Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа с гъби шийтаке



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските черни гъби, като чудесен източник на протеини и тяхното противотуморно действие. И те, и рейши, и шийтаке, дори и "сребърните ушички" са известни в Азия, като храна подпомагаща имунната система. А също и като чудесно естествено средство при борба с настинки. Шийтаке са и добър източник на витамини от B групата, желязо, калций, магнезий и други. Използват се в препарати срещу синдрома на хроничната умора и имуномодулатори.

Добавих обикновена печурка и два картофа. Не само, защото имах налични и исках да ги оползотворя, а и защото исках да получа по-нежен и ненатрапващ се аромат, както и да я предложа на дете на една година.

25 гр суха гъба шийтаке
150 гр печурки или една шепа сухи печурки
200 гр картофи
1 морков
1 стрък зелен лук
1 с.л зехтин,
1 с.л магданоз
черен пипер, сол

Гъбите шийтаке можете да купите от по-големите хипермаркети или от здравословните магазинчета. Продават се най-често изсушени.

Накисваме гъбите шийтаке в топла вода за около 30 минути. Ако сме решили да използваме сухи печурки може да накиснем и тях. Аз имах малко останали, които съм сушила, така че ги добавих също в супата.

Задушаваме настъргания морков, нарязания лук и пресни гъби в малко зехтин, до омекване.


Добавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и заливаме с около 1,5 л вода.

Нарязваме на парченца поомекналите вече сушени гъби и добавяме в супата заедно с подправките. Обичам в супите аромат на чубрица. Макар на пръв поглед неадекватно реших да запозная азиатските гъби с щипка балканска чубрица. Но вие можете да я пропуснете.

Варим всичко до омекване и накрая по желание пасираме.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашна прясна паста без яйца
· Баница с тученица
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Ginataang monggo - филипински десерт
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Любими есенни супи с тиква
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Палачинки (катми) с мая
· Тайните на домашната лимонада
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Козуначена пита след Великден
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
Неделя
17
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
Зеленчуковите ястия са прекрасен начин да прочистим организма, да приемем повече витамини и минерали....
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook