това? Пропуснато хранене, хапване на крак, преглъщаш полу на бегом или вършейки и нещо друго в същото време – звучи толкова познато…

Продължителното сдъвкване на храната до превръщането й в еднородна смес е основание и за добър статус на храносмилателната система, и изпитване на много по-голямо удоволствие от храната. За някои изненадващо – то е и гаранция за ненатрупването на излишни килограми. Колко пъти да се сдъвче една хапка – отговорът на специалистите е в широки граници, често се посочват 40 пъти, но нека бъдем реалисти – около 25 сдъвквания са достатъчни да я превърнат в полутечна. Важно е храната да се прехвърля от двете страни на устната кухина, за да се омеси в максимална степен със слюнката. Това пък ни припомня, че трябва да поддържаме здрави зъбите си и от двете страни. Ензимите на слюнката разграждат скорбялата, а муцинът – слизестото вещество на слюнката, прави храната по-вкусна. Ако слюнката е малко, това може да означава, че човек или не е гладен, или вече се е наял, или храната е с лошо качество – прекалено тръпчива, безвкусна, суха.

Старателното сдъвкване ни дава възможност да изпитаме в пълнота вкуса на това, което ядем, тъй като тогава рецепторите участват в максимална степен. При бързото гълтане храната не се усвоява в пълнота от организма. Появява се възможност за гнилостно ферментиране, което е основание за натрупване на токсини. Гълтането на едро е най-неудържимо, когато сме свирепо гладни. Така че да не допускаме да изпадаме в подобни състояние чрез междинно хапване на плод или бисквита е уместно решение. Не добре сдъвканото ядене причинява оригване, подуване на корема, киселини и газове.

При щателното сдъвкване човек може да се задоволи с по-малко количество храна. Причината е, че се храним не с изяденото, а с усвоеното от организма. Така вместо да гладуваме с мъчителни диети, достатъчно е просто да дъвчем и пак да дъвчем – резултат ще е по-малко килограми. Логиката е следната – продължителното дъвчене дава повече време на мозъка да приеме сигналите от стомаха, че е пълен. А това става след около 20 минути хранене. Ако ядем бързо и на едри несдъвкани хапки, сами можем да си представим какво огромно количество храна може да бъде погълнато за това време. Освен това при дългото дъвчене се намалява хормонът на глада грелин, който циркулира в храносмилателната ни система. С две думи – с по-малко храна се постига същото усещане за ситост.

А чисто здравословният смисъл на това просто действие дъвченето е, че когато храната е в състояние на каша, храносмилателните органи работят без напрежение, което предотвратява или облекчава, ако вече сме ги допуснали, болести като гастрит, язва, колит. Йогите имат пословица: „Твърдата храна трябва да се пие, а течната – да се яде!“

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Сряда
22
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
Д-р Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване, посочва, че прекомерната...
Мечтаеш ли да се наспиш? - II част
Алкохол Алкохолът удря в главата, но смущава съня. Ако пиете 2-3 часа преди да си легнете, може и да...
Децата в големия град
Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Споменът - бягство в/от него
Никой не бяга от хубавото. Затова и към „виртуалното пространство“ на хубавите спомени бягаме, когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook