Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа с резене, коприва и левурда



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч - най-често в стари, билкарски, български източници, като фенел, фенхел и финокио - повлияно от италиански и други езици. Освен листенцата и семената, като билки се използва и грудката. Приятният му анасонов вкус се вписва добре в свежи, зелении, риба, не много тежки храни, та дори и в десерти. Затова реших да го съчетая с коприва, която е чудесно средство за укрепване на имунната система.

Прясната левурда има свеж наситен аромат на чесън и като него гони грипните състояния и високото кръвно. В езотеричните практики се смята за растение, което спомага свързването с добри същества. Тази супичка предлагам и на дете на 1 годинка, би била много подходяща и за добра лактация за кърмещи майчета.

150 коприва
150 грама фенхел /резене/
10 листенца левурда
80 грама ориз
1 морков
1 стрък зелен лук
магданоз,копър, черен пипер
2 жълтъка
250 грама кисело мляко
мазнина

Завираме вода и попарваме копривата във врялата вода за 1-2 минути, колко да спре да "пари". Отцеждаме я и нарязваме на максимално ситно.

Морковът нарязваме на ситни кубчета и задушаваме в малко мазнина, добавяме лукът, разбъркваме няколко пъти и добавяме две чаши бульон от попарената коприва + вода. Ако обичате по-наситен вкус на коприва използвайте целия прецеден бульон, който се получава, когато я попариш.

Когато бульонът заври добавяме нарязаното на ситно резене и измития предварително ориз.

След като оризът се свари, добавяме наситнен пресен копър и магданоз.

Застройваме супата с жълтъците и киселото мляко. Същите можем да пропуснем, ако постим.

Прекрасна добавка е хлябът с квас :)


Коментари
2016-04-24 #1
Ира
Чудесно! Благодаря!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Супа от коприва
· Песто от левурда
· Левурда - още една българска суперхрана
· Свински филенца с левурда и каперси
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Панирани пиперки с доматен сос
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Супа от коприва и пащърнак
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пикантни чили догс
· Как да направим плато сирена?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Вкусни десерти с тиква
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
Понеделник
30
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook